Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Een goede match komt van beide kanten’
De nieuwe A-pier op Schiphol biedt straks plaats aan tien geparkeerde vliegtuigen en moet een soepele vliegreis in de toekomst garanderen. (Beeld: Lya Cattel)

‘Een goede match komt van beide kanten’

Marco Bakker (51) weet precies wat hij wil: mooie en uitdagende projecten maken, in fijne projectteams en voor vooruitstrevende opdrachtgevers. De realisatie van de duurzame A-pier op Schiphol sluit hier perfect op aan. Via Velox en in opdracht van Arup verzorgt Bakker hier de commissioning van de gebouwgebonden installaties. 

Bakker heeft altijd hart gehad voor techniek. Na zijn opleiding MTS Elektrotechniek heeft hij de opleiding HTS Algemene Operationele Techniek gevolgd, met als doel om opdrachtgevers in de volle breedte te kunnen faciliteren. “Ik ben zowel geïnteresseerd in werktuigbouwkunde, elektrotechniek, besturing als automatisering”, vertelt hij. “Tijdens mijn eerste jaren in loondienst is hier bovendien de bouwkundige kant aan toegevoegd. Hierdoor kan ik met een open blik en ruime helikopterview mijn projecten realiseren.” 

Marco Bakker: “Wat ik met name belangrijk vind, is uitdaging in mijn werk.”

Brede interesse

Om het vak goed onder de knie te krijgen, werkte Bakker de eerste jaren in loondienst. “Ik ben gestart bij Unica Installatietechniek, waar ik vanuit de functie van werkvoorbereider, tekenaar en engineer ben doorgegroeid naar een projectleidersrol. Vervolgens heb ik via Fabricom Electrical de overstap gemaakt naar elektrotechniek, brandmeldinstallaties, toegangscontrole en datatechnieken. Omdat ik de werktuigbouwkundige kant miste, heb ik in 2002 de overstap gemaakt naar Holland Casino, waar ik de kans kreeg om complete projecten op te pakken. Van nieuwbouw tot verbouw en van W tot E.” In de jaren die volgden, heeft Bakker onder meer voor ERIKS een mooi nieuwbouwproject in Alkmaar mogen verzorgen, waarbij hij de directie van ontwerp tot oplevering heeft ontzorgd. Hiermee beschikt hij over een prachtig curriculum vitae, dat in 2015 een nieuwe richting kreeg. In dat jaar besloot hij namelijk om als zzp’er verder te gaan. Al snel deden de eerste klanten en opdrachten zich aan, via mond-tot-mondreclame maar vooral ook door zélf op zoek te gaan naar kansen in de markt. “Rond 2018 ontstond een kleine dip in de markt en nam het werk wat af. Daarom heb ik diverse projectbureaus aangeschreven. Op een datacenterproject kwam ik bovendien in contact met Velox-directeur Kisito Zonneveld. We raakten in gesprek en sindsdien heb ik met enige regelmaat projecten via Velox uitgevoerd.”

Op de A-Pier op Schiphol verzorgt Bakker de toetsing en validatie van de gebouwgebonden installaties. (Beeld: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock)

Open en transparant

Het voordeel van projectbureaus is volgens Bakker dat zij een mooie kruiwagen bieden om bij projecten binnen te komen. “Steeds meer opdrachtgevers zoeken niet meer naar zzp’ers, maar zetten hun opdrachten rechtstreeks uit bij intermediairs die de meest geschikte professionals moeten selecteren. Groot voordeel van Velox is dat deze match beide kanten op werkt. De consultants zorgen ervoor dat profielen, wensen en voorkeuren wederzijds aansluiten. Je wordt niet zomaar bij een bedrijf voorgesteld. Bovendien is de communicatie open en transparant. Afspraken worden duidelijk vastgelegd, ook met betrekking tot de marges. Dat vind ik wel zo eerlijk. Bovendien neemt Velox alle randzaken uit handen.”

Een opdracht die past als een jas

“Velox weet dat ik op dit moment heel veel plezier haal uit commissioningsprojecten”, benadrukt Bakker. “De opdracht voor de A-Pier op Schiphol past mij dan ook als een jas. In dit project verzorg ik de toetsing en validatie van de gebouwgebonden installaties. Komt hetgeen wat door de aannemer of installateur wordt gemaakt en opgeleverd overeen met wat in de ontwerpfase is bedacht en afgesproken?” Ook heeft Bakker meerdere datacenterprojecten via Velox mogen maken. “Wat ik met name belangrijk vind, is uitdaging in mijn werk”, besluit hij. “Ik maak graag unieke projecten. Ook vind ik het belangrijk om elke dag met plezier naar mijn werk te kunnen. De beste projecten benader je bottom-up in plaats van top-down. Dat heeft ook Velox goed begrepen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details