Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzaamheid en de gebouwde omgeving: Globale doelen vereisen lokale oplossingen
Voor Paleis Het Loo heeft WSP, in samenwerking met de opdrachtgever, aannemers en de TU Delft een oplossing uitgedacht voor waterdicht en zelfhelend beton. (Beeld: Koen Mol)

Duurzaamheid en de gebouwde omgeving: Globale doelen vereisen lokale oplossingen

WSP is een wereldwijd opererend advies- en ingenieursbureau met gedreven experts, die dagelijks werken aan een toekomstbestendige leefomgeving waarin gezond en veilig gewoond, gewerkt en geleefd kan worden. Maar ook met grensverleggende experts, die actief zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen van morgen. “We zitten middenin de klimaatcrisis. Onze zomers worden steeds heter, de zeespiegel stijgt en ons weer wordt extremer. Om deze zorgelijke ontwikkelingen het hoofd te bieden, is nú actie nodig. Ook in de (steden)bouw, waarin duurzaamheid, CO2– en klimaatneutraal bouwen en hergebruik van materialen actuele thema’s zijn. Thema’s die op dit moment vooral lokaal worden opgepakt. Dat lijkt logisch, maar waarom zouden we geen globale kennis, expertise en innovaties benutten? Wat is er al mogelijk in onze industrie? En wat kunnen we hier lokaal van opsteken? Maar ook: hoe kan Nederland haar kennis en ervaring in de globale markt delen?”

Aan het woord is Thomas Musson, adviseur/consultant bij WSP in Nederland. Musson is geboren in Engeland en was hier lange tijd werkzaam als constructeur. Van 2014 tot 2017 werkte hij voor WSP UK in Londen, waar hij is doorgegroeid tot projectleider en adviseur. Vier jaar geleden kwam hij naar Nederland. “Ik was zeer verbaasd over de cultuur in de Nederlandse bouwsector”, vertelt hij. “Deze is namelijk totaal anders dan dat ik in Engeland gewend was! Ik dacht altijd dat gebouw- en gebiedsontwikkelingen globaal op dezelfde manier werden aangepakt, ontworpen en uitgevoerd. En ook dat uitdagingen op eenzelfde manier werden opgelost, maar niets blijkt minder waar…”

Thomas Musson, adviseur/consultant bij WSP in Nederland. (Beeld: Koen Mol)

Veel denkkracht

Nederland is een innovatief land in bouw en constructie, aldus Musson. “In de Global innovation Index 2021 neemt Nederland zelfs een prachtige zesde plek in! We volgen kort achter Zwitserland, Zweden, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Korea. Voor een klein land als Nederland is dit een topprestatie! We hebben enorm veel denkkracht, die andere landen kan inspireren. Zo zijn we heel ver met prefab en modulair bouwen. Innovaties waarmee we een belangrijk deel van de globale problemen kunnen oplossen. Immers excelleert prefab en modulair bouwen in thema’s zoals duurzaamheid, veiligheid en productiviteit. Een groot deel van onze woningen wordt al in prefab beton gebouwd. En ook de prefab houtbouw ontwikkelt zich snel. Zo snel zelfs, dat deze vorm van bouwen al bijna ‘business as usual’ is. In andere landen echter staat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen. Onze ‘lessons learned’ kunnen hier echt het verschil maken.”

Future Ready

Kennisdeling is key, volgens Musson. “Maar zo sterk als we zijn in innovaties, zo bescheiden zijn we in het delen van onze successen. Daar zie ik graag verandering in. We moeten trots zijn op onze innovaties en succesvolle ontwikkelingen uitdragen. Bijvoorbeeld door actief deel te nemen in werkgroepen. WSP geeft hier intern al invulling aan middels het Future Ready programma. Een bijzonder initiatief dat collega’s wereldwijd uitdaagt om richting de toekomst te denken. Wat zijn de trends in klimaatverandering, samenleving, technologie en hulpbronnen? Wat betekent dit voor de wijken, landschappen en infrastructuur die wij ontwerpen? En hoe kunnen onze kennis en expertise zodanig benutten, dat betere en futureproof oplossingen ontstaan? Binnen het Future Ready programma van WSP zijn diverse werkgroepen opgericht. Ook worden regelmatig online meetings georganiseerd, waarin de connectie wordt gemaakt met collega’s over de hele wereld. Maar ook waarin successen én kennis worden gedeeld.”

Een houtexpert van WSP in Nederland heeft recent zijn collega’s in Chili ondersteund bij het ontwerp van een houten dak voor voetbalstadion San Carlos de Apoquindo. (Beeld: IDOM)

Nederlandse successen

WSP is drie jaar geleden in Nederland gestart, maar heeft al diverse mooie successen mogen delen. Als voorbeeld noemt Musson Paleis Het Loo in Apeldoorn. “In samenwerking met de opdrachtgever, aannemers en de TU Delft hebben wij een oplossing uitgedacht voor waterdicht en zelfhelend beton. In de kelder zorgt een additief met bacteriën, een activator en nutriënten dat eventuele (haar)scheuren direct worden gedicht. Hierdoor zijn lekkages niet aan de orde.” Bovendien heeft WSP in Nederland uitgebreide expertise in de houtbouw. “Onze houtexpert heeft recent onze WSP-collega’s in Chili ondersteund bij het ontwerp van een houten dak voor een voetbalstadion. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen, waarin kennis, ervaring, innovaties én passie zorgen voor duurzame oplossingen. Niet alleen lokaal, maar wereldwijd.”

Voor project One Bishopsgate Plaza in Londen heeft WSP UK een innovatieve oplossing uitgewerkt, waarin de Nederlandse collega’s bijzonder geïnteresseerd zijn. “In dit project zijn alle W- en E-installaties in de verticale schachten in lange modules voorbereid”, aldus Musson. “Hierdoor konden de installaties heel snel en (energie-)efficiënt worden opgebouwd. Bovendien werd flink bespaard op transportbewegingen (en dus CO2-uitstoot). Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden hiervoor voor de Nederlandse markt. Zowel in verticale als horizontale richting, waarmee modulebouw een nieuwe dimensie krijgt en de wereld van morgen weer een stukje beter, slimmer én duurzamer wordt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details