Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een weerspiegeling van het eerste distributiecentrum ‘Het grootste verschil is de gasaansluiting: fase II is all-electric’
Fase II is een weerspiegeling van Fase I.

Een weerspiegeling van het eerste distributiecentrum ‘Het grootste verschil is de gasaansluiting: fase II is all-electric’

Brouwers Logistics heeft een nieuw distributiecentrum. Het familiebedrijf betrekt op dit moment een warehouse van ruim 11.000 m² in Den Bosch, dat is uitgerust met de laatste technologieën op het gebied van logistic processing en data sharing.

Tekst | Liliane Verwoolde   Beeld | Unibouw

Zo’n drie jaar geleden liet Brouwers ook een distributiecentrum bouwen aan de Rietveldenkade in ’s-Hertogenbosch, maar aan de overkant van de weg. Beide dc’s werden gebouwd door Unibouw. “Een groot voordeel”, vertelt René Tiemessen, projectleider van Unibouw. “De dc’s hebben veel overeenkomsten.” De uitbreiding werd gebouwd op een terrein van 15.470 m², met 11.000 m² bedrijfshal en 182 m² kantoor. In de laadkuil bevinden zich elf loading docks met daarnaast twee maaivelddeuren.

Vorm van het kavel

De vorm van Fase II, zoals de uitbreiding in de wandelgangen wordt genoemd, volgt de vorm van het kavel. Het pand volgt dus ook de ronding in de openbare weg, wat de schuine hoek aan de voorzijde van het pand verklaart. Zo werd het perceel optimaal benut en ontstond de maximale ruimte voor stellingen. Hoewel de distributiecentra gescheiden zijn, draaien zij op hetzelfde warehousemanagementsysteem. Een glasvezelverbinding onder de openbare weg zorgt ervoor dat de softwaresystemen van beide gebouwen met elkaar kunnen communiceren.

Lastig grondwerk

Fase II is vooral een weerspiegeling van Fase I. Hierdoor bleven de uitdagingen voor Unibouw beperkt, met uitzondering van het grondwerk. “In november 2019 startte het afgraven”, vertelt Tiemessen. “Maar de ondergrond bestond uit verschillende lagen die glooiend aanwezig waren. Dit, gecombineerd met zware regenval, heeft het grondwerk aardig bemoeilijkt. We zouden funderen met mortelschroefpalen en de bedrijfsvloer met high speed-palen. Uiteindelijk hebben we in een slecht gedeelte van het perceel ook nog mortelschroefpalen als vloerpalen moeten inzetten.”

Het dc kenmerkt zich door maximale kolomafstanden en supervlakke vloeren.

Weinig verschillen

Daarna kon Unibouw de vruchten plukken van het feit dat zij ook Fase I had gebouwd. “Het was built to suit”, vertelt Tiemessen. “En we kenden inmiddels de wensen van Brouwers. Op elke vraag over de afwerking of uitstraling was het antwoord ‘Zoals in Fase I’. Het grootste verschil was de energiebron. Fase II is all-electric.”

Fase II is net als Fase I een pand naar de huidige logistieke maatstaven, gekenmerkt door een minimale vrije hoogte, maximale kolomafstanden, supervlakke vloeren, LED-verlichting en een gecertificeerde sprinklerinstallatie.

Bouwinfo

Opdrachtgever Van Dijk Groep, Gemert
Ontwerp Denkkamer Architectuur en Onderzoek, Gemert
Constructie Bouw-Adviesbureau Van der Zanden, Helmond
Aannemer Unibouw, Gemert
Installaties  Hendriks Installatietechniek, Gemert en Willems Technische Installaties, Uden
Bouwperiode november 2019 – juli 2020

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details