Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Energiezuinige en brandveilige nieuwbouw voor Müller Fresh Food Logistics 
Isometrisch gevelbeeld.

Energiezuinige en brandveilige nieuwbouw voor Müller Fresh Food Logistics 

Het Holtense transportbedrijf Müller Fresh Food Logistics is continu in beweging. Om aan de snelgroeiende vraag naar geconditioneerde opslag en transport te kunnen voldoen, wordt op dit moment gebouwd aan een nieuw koelvriesmagazijn aan de Keizersweg. Het magazijn wordt 17 meter hoog en krijgt een oppervlakte van circa 2.400 meter, met ruimte voor 7.000 pallets. Zowel voor de buitenwanden, het dak, de binnenwanden als het plafond is gekozen voor de Industrial IND sandwichpanelen van Isocab by Kingspan.

“Voor een koelvrieshuis zijn ten minste drie thema’s van belang: de personeelslasten, de energiekosten en de verzekeringskosten”, vertelt Andre Pes, Commercieel Directeur Benelux bij Isocab by Kingspan. “Voor koelvrieshuizen wordt jaarlijks opnieuw de verzekering opgezegd, waarbij het risico op brandschade de grootste drempel vormt. Naast duurzaamheid, energiezuinigheid en luchtdichtheid spelen bij het ontwerp en de bouw daarom brandreactie en brandweerstand een essentiële rol.”  

2e verdieping.

Brandreactie van B-s1,d0

Zoals de naam al aangeeft, is de brandreactie van materialen de manier waarop zij reageren op brand. “De brandreactie wordt uitgedrukt in een brandklasse, rookwaarde en druppeltjeswaarde”, weet Pes. “Zowel onze Industrial IND als Quadcore IND panelen hebben een aantoonbare brandreactie van B-s1,d0 (voor paneeldiktes van 60 tot 220 mm). Dat betekent dat de sandwichpanelen bij brand zeer moeilijk brandbaar zijn, weinig rook produceren en geen enkele druppelvorming vertonen.” 

Met name de rookwaarde is doorslaggevend in de keuze voor de panelen, omdat rook doorgaans meer schade veroorzaakt dan de brand zelf. “Zelfs bij een kleine en snel te blussen brand kan rookcontaminatie ervoor zorgen dat elektronica én opgeslagen producten afgeschreven moeten worden. Onze producten verkleinen dit risico aanzienlijk. Bovendien kunnen hoge duurzaamheids- en energieprestaties worden gehaald.”

FM Global certificaat

Het risico van brand wordt door verzekeraars en verzekeringsmakelaars lager ingeschat wanneer de sandwichpanelen over een FM Global certificaat beschikken. FM Global is ‘s werelds grootste verzekeraar van industrieel vastgoed en gespecialiseerd in risicoanalyses en schadepreventie. De verzekeraar beschikt over eigen testfaciliteiten, waar bouwmaterialen worden getest en beoordeeld op onder andere brand, wind, hagel, rook en constructie. “Waar bij FM 4880 geïsoleerde sandwichpanelen voor wand, gevel en plafond getest worden op hun brandprestaties, worden voor FM 4881 geïsoleerde sandwichpanelen voor de buitengevel getest onder omstandigheden die vergelijkbaar zijn met extreme natuurfactoren zoals cyclonen, hagel of rondvliegend puin als gevolg van een orkaan”, weet Pes. “Hierbij wordt onder meer gekeken naar de lucht- en waterdichtheid. Hoewel deze weersomstandigheden in Nederland en België nauwelijks voorkomen, wordt dit certificaat steeds vaker gevraagd door opdrachtgevers. Zeker met de Wet kwaliteitsborging in aantocht. Zowel onze Industrial IND als Quadcore IND panelen hebben een FM 4880 en FM 4881 certificering. Onze Quadcore panelen beschikken bovendien over een FM 4882 classificatie, waarmee de geschiktheid van het materiaal voor rookgevoelige omgevingen zoals datacenters, de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische sector en kledingmagazijnen wordt bevestigd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details