Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Feringa Building volop in de afbouwfase
Het atrium wordt voorzien van een zogenaamd luchtkassendak.

Feringa Building volop in de afbouwfase

Nieuwbouw voor de faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen begint vorm te krijgen

In januari van dit jaar bracht Stedenbouw reeds uitgebreid de plannen in beeld voor de bouw van de nieuwe faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. Een prestigieus project boordevol innovaties, waaronder een maximale transparantie en aardbevingsbestendige eigenschappen. Hoe staat het nu met de bouw? We krijgen een update van de status uit de mond van Marc Harks, projectdirecteur bij hoofdaannemer Ballast Nedam.

Modern en transparant gebouw toont zich

De afgelopen maanden is er hard doorgebouwd. “De ruwbouw van de eerste fase is klaar”, opent Harks het gesprek. “Ook de gevelsluiting is grotendeels gereed, waarmee het gebouw wind- en waterdicht is. We zitten nu dan ook volop in de afbouwfase. Denk daarbij aan het leggen van de vloerbedekking, het plaatsen van de binnenwanden en binnenkozijnen en het monteren van de veelal glazen systeemwanden.”

De door Ector Hoogstad Architecten ontworpen Feringa Building wordt een modern en transparant gebouw met veel glas. Harks: “Het is in veel opzichten een welkome upgrade van de bestaande huisvesting van de faculteit. Ballast Nedam werkt graag mee aan de realisatie van dit prachtige ontwerp, dat uitstekende faciliteiten gaat bieden aan onderzoekers, medewerkers en studenten van
de faculteit.”

Luchtfoto van project Feringa Building.

Inrichting van de laboratoria

Wesemann Projects BV is ruim twee maanden geleden begonnen met het inrichten van de laboratoria, waarbij onder meer ca. 3 km aan labtafels en 450 zuurkasten worden geïnstalleerd. “Feringa Building krijgt ook een breed scala aan bijzondere labs, waaronder laserlabs, cleanrooms en fysische, (bio)chemische en trillingsvrije labs. Op het moment dat de labinrichting geplaatst is, kan installatiecombinatie De Groot & Lammerink de apparatuur definitief aansluiten en de inbedrijfstelling van het complex verder afronden. Het vergt de nodige coördinatie tussen de diverse disciplines om alle activiteiten goed op elkaar af te stemmen”, concludeert Harks. 

Eyecatcher van het project

Vanuit de lucht is het centrale atrium inmiddels goed zichtbaar. “De overdekte binnenruimte wordt de blikvanger van het gebouw. Op de eerste  verdiepingsvloer is ruimte voor evenementen en tentoonstellingen. Aan het atrium grenzen diverse vergaderzalen en collegezalen en onder het atrium wordt een groot auditorium gerealiseerd met ruim 400 zitplaatsen. Ook de zogenaamde ‘gele huisjes’, de opvallende gele vergaderzalen op de 1e verdieping, zijn vanuit het atrium makkelijk bereikbaar.” Het atrium wordt voorzien van een zogenaamd luchtkussendak, dat bestaat uit vier op druk gebrachte lagen van kunststof folies. Het dak isoleert en regelt de lichttoetreding tot het atrium door te variëren met de luchtdruk, waarbij de twee middelste folies zorgen voor meer of minder licht. Voor Ballast Nedam ligt de focus nu op het wind- en waterdicht maken van de 22 meter hoge vliesgevel onder de atriumkap, waarna ook de afbouw in dit gebied volop gestart kan worden.

Marc Harks, projectdirecteur bij Ballast Nedam.

Duurzaam gebouw

Op het dak van Feringa Building wordt ca. 900 m2 aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is echter niet de enige duurzame maatregel: “In het ontwerp zijn vanzelfsprekend bouwmaterialen gekozen die een hoge isolatiewaarde hebben. Ten opzichte van de huidige locatie van de faculteit zal het energiegebruik fors omlaag gaan.” Een ander voorbeeld zijn de groendaken, die isolerend werken en bijdragen aan de biodiversiteit.  

Oplevering

Het project bestaat uit 2 fases. Harks vertelt: “We werken nu aan fase 1: de eerste vijf van de zes vleugels. Deze zesde vleugel (fase 2) komt op de plek waar nu het oude gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen in gebruik is. In de zomer van 2023 is fase 1 naar verwachting opgeleverd en start de RUG met het verhuizen van medewerkers en studenten vanuit het oude gebouw naar de nieuwbouw. Hierna kan dit gebouw gesloopt worden en starten we naar verwachting in het voorjaar van 2024 met fase 2. De uiteindelijke oplevering verwachten we eind 2025.”

Aan het atrium grenzen diverse collegezalen.

Enkele feiten en cijfers:

  • 260 meter lang, 63 meter breed
  • 5 verdiepingen
  • Collegezaal met 420 plekken
  • Restaurant met 250 zitplaatsen
  • 3 kilometer aan labtafels
  • 450 zuurkasten
  • 35 laserlabs
  • 900 m2 zonnepanelen
  • volledig aardgasvrij

Feringa Building, Groningen: Bijzondere eyecatcher met 18.000 geanodiseerde wiebertjes

Vanaf 2023 zal de Feringa Building van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dé nieuwe eyecatcher op de Zernike Campus zijn. De indrukwekkende nieuwbouw is door Ector Hoogstad Architecten vormgegeven als drie slim geschakelde V-vleugels. Voor de gevelafwerking is gekozen voor ca. 12.000 m2 kozijnen en vliesgevels, in combinatie met ca. 18.000 geanodiseerde aluminiumcomposiet panelen in een karakteristieke wiebertjesvorm. De panelen worden in onderaanneming van Ballast Nedam geëngineerd en geproduceerd door Aldowa. Bovendien staat de marktleider in metalen en aluminiumcomposieten gevelbekleding in voor de montage.

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | Aldowa

“Verspreid over de drie vleugels wordt ca. 13.000 m2 aan geanodiseerde aluminiumcomposiet panelen aangebracht”, vertelt Martien Trouborst, projectmanager bij Aldowa. “Gekozen is voor panelen in vijf anodisatietinten (4x grijs en 1x champagne), die aselect en dakpansgewijs op de verschillende gevels gemonteerd worden. Per gevel hebben we in samenspraak met de architect de meest optimale maatvoering bepaald. Bovendien hebben we het ontwerp zichtbaar en voelbaar gemaakt in een mock-up. Na akkoord zijn we met de productie gestart.”

Verspreid over de drie vleugels wordt ca. 13.000 m2 aan geanodiseerde aluminiumcomposiet panelen aangebracht.

Elke wieber betreft een aluminiumcomposieten plaat die in de fabriek van Aldowa in Rotterdam zorgvuldig wordt gefreesd en gevouwen, aldus Trouborst. “In het werk worden de HSB-elementen en Primo beplating van de gevel door onze montagemensen voorzien van aluminium beugels en hoeklijnen, waarop de panelen worden vastgeschroefd. In november 2021 zijn we met de montagewerkzaamheden gestart.” Ondertussen is de helft van de gevels bekleed met composiet panelen. Hiermee krijgt het gebouw een prachtig aanzicht, besluit Tourborst. “De samenwerking met Ballast Nedam is goed en Aldowa Composites is trots op deze bijzondere, Groningse eyecatcher!”  

Duurzame, lichtgewicht oplossing voor atriumdak

Voor het atrium in het nieuwe Feringa-gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen zochten architect en aannemer een materiaal met een laag gewicht. Dat maakte van ETFE een perfecte oplossing. De lange levensduur en het lichte gewicht maken dit copolymeer ethyleen-tetrafluorethyleen immers uiterst duurzaam. Zo is er minder staal nodig, wat resulteert in een lagere ecologische footprint.

Tekst | Johan Debaere    Beeld | Ballast Nedam

Het atrium is uitgerust met een variabel dak van 1.000 m² dat voor een aantrekkelijk binnenklimaat zorgt én voor schaduw als dat nodig is. Het gaat om het geavanceerde ETFE-systeem van Vector Foiltec. Om een optimale werking te creëren, nam dit bedrijf ook de staalconstructie en de installatie van de gootsystemen voor haar rekening.

De kussens voor de universiteitsgebouw zijn opgebouwd uit vier lagen ETFE-folie. Een luchttoevoersysteem pompt lucht tussen de lagen zodat ze uitzetten of inkrimpen. Daarbij zorgen de bedrukte lagen in de kussens voor meer of minder schaduw. Het systeem kan gemakkelijk aan verschillende klimatologische omstandigheden aangepast worden en scoort hoog op het vlak van thermische prestaties en beheersing van de zon. Dit laatste wordt bereikt door de uitgekiende printtechnologie, die de lichttransmissie vermindert. Bovendien biedt dit ETFE-systeem van Vector Foiltec brandveiligheid en een verbeterde akoestiek, waardoor het een uitstekende keuze is voor atriumdaken. Verder vereist het ETFE-systeem slechts een minimum aan onderhoud en springt de lange levensduur van meer dan 50 jaar in het oog. 

Een interieurfoto van de Passage.

Met achttien kantoren wereldwijd en fabrieken in Duitsland en China levert Vector Foiltec wereldwijd. Het bedrijf is marktleider in elegante en kostenefficiënte technische oplossingen voor daken van onder meer atriums, gevels en koepels. In Nederland werden ze gebruikt voor Burgers’ Zoo, het Rotterdamse Drijvend Paviljoen en de Johan Cruijff ArenA. Ook het Chinese prestigeproject Water Cube, omgevormd tot Ice Cube voor de Olympische Winterspelen van 2022, is uitgerust met het ETFE-systeem van Vector Foiltec.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details