Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzaam isoleren. Efficiënte spouwmuurisolatie 

Duurzaam isoleren. Efficiënte spouwmuurisolatie 

Proeftuin Erasmusveld is anders dan anders. Het is een duurzame, klimaatbestendige en ecologische nieuwe woonwijk in Den Haag. De 136 appartementen en 125 eengezinswoningen in De Velden, één van de fases van het omvangrijke nieuwbouwproject, zijn geïsoleerd met 100 mm Eurowall PIR-platen van Recticel Insulation. Een bewuste keuze, volgens Sales Engineer Michel Meijs.

Duurzaamheid en klimaatbestendigheid staan centraal bij de woningen in De Velden, en daar hoort natuurlijk ook een ‘warme jas’ bij. “Eurowall is geschikt voor de thermische isolatie van een traditionele spouwmuur”, zegt Meijs. De PIR-isolatieplaat bestaat uit een gasdichte meerlagenstructuur met een duurzame cachering met PEFC-label. De plaat kan tegen alle ondergronden gemonteerd worden: baksteen, kalkzandsteen, beton, cellenbeton of houtskeletbouw. “Groot voordeel van de PIR-plaat is de beperkte dikte ten opzichte van andere isolatiematerialen. Voor de gevraagde isolatiewaarde kunnen we hier uit de voeten met een PIR-plaat van slechts 100 mm dik. In glas- of steenwol zou je voor diezelfde waarde al snel naar 300 mm moeten gaan.”

De 136 appartementen en 125 eengezinswoningen in De Velden zijn geïsoleerd met 100 mm Eurowall PIR-platen van Recticel Insulation.

Doorlopende isolatieschil

Eurowall is via Verdouw Bouwmaterialen geleverd op de locatie in Den Haag. De PIR-platen worden geproduceerd in de fabriek in het Belgische Wevelgem. “We produceren Eurowall in één formaat (1.200 x 600 mm), maar in verschillende diktes oplopend van 30 tot maar liefst 180 mm. De meest gangbare dikte is 90 mm en voldoet aan de BENG-eisen (bij een traditionele opbouw van een spouwmuur). Maar voor dit project is dus duidelijk gekozen voor een betere isolatieschil. Betere isolatie betekent minder warmteverlies, waardoor minder hernieuwbare bronnen voor energie nodig zijn. Een goede keuze. De tand- en groefverbinding, standaard bij onze platen, zorgt voor een snelle en eenvoudige montage én, niet onbelangrijk, een doorlopende isolatieschil.” Voor De Velden in Den Haag kon Recticel Nederland, opererend vanuit Andelst, op redelijk korte termijn schakelen. “In mei 2023 zijn via Verdouw twee volle vrachtwagens aan PIR-platen geleverd. Dat komt neer op in totaal zo’n 5.000 m2 aan Eurowall-isolatieplaten. Inderdaad, dat zijn aardig wat vierkante meters. We zijn er dan ook trots op dat we dit project hebben mogen beleveren.”

Grootste impact

Behalve voor de gevel produceert Recticel Insulation ook hoogwaardige isolatieoplossingen voor het dak en de vloer. “We zijn als bedrijf zeer vooruitstrevend en voortdurend bezig met nieuwe ontwikkelingen”, zegt Meijs. “Zo hebben we medio vorig jaar de Impact-productlijn gelanceerd. Een bio-circulaire PIR-plaat bestaande uit 25% biologische grondstoffen (volgens het massabalans-principe) die nota bene circulair zijn, ofwel een biologische grondstof die een tweede leven krijgt: hoe duurzaam wil je het hebben! Zo zorgen we voor een grootse impact op de korte én lange termijn en leveren we met dit product een bijdrage aan het klimaatneutraal maken van de bouw. De ontwikkelingen met betrekking tot het verduurzamen van ons materiaal gaan snel. Houd Recticel in de gaten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details