Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Fraai, kleurvast en circulair

Fraai, kleurvast en circulair

Woningen en appartementen met een bijzondere gevelbekleding

In Proeftuin Erasmusveld komt een breed assortiment woningen: appartementen, stadswoningen en eengezinswoningen in allerlei soorten en maten. De woningen zijn zowel binnen als buiten duurzaam. Energie wordt gewonnen via zonnepanelen, warmte en koeling komen uit de aardbodem en sedumdaken en wadi’s regelen de waterbuffering. Als het goed is, krioelt het hier straks van de vogels, vlinders, kikkers en bijen.

Op dit moment worden twee woonblokken gerealiseerd met 71 huur- en 65 borgappartementen en 125 grondgebonden woningen.

Duurzaamheid is het leidende thema in het nieuwe woongebied Proeftuin Erasmusveld. In totaal komen er zo’n 370 woningen, die gefaseerd worden gebouwd. 108 koopappartementen werden half 2022 opgeleverd. Op dit moment worden twee woonblokken gerealiseerd met 71 huur- en 65 zorgappartementen en tevens 125 grondgebonden koopwoningen. Waar mogelijk wordt gekozen voor CO2-arme producten en natuurinclusiviteit.

Het metselwerk is zelfdragend. In combinatie met de hoogte van het gebouw is dit behoorlijk zeldzaam.

Zelfdragend metselwerk

Opvallend is het metselwerk van de appartementengebouwen. Waar metselwerk normaal wordt ondersteund door geveldragers en lateien, heeft de architect hier gekozen voor metselwerk zonder deze ondersteuningen. Met tijdelijke ondersteuningen en murfor in de voegen worden de krachten van het metselwerk overgebracht naar de penanten met een dikte van 320 mm. Hierdoor is het metselwerk zelfdragend. “In combinatie met de hoogte van het gebouw is dit behoorlijk zeldzaam”, vertelt René Bestebreurtje, projectleider bij Van Wijnen.

NEOLIFE® gevelbekleding 

Bij de grondgebonden woningen is boven het robuuste metselwerk gekozen voor een NEOLIFE®-gevelbekleding, een natuurzuiver houtcomposiet dat nauwelijks kunststof bevat. “Deze panelen zijn vervaardigd van onder andere de restmaterialen van de houtzagerij in Zuid-Frankrijk”, vertelt projectleider Arnoud Koppe. “Met lignine en minerale pigmenten is dit verwerkt tot een materiaal dat fraai, hard, kleurvast, circulair en onderhoudsvrij is. Het is ook nog vrij nieuw. Bij mijn weten is NEOLIFE® nog nooit op zo’n grote schaal toegepast.” 

Met deze eigenschappen sluit de gevelbekleding naadloos aan op de ambitie van Erasmusveld. Deze wijk is voor mensen die willen wonen op een manier die ertoe doet. Natuurlijke warmte-/koudebronnen, PV-panelen, energiezuinige installaties, lessenaarsdaken, sedumbegroeiing, wadi’s, collectieve ruimtes en gezamenlijke tuinen creëren hier een duurzame samenleving. Daar hoort een duurzame uitstraling bij.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever BPD Ontwikkeling, Delft
  • Architect appartementen Workshop architecten, Amsterdam
  • Architect woningen Heren 5 Architecten, Amsterdam
  • Aannemer Van Wijnen, Dordrecht


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details