Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzame gevels voor een mooiere wereld
Project met het geventileerde gevelsysteem van Scanroc® in de kleuren Ruby Red en Tibetian Flame.

Duurzame gevels voor een mooiere wereld

Anno 2023 is duurzaamheid geen geitenwollensokkenthema meer, maar een onvermijdelijke strategie om langdurig impact te maken en om ons milieu te beschermen. LJ Solutions gaat hier graag in mee. “Circa 95% van onze gevelprojecten betreft duurzaamheidsprojecten”, vertelt eigenaar Roel Tromp. “Opdrachtgevers stellen nog altijd prijs op een natuurlijk ogende geveluitstraling, maar tegelijkertijd groeit de aandacht voor bijvoorbeeld Total Cost of Ownership, onderhoudsvrijheid en circulariteit. Heeft een product een LCA? Is het opgenomen in de NMD? En wat gebeurt er aan het eind van de gebouw- of productlevensduur? Hoeveel procent van het product kan gerecycled worden? Op basis van deze informatie maken architecten én eindgebruikers vaak andere en bewustere keuzes.”

Favemanc is een nieuw en geventileerd gevelsysteem van keramische geveltegels, vervaardigd uit geëxtrudeerde klinkerklei.

Onder LJ Solutions vallen de merknamen LJ Innovate en LJ Cladding. Waar LJ Innovate gespecialiseerd is in het voorkomen van koudebruggen in buiten­gevelisolatie en de ventilatie van spouwmuurconstructies met gevelstuc, focust LJ Cladding op hoogwaardige en duurzame gevelbekledingen. “Zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten kijken wij actief met de architect, ontwikkelaar en opdrachtgever mee, om tot de beste geveloplossing voor ieder project te komen”, vertelt Tromp. “Hierbij hebben wij niet alleen aandacht voor ons eigen product, maar voor de complete constructie. Van achterconstructie tot brandklasse en detailleringen en met ruim oog voor duurzaamheid, milieu, uitstraling én prijs. Want alleen zo kan een hoogwaardige en duurzame gevel gegarandeerd worden. Wij delen onze bouwkundige kennis gedurende de complete looptijd van het project, terwijl we uiteindelijk alleen ons product in rekening brengen. Deze aanpak heeft ons inmiddels een trouw klantenbestand opgeleverd, met decennialange relaties. Ook dat is duurzaamheid, volgens ons.”

Wie gecharmeerd is van hout, kan zijn hart ophalen met de zeer duurzame en populaire Neolife® gevelbekleding.

Nieuw: geventileerd gevelsysteem van keramische geveltegels

Kijken we op productniveau, dan biedt LJ Cladding drie duurzame en zeer innovatieve gevelproducten: Neolife®, Scanroc® en het in februari geïntroduceerde Favemanc. “Favemanc is een geventileerd gevelsysteem van keramische geveltegels”, vertelt Tromp. “De geveltegels en accessoires worden vervaardigd uit geëxtrudeerde klinkerklei, die verkregen wordt via lokale partners. Hierdoor blijft de ecologische voetafdruk erg laag. Bovendien is het materiaal zeer licht van gewicht, volledig losmaakbaar en eenvoudig te monteren op bijvoorbeeld een HSB achterconstructie. Dankzij de grote capaciteit van Favemanc met keramische extrusie ontstaan er oneindige mogelijkheden in volume en ontwikkeling.” Alle Favemanc types zijn antibacterieel, zelfreinigend en ontsmettend dankzij het bestanddeel Active Sun Plus. “Als uitgangspunt voor deze ontwikkeling staan natuur en milieu centraal. Door de toevoeging van antibacteriële eigenschappen aan elk keramisch product worden gezondere omgevingen gerealiseerd. Favemanc kent een brandklasse A1.”

Gevelsysteem op basis van natuurzuiver houtcomposiet

Voor wie meer gecharmeerd is van hout, biedt LJ Cladding het zeer duurzame en populaire Neolife®. “Deze gevelbekleding – op basis van het gepatenteerde VESTA®-materiaal – wordt gemaakt van houtvezels uit Europese bossen”, vertelt Tromp. “De houtvezels worden verlijmd met behulp van een houteigen stof. Bovendien worden minerale zouten en pigmenten toegevoegd. Afhankelijk van de gekozen gevelbekleding bevat Neolife® ca. 80% natuurlijke houtvezels, 12% mineralen en 8% schoon PVC. Deze ingenieuze combinatie levert een volstrekt stabiel, duurzaam én sterk product op, dat uitstekend geschikt is voor WELL- en BREEAM-projecten. Omdat het minerale zout niet uitloochent, kunnen wij brandklasse B voor lange tijd garanderen. Daarnaast biedt VESTA® een uitstekende schok- en aardbevingsbestendigheid. Het product kan meerdere keren gerecycled worden, zonder aan kracht te verliezen.” Inmiddels beschikt Neolife® over een LCA en is de gevelkleding met een categorie 1 productkaart en een zeer lage MKI-waarde toegevoegd aan de Nationale Milieudatabase. Echter is dit geen reden om stil te zitten, benadrukt Tromp. “Het product wordt nog altijd verder geoptimaliseerd, met oog voor duurzaamheid, gezondheid en milieu.”

Neolife® wordt geleverd in panelen van 30 cm breed, die met een veer- en groefverbinding in elkaar vallen. Afhankelijk van het type product kunnen de panelen geschroefd of blind gemonteerd worden met montageclips. De gevelbekleding wordt door en door gekleurd met minerale pigmenten met een hoge UV-bestendigheid. “Op basis van zonlicht en weersomstandigheden stabiliseert de oorspronkelijke tint van het pigment na verloop van tijd. De kleur wordt uiteindelijk dus iets lichter dan tijdens de montage. Op de eindkleur wordt 100% garantie afgegeven.”

Duurzaam alternatief voor metselwerk

Ook een interessant product in het kader van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid is Scanroc®, dat uitblinkt in design, aardbevingsbestendigheid en brandveiligheid. “De lichtgewicht keramische en cementgebonden gevelbekleding behaalt met gemak een brandklasse A1 en biedt een hoogwaardig alternatief voor standaard metselwerk”, aldus Tromp. “Bovendien is Scanroc® direct te monteren op de HSB-wand. Omdat de cementgebonden en keramische strippen net zo hard zijn als regulier metselwerk, wordt een optimale stabiliteit geborgd.” Het geventileerde gevelsysteem bestaat uit een metalen frame, isolatiemateriaal en steenstrips en is 100% circulair en demontabel. “Hierdoor scoort het systeem zeer goed in de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) berekeningen. Afval is niet aan de orde. Daarnaast worden koudebruggen efficiënt geëlimineerd. Het 100 mm brede isolatiemateriaal maakt het tevens mogelijk om geluidsniveaus >2 keer te reduceren.” 

De Scanroc® steenstrips zijn leverbaar in diverse afmetingen en kunnen eenvoudig vanaf een hefsteiger of met een hoogwerker worden aangebracht. Van onder tot boven wordt het systeem automatisch verankerd, waarmee LJ Cladding tevens aansluit bij de nieuwe eisen van het Bouwbesluit. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details