Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzaamheidsambitie Sluishuis is doorgetrokken in de houten gevelelementen
Door de zetting van het gebouw kunnen behoorlijke vervormingen ontstaan, waarop de gevelelementen tot in detail uitontwikkeld moesten worden.

Duurzaamheidsambitie Sluishuis is doorgetrokken in de houten gevelelementen

Tijdens het ontwerp en de bouw van Sluishuis Amsterdam wordt groots ingezet op duurzaamheid. De geïsoleerde houten gevelelementen van Vianen sluiten hier perfect op aan. “We zijn al in een vroeg stadium door VORM Bouw en BESIX betrokken”, vertelt Hans Bakker, accountmanager bij Vianen. “Als co-maker van de bouwcombinatie en in nauwe samenwerking met architecten BIG en BARCODE Architects en leveranciers Sorba (aluminium gevelbekleding), Van den Hondel (houten stelkozijnen) en Facédo (aluminium kozijnen) hebben wij al in een vroegtijdig stadium de meest efficiënte detaillering voor dit project bepaald. Gezamenlijk hebben we een uitzonderlijke prestatie neergezet. Zowel qua bouwfysische eisen als in haalbaarheid en maakbaarheid.”

“Sluishuis Amsterdam wordt gebouwd in het water van het IJ. Door de zetting van het gebouw kunnen behoorlijke vervormingen ontstaan, waarop de gevelelementen tot in detail uitontwikkeld moesten worden”, aldus Bakker. “De open structuur met bijzondere uitkraging zorgt bovendien voor gebouwvervormingen die wij, dankzij het gebruik van speciale ankers met een teflon glijmechanisme, uitstekend kunnen opvangen. Kortgezegd wordt de starheid van de verbindingen opgevangen door de glijmogelijkheden in de ankers.” Voor Vianen is het de eerste keer sinds haar oprichting in 1961 dat dergelijke oplossingen in HSB-gevelelementen worden toegepast. “In dit project hebben we ontzettend veel geleerd”, benadrukt Bakker. “Niet alleen op het gebied van luchtdichtheid, brandwerendheid, thermische en akoestische isolatie, maar juist ook van hoe de diverse bouwpartners dit unieke project hebben opgepakt en uitgevoerd.”

Al in een vroegtijdig stadium is de meest efficiënte detaillering voor dit project bepaald.

787 prefab houten gevelelementen

De houten gevelelementen zijn door Vianen uitgewerkt in een BIM-model, van waaruit ook de productie is aangestuurd. “In totaal hebben wij 787 stuks/10.415 m² prefab houten gevelelementen geproduceerd”, aldus Bakker. “De binnenzijde van de elementen bestaat uit een gipsvezelplaat, die op vuren stijl- en regelwerk met een hoge sterkteklasse (C24) is aangebracht. Elk element is gevuld met hoogwaardige glaswol­isolatie, waarna het geheel is gesloten met een 9 mm dikke vezelcement buitenplaat. Deze buitenplaat beschikt over een zeer hoge brandwerendheid en is volledig waterdicht afgetapet. Alle gevelelementen voor Sluishuis zijn opgebouwd als een doosconstructie. Het resultaat zijn hele stijve en vormvaste elementen met een zeer hoge draagkracht, waarin kozijnen met grote afmetingen ingebouwd konden worden.”

Schone en droge montage-omgeving

Bijna alle aluminium kozijnen zijn al in de fabriek van Vianen in Montfoort in de elementen ingebouwd. “In totaal gaat het om 1.063 kozijnen, die vanaf de vrachtwagens door ons zijn gelost en op dagproductie bij de houten gevelelementen zijn klaargezet. Hierdoor kon Facédo niet alleen zeer snel en efficiënt werken, maar ook profiteren van een schone, droge en modern uitgeruste montage-omgeving”, vertelt Bakker. “Kwaliteitsverlies door weersomstandigheden was niet aan de orde. Doordat de elementen rondom zeer goed bereikbaar waren, konden we bovendien aan zeer hoge lucht- en waterdichtheidseisen voldoen.” Vanuit de fabriek zijn alle gevelelementen kant-en-klaar, just-in-time en met eigen transportmiddelen naar de bouw vervoerd en direct gemonteerd, zodat de aannemer zo snel mogelijk met de binnenafwerking van Sluishuis kon beginnen.

De open structuur met bijzondere uitkraging zorgt voor gebouwvervormingen die Vianen, dankzij het gebruik van speciale ankers met een teflon glijmechanisme, uitstekend kan opvangen.

Duurzaam, circulair en losmaakbaar

Met haar houten gevelelementen sluit Vianen perfect aan op actuele bouwthema’s zoals duurzaamheid, circulariteit en losmaakbaarheid. “Naast bouwfysische prestaties zoals wind- en waterdichtheid, brandwerendheid, geluidsisolatie en thermische isolatie focussen wij nadrukkelijk op hoe onze houten gevelelementen aan het eind van de gebouwlevensduur volledig gescheiden en opnieuw benut kunnen worden”, vertelt Bakker. “Hout is bij uitstek een circulair product. De grondstof is duurzaam, draagt bij aan de CO2-reductie en is 100% recyclebaar, mits je de juiste verbindingstechnieken gebruikt. In plaats van kitten, lijmen en lakken maken wij waar mogelijk gebruik van hoogwaardige klikverbindingen, schroeven en tapes. Ook in Sluishuis hebben we hier uitstekend invulling aan kunnen geven.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details