Het nieuwe hoofdkantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is op 15 november officieel opgeleverd. Het gebouw, naar een ontwerp van Fokke van Dijk, architect bij het Rijksvastgoedbedrijf, is 81 meter hoog, telt 19 verdiepingen en is omkleed met zo’n 10.500 m² elementgevels, bijna 4.800 m² vliesgevels en ongeveer 6.750 meter zetwerk voor de zonwerende vinnen. Op de begane grond zijn ruim 100 (sier)kolommen van Microbeton voorzien, in een opvallend zwarte kleur. Tussen deze kolommen zijn afwisselend 60 schuine elementen, banken en zitelementen van Microbeton aangebracht. Ook de randelementen van de daktuin zijn in een onderscheidende betonsamenstelling uitgevoerd.
In opdracht van Bouwcombinatie EMA (Dura Vermeer en Heijmans) heeft Microbeton de engineering, productie en levering van de lichtgewicht betonelementen op de begane grond verzorgd. “Onze (sier)kolommen zetten het gebouw niet alleen stevig op de grond, maar zijn ook hufterproof”, vertelt Leon Kolster, directeur van Microbeton. “In vergelijking met traditioneel beton zijn de kolommen bovendien 60 tot 70 procent lichter, waardoor de constructie ook lichter uitgevoerd kon worden.” De lichtgewicht EPS kolommen staan tussen de stalen kolommen, die de hoofddraagconstructie vormen. “Om een eenduidige uitstraling te borgen, zijn deze stalen kolommen omkleed met dunschalige Microbetonelementen.”
De (sier)kolommen lopen over in de aluminium vinnen daarboven. “Om aan te sluiten bij de bijzondere esthetiek van de vinnen, hebben wij een speciale inkassing in onze kolommen gemaakt”, vertelt Kolster. “Deze inkassing verloopt van 5 naar 0 cm diepte. Bovendien zijn drie ankers in de inkassing geïntegreerd, voor de bevestiging van een speciale, esthetische strip.” Om de gewenste zwarte kleur te verkrijgen, zijn in het betonproces zwarte marmersteentjes meegestort. “Vervolgens zijn alle elementen gestraald, waardoor de glinstering van de zwarte steentjes goed naar voren komt. Alle elementen zijn vanaf onze locatie in Bergen op Zoom met vrachtwagens naar Amsterdam gevoerd. Toen het drukker werd op de bouw, is deze levering verplaatst naar een hub net buiten de stad. Vanaf daar zijn de elementen in dagproductiehoeveelheden doorgeleverd.”
Voor de weelderige daktuin heeft Microbeton lichte en slanke betonnen randpanelen gemaakt, van slechts 4 cm dik. De panelen zijn voorzien van een unieke plantstructuur, in drie variaties. “We hebben de plantontwerpen van de architecten afgedrukt op een speciaal papier en ingekleurd met een cementvertrager”, vertelt Kolster. “Zodat de volgende dag, na het uitwassen van de cementhuid, het gewenste patroon duidelijk naar voren kwam. De randpanelen zijn afwisselend gemonteerd, met een spannende look & feel als resultaat.” Alle panelen zijn gemonteerd op een ankerconstructie van Jordahl Benelux.
Microbeton maakt deel uit van Concrete Valley en is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en levering van onderscheidende lichtgewicht betonelementen. Deze elementen worden steevast vervaardigd uit ferrocement, dat wordt samengesteld uit cement en één of meerdere lagen relatief fijnmazige wapening. De dunschalige elementen van Microbeton kenmerken zich door een slanke en lichte constructie en een materiaal- en gewichtsbesparing tot 70 procent. De duurzame producten worden toegepast bij architectonisch hoogwaardige nieuwbouwprojecten, renovatie en herontwikkeling. Naast het EMA-gebouw in Amsterdam was Microbeton recent betrokken bij Het Gelders Huis in Arnhem en het Amphia ziekenhuis in Breda. Op dit moment is Microbeton betrokken bij de nieuwbouw voor de Radboud Universiteit in Nijmegen en diverse nieuwbouwblokken op eiland Oostenburg.