Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Excellente gevels: groots in duurzaamheid en een lust voor het oog

Excellente gevels: groots in duurzaamheid en een lust voor het oog

Scheldebouw is al 65 jaar hét adres voor excellente gevels, die over de hele wereld te vinden zijn. De circa 400 medewerkers zoeken dagelijks naar het optimum in esthetiek, techniek en maakbaarheid, waardoor zelfs de wildste ideeën werkelijkheid worden. “Sinds onze oprichting in 1958 zijn we uitgegroeid tot een vaste partner van toparchitecten en ontwikkelaars uit de hele wereld”, vertelt Hans Jansen, Lead Concept Designer bij Scheldebouw. “Veeleisende opdrachtgevers, die zich voortdurend willen onderscheiden. De gevels zijn voor hun gebouwen beeldbepalend. Bovendien groeit de aandacht voor duurzaamheid.”

Tijdens de renovatie is het enkele glas in de vliesgevels vervangen. Bovendien zijn nieuwe beglazingsprofielen toegepast. (Beeld: Tjerk van Duinen)

Efficiënt gebruik van materialen

Het businessmodel van Scheldebouw sluit hier naadloos op aan. “Doordat we elke gevel projectspecifiek ontwerpen en produceren, zijn we niet afhankelijk van standaard systemen. In plaats hiervan zoeken wij actief naar oplossingen waarin efficiënt en slim wordt omgegaan met materialen”, aldus Jansen. “We gebruiken het minimaal benodigde materiaal, binnen de esthetische opgelegde kaders en zonder in te boeten aan kwaliteit en prestaties. Door ook het onderhoud van de gevels aan onze opdrachtgevers aan te bieden, kan de technische levensduur van onze gevels flink verlengd worden en verdwijnt de noodzaak om de materialen al kort na de garantieperiode te vervangen.” 

Eerste EPD voor custom made gevels

“Een belangrijk aandeel van onze CO2-uitstoot zit in de materialen die gebruikt worden voor het produceren van onze gevels”, vertelt Janneke Verkerk-Evers, Sustainability Leader bij Scheldebouw. “Waar in Nederland de term MPG wordt gebruikt, is Scheldebouw in Engeland voornamelijk bezig met de CO2-impact van ontwerp tot oplevering: de embodied carbon. Hiervoor is kennis van alle materialen én hun milieubelasting essentieel.” Scheldebouw heeft diverse tools ontwikkeld die klanten en architecten kunnen helpen bij het maken van milieubewuste keuzes. En daar blijft het niet bij. Om de operationele en materiaalgebonden carbon footprint van haar gevels aan te tonen, is Scheldebouw enkele jaren geleden een traject gestart om tot aantoonbare en gecertificeerde berekeningen te komen. Deze inspanningen zijn in 2022 beloond met een gecertificeerde Environmental Product Declaration (EPD). “Daarmee zijn wij het eerste bedrijf ter wereld dat een gecertificeerde milieuproductverklaring op haar custom made gevels kan afgeven”, aldus Verkerk-Evers. “Hiermee kunnen we ontwikkelaars nóg duidelijker laten zien hoe onze gevels bijdragen aan het duurzaamheidsvraagstuk en welke invloed bepaalde ontwerpkeuzes hebben. Daarmee tonen we commitment naar de markt. We leveren wat we beloven.“ Zeer duurzaam is ook de ‘Closed Cavity Facade’ van Scheldebouw. Hierbij komen de performance van de dubbele huid gevel en het onderhoudsgemak van de enkele huid gevel efficiënt samen, met een hoge performance én lage maintenancekosten als resultaat.

Scheldebouw is al 65 jaar hét adres voor excellente gevels, die over de hele wereld te vinden zijn.

Duurzame gevelrenovaties

Ook op het gebied van renovatie heeft Scheldebouw de kennis en ervaring om verschillende gevelconcepten te vergelijken en klanten te adviseren. “Hierbij wordt onze kennis van de milieubelasting van materialen (LCA/MPG) en van de prestatie van gevels op gebouwniveau gecombineerd”, aldus Verkerk-Evers. “Welke aanpassingen van gevels kunnen we doen, zodat we met zo min mogelijk milieu-impact een zo groot mogelijke esthetische en energetische verbetering kunnen realiseren? Uiteindelijk zullen renovatie en hergebruik van gevels onze markt gaan drijven. Dat dit mogelijk is, zien we met projecten zoals Koningskade in Den Haag, waar een inmiddels 50 jaar oude gevel van Scheldebouw met zorg gerenoveerd is en weer jaren mee kan. Uiteindelijk is het beperken van de milieubelasting de meest duurzame oplossing bij renovatie.”

CO2 Prestatieladder

Scheldebouw laat zich binnenkort certificeren volgens de CO2 Prestatieladder van SKAO en daarbij is trede 4 de ambitie. Daarmee vestigt Scheldebouw zich bij de best presterende bedrijven in de sector. “Als organisatie zijn we ons zeer bewust van onze CO2-uitstoot”, vertelt Jansen. “We zoeken actief naar manieren om hierop te besparen. Zo hebben we recent PV-cellen op het dak van onze productie laten plaatsen en zijn de gevels van onze kantoren voorzien van nieuwe hightech gevels, zoals onze Closed Cavity Facade.” Verkerk-Evers: “Daarnaast nemen we diverse initiatieven om de CO2-uitstoot van onze keten te verlagen. Afvalreductie, bewuste materiaalkeuzes, een efficiënter gebruik van grondstoffen en optimalisatie van alle transportbewegingen leveren hier een belangrijke bijdrage aan. CO2 besparen doen we samen. Wij pakken hierin graag een voortrekkersrol.”

Scheldebouw is één van de drie ‘main brands’ binnen de Permasteelisa Group, de grootste gevelbouwer ter wereld met ruim 5.700 medewerkers en 40 vesti­gingen in 30 landen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details