Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzame impact
Bauke Geuzebroek naast een pallet gipskartonplaten. Op de achtergrond het gerecyled gips wat als primaire grondstof dient voor de gipskartonplaten.

Duurzame impact

Een betere wereld voor onze huidige én toekomstige generaties, door een duurzame bedrijfsvoering, grondstoffenwinning, productie en transport. Dát is de ambitie van Knauf, dat duurzaam, circulair en milieubewust bouwen op tal van manieren ondersteunt.

Knauf is marktleider in gipspleisters en producent van innovatieve afbouwsystemen en -materialen, die in meer dan 86 landen wereldwijd worden toegepast. “Als organisatie hebben wij de wil én slagkracht om duurzame impact te maken”, zegt directeur Sustainability & Public Affairs Bauke Geuzebroek. “Eind vorig jaar zijn hiervoor diverse ambitieuze doelstellingen geformuleerd.” Als voorbeeld noemt hij een halvering van de CO2-emissie in 2032, het jaar waarin Knauf haar honderdjarig bestaan viert. “In 2045 willen we zelfs volledig CO2-neutraal zijn. Bovendien focussen we op ‘gezonde’ grondstoffen – de Ecose binder in onze isolatie is al biobased – én sluiten we de keten steeds verder met recycling”, vult Sr. Product Manager Eugenio Vosman aan.

Koploper in recycling

“Wij willen koploper worden in recycling”, benadrukt Geuzebroek. “Binnen al onze productgroepen willen wij jaarlijks minimaal één circulair initiatief ontplooien, een nieuwe productlijn in de markt zetten of een duurzaam proces introduceren, waarvan ook onze klanten de duurzame vruchten plukken. Bijvoorbeeld met een lagere milieukostenindicator (MKI).” Een mooi initiatief in dit kader is het Knauf Hybride Circulaire wandsysteem. “Het mooie van onze gipskartonplaten is dat zij 100% recyclebaar zijn”, vertelt Geuzebroek. “’Hybride’ betekent in dit geval dat in de wandsystemen gipskartonplaten worden verwerkt die duurzaam ‘geoogst’ worden uit sloop- of renovatiegebouwen. Immers is het zonde om producten die nog goed zijn, te vernietigen. Om deze reden zetten wij ook vol in op de recycling van rest- en snijstukken en waar mogelijk werken we met gerecyclede verpakkingen. Bovendien werken we al jaren met een statiegeldsysteem voor onze pallets.”

Bij het project Spinoza staat duurzaamheid centraal en was Knauf betrokken als leverancier voor de afbouwmaterialen.

Glaswol recyclingfabriek

Een mooi duurzaamheidsinitiatief is ook Knauf Resulation®. “Naast gipspleisters en afbouwsystemen produceert en levert Knauf een breed aanbod isolatiematerialen zoals glaswol, minerale wol en steenwol”, vertelt Vosman. “In 2022 hebben wij een recyclefabriek opgezet in Vise, net onder Maastricht, die de glaswol afvalstromen uit de markt terugneemt en zodanig bewerkt dat een nieuwe grondstof (glass cullet) ontstaat. Zónder in te boeten aan kwaliteit en eigenschappen. Op dit moment zijn we bezig met de uitrol van een nieuw logistiek systeem, in Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland en in samenwerking met Renewi, zodat de aanvoer van afvalstromen goed op peil blijft. Zo maken we ook op dit vlak de duurzame cirkel rond.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details