Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzame energievoorziening voor ‘t Heycop

Duurzame energievoorziening voor ‘t Heycop

In een bouwteam met bouwbedrijf Van Wijnen Utrecht heeft Linthorst Techniek een voorstel op maat uitgewerkt. “Middels isolerende maatregelen wordt de energievraag van ’t Heycop sterk gereduceerd”, vertelt directeur Gertjan Linthorst. “De energievraag die overblijft, wordt ingevuld door een duurzame energievoorziening waarvoor Linthorst Techniek de ontwerp- en realisatieverantwoordelijkheid draagt.”

In het ontwerpproces zijn diverse opties uitgewerkt en met behulp van simulatiesoftware doorgerekend, vertelt hij. “In de nieuwe situatie wordt ’t Heycop duurzaam verwarmd met een hoge temperatuur warmtepomp in combinatie met een warmtekoudeopslag in de bodem. De gasaansluiting en cv-ketels worden verwijderd.” Bijzonder in dit project is dat ook het naastgelegen verzorgingscomplex op de duurzame opwekinstallatie wordt aangesloten, waarmee een ‘lokaal warmtenet’ ontstaat. “Met de levering van 3.200 GJ duurzame warmte wordt ook dit gebouw vrijwel gasloos verwarmd. Door hiermee meer volume te creëren, daalt bovendien de kostprijs per GJ warmte.”

Als aanvulling op de verwarmingsinstallaties in ’t Heycop geeft Linthorst Techniek ook invulling aan de urgente wens van bewoners om oververhitting (hittestress) in de zomer tegen te gaan. “Voor de koeling in de woningen brengen wij een uniek afgiftesysteem aan, waarmee zowel verwarmd als gekoeld kan worden”, aldus Linthorst. “Voor bestaande hoogbouw is het aanbrengen van koeling uniek en innovatief. Met de verwachte verdere opwarming van het Nederlandse klimaat en de toenemende isolatie van bestaande hoogbouw is dit een belangrijke oplossing voor het waardebehoud van het Nederlandse woningbezit.”

Wij Maken Energie, het zusterbedrijf van Linthorst Techniek, zal het energiesysteem na oplevering exploiteren. De bewoners van ’t Heycop ontvangen voortaan ‘warmte en koude as a service’ op basis van de bescherming van de Warmtewet en met tarieven ver onder het maximum (‘niet meer dan voorheen’). 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details