De bezoeker ziet op de display van het keypad naar welke lift hij moet gaan.

02:06
26-02-2020

EMA, Amsterdam | Hoogbouwliften met bestemmingsbesturing:

Eenvoudiger en sneller dan ooit

Nog even en het nieuwe kantoorgebouw van EMA (European Medicines Agency) draait op volle toeren. Dan telt het gebouw zo’n 36.000 bezoekers per jaar, die allemaal hun weg moeten vinden naar de congreszalen, laboratoria, restaurants of werkplekken. Zes hoogbouwliften met Otis CompassPlus-besturing staan hierbij tot hun beschikking, de meest efficiënte toepassing op het gebied van bestemmingsbesturing.

Met negentien verdiepingen en de grote aantallen bezoekers was het item ‘belifting’ een mooi vraagstuk. Meerdere overleggen en liftsimulaties waren nodig om de mogelijkheden te inventariseren voor de gekozen liftconfiguraties. In het totaal zijn er nu tien Gen2-liften in het gebouw, negen stuks met een hefvermogen van 2.000 kg en één lift met een hefvermogen van 2.500 kg. Gezien de diversiteit van het gebouw – met vergaderruimtes, laboratoria, etc. – variëren de liftsnelheden tussen de 1,0 en 2,5 m/sec.

CompassPlus-besturing

De CompassPlus-bestemmingsbesturing zorgt ervoor dat de gebruiker zich snel door het gebouw kan verplaatsen. Hij voert zijn gewenste bestemming in op het keypad in de lifthal, waarna op de display van het keypad wordt aangeven naar welke lift hij moet gaan om op de gewenste verdieping te komen. Gebruikers met een overeenkomstige bestemming krijgen dezelfde lift toebedeeld. Bij weinig vraag zet CompassPlus automatisch enkele liften in stand-by; efficiënt en duurzaam.

LEAN-plan voor gevorderden

De liften zijn ontworpen, geproduceerd en geïnstalleerd door Otis. “De overleggen met het projecttteam volgden elkaar in rap tempo op”, vertelt André Wouters, projectleider Nieuwbouw Amsterdam bij Otis. “Onmiddellijk daarna ging een hele strakke planning van start. Geen gemiddelde LEAN-planning, maar noem het gerust een LEAN-plan voor gevorderden. De zaken waren niet achter elkaar ingepland, maar – waar dat ook maar enigszins mogelijk was – gelijktijdig. Dat vroeg om samenwerking met nagenoeg alle disciplines en veelvuldig overleg om de neuzen steeds dezelfde kant op te houden.”

‘Als ik nu de entree van het congrescentrum binnenkom en de liften bekijk, ben ik trots.’

 

Centraal in het gebouw

De betonnen liftschachten werden gemaakt door de aannemer. Otis voorzag deze van 16 ton hulpstaal – in horizontale en verticale richting – onder andere ten behoeve van de deurbevestiging. “We waren werkzaam in het hart van het gebouw”, vertelt Wouters hierover. “Er was grote behoefte aan goederenliften, dus die hebben we eerst gebouwd. Maar we zaten ook nog eens middenin de bebouwde kom, met nagenoeg geen ruimte voor opslag. Dat hield in dat alle onderdelen just-in-time moesten worden aangeleverd. Zo hebben we de schacht stap-voor-stap opgebouwd.”

Grote nauwkeurigheid

In verband met de hoge hefsnelheden van de liften was uiterste nauwkeurigheid voor de geleider-opstelling een vereiste. “De omringende constructie mocht geen fractie uit het lood staan”, licht Wouters toe. “Onze monteurs hebben een topprestatie neergezet met deze geleider-opstelling. Dit was mogelijk dankzij de keurig loodrechte schachten die Dura Vermeer heeft geplaatst.”

INTENSIEVE SAMENWERKING

Als liftbouwer is Otis op vele projecten de spin in het web. Maar bij de bouw van het EMA-kantoorgebouw was dit meer dan ooit het geval. Alle disciplines waren gelijktijdig actief: elektriciens, monteurs die scheidingswanden plaatsten en meer. “Normaal bezoek ik de lopende projecten één tot twee keer per week. Op dit project was ik elke dag aanwezig. Planningen en bestellingen werden veelvuldig gewijzigd of aangepast, waarbij wij ons einddoel – onze liften kwalitatief en tijdig opleveren – te allen tijde voor ogen moesten houden. Een gedegen samenwerking met alle partijen was hierbij een must. Terugkijkend zijn we daarin geslaagd. De samenwerking was zo nu en dan uitdagend, maar zeker succesvol.”

De deadline werd gehaald, op 15 november kon EMA gebruikmaken van de liften in haar nieuwe pand. “Als ik nu de entree van het congrescentrum binnen­kom en de liften bekijk, ben ik trots op ons gezamenlijke resultaat. Het was één van de meest uitdagende klussen van de afgelopen periode, maar absoluut één met een fantastisch eindresultaat.”  

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | Otis

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners