1458632415-kopieren

Met veel ronde vormen en diverse groendaken is Duinhotel Breezand een echte eyecatcher.

01:46
03-06-2020

Duinhotel Breezand in Vrouwenpolder:

‘Voortraject met veel praktische kennis had zo zijn voordelen’

Met veel ronde vormen en diverse groendaken is Duinhotel Breezand in het Zeeuwse Vrouwenpolder een echte eyecatcher. Aannemer Bouwgroep Peters werd al in een vroeg stadium bij het project betrokken om mee te denken over de uitvoering.

Projectleider Gert-Jan Dronkers kijkt met een tevreden gevoel terug op de rol van Bouwgroep Peters bij de bouw van Duinhotel Breezand. “Eigenlijk stonden alleen nog maar de eerste pennenstreken op papier toen we in een soort bouwteam bij het project werden betrokken. Dit was een bewuste keuze van opdrachtgever Breezand Vakanties en gebeurt niet zo vaak. We werden gevraagd om vanuit onze praktijkkennis mee te denken met het ontwerpproces – een traject waarbij iedereen in zijn waarde werd gelaten. Dat heeft geleid tot een schitterend ontwerp en had zo zijn voordelen tijdens de uitvoering. Zo hebben we nog voor de deadline kunnen opleveren.”

Tijdelijke onderconstructie

Budgettair, geeft Dronkers aan, moesten in dat voortraject wel enkele knopen worden doorgehakt. Zo kwam onder meer de beoogde kelder te vervallen. Een uitdaging tijdens het bouwen was volgens hem de constructie. “Bij een betonskelet worden normaal gesproken zowel kolommen als wanden aangebracht. Bij dit gebouw waren dat alleen kolommen, zodat we ter stabilisering een tijdelijke onderconstructie met stabiliteitstorens en onderstempeling moesten aanbrengen.” Dat, in combinatie met de pyramide-achtige vorm van het gebouw, vroeg om wat extra denkwerk. “Je bouwt normaal gesproken het casco naar boven en maakt vervolgens het gebouw in omgekeerde volgorde wind- en waterdicht. Vanwege de ondersteunende constructie echter ging dat hier niet. Dan moet je dus andere oplossingen bedenken.”

5644-kopie-kopieren

Aan de ronde vormen in het ontwerp is, qua maatvoering, in de voorbereiding extra aandacht besteed.

 

Comfortabel en duurzaam

De ronde vormen in het ontwerp leverden niet veel problemen op. “Daar hebben we qua maatvoering in de voorbereiding extra aandacht aan besteed. Datzelfde gold voor de installaties”, vertelt Dronkers, die vervolgens uitlegt dat al tijdens het voortraject een installatieadviseur en twee installateurs waren betrokken. “Het comfort en binnenklimaat zijn zeker in een hotel twee essentiële aandachtspunten, net als duurzaamheid. Er zijn onder meer warmtepompen geplaatst en zonnepanelen op het dak aangebracht. Bovendien is goed naar de wijze van isolatie gekeken en zijn enkele groendaken gecreëerd. Verder is er wat materialen betreft alleen maar duurzaam hout gebruikt.” Hij wijst vervolgens op de anhydriet dekvloeren. “Daar is bewust voor gekozen, vanwege de tijdwinst, omdat je sneller kunt werken en omdat die de vloerenverwarming beter omsluiten.”

De eerste bouwactiviteiten voor het hotel, het aanbrengen van de paalfundering, startten in het najaar van 2018. En hoewel er in de winterperiode alles bij elkaar een verletperiode van tussen de drie en vier weken was, kon de bouw in november 2019, voor de deadline, worden opgeleverd. “Dankzij die zorgvuldige voorbereiding dus en door de goede communicatie tijdens de bouwwerkzaamheden. Er is gewerkt met twee planningen: een overall planning en een planning voor de afbouwfase, toen alle onderaannemers bekend waren. Op basis van die laatste planning was er tweewekelijks overleg binnen het uitvoeringsteam. Bovendien werd dagelijks kort bekeken of we nog op schema lagen. Dat heeft prima gewerkt, met als resultaat een fraai, nieuw hotel voor Breezand Vakanties.”   

Tekst | Jac Buchholz Beeld | Breezand Vakanties

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Dakbedekking, -isolatie en groendaken
zijn voor de deadline opgeleverd

Het is met zijn ronde vormen een in het oog springend gebouw, het recent geopende Duinhotel Breezand in Vrouwenpolder. Daar zat voor Daktechniek Allaart de Kraker dan ook de uitdaging. Het bedrijf droeg zorg voor de dakbedekking, -isolatie en groendaken. “Het netjes afwerken bij de rondingen vroeg om wat extra aandacht”, vertelt werkvoorbereider Kees Quist. “Verder was het een werk zoals we dat vaak doen en dat bovendien gesmeerd is verlopen. We konden voor de deadline opleveren.”

Dat had onder meer te maken met de goede communicatie met vooral aannemer Bouwgroep Peters, geeft hij aan. “Daar hadden we het meeste contact mee. Ander voordeel was dat alle betrokken partijen uit de buurt komen en elkaar kennen. Bovendien was de opdrachtgever nauw bij het project betrokken en droeg ook zij bij aan een efficiënte, vlotte communicatie.”

Voor de isolatie van de daken werd materiaal van Mawipex gebruikt, zegt Quist. De groendaken zijn aangelegd met de systemen van Sempergreen. “Kwaliteitsproducten die aansluiten bij de wensen van opdrachtgever en architect en bijdragen aan het hoogwaardige karakter van het hotel.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Breezand Vakanties, Vrouwenpolder

Architect Roos & Ros, Oud Beijerland

Aannemer Bouwgroep Peters, Middelburg

Installatieadvies M3E, Capelle aan den IJssel

Constructie IMd, Rotterdam

image006-kopieren20200526_125657-kopieren