Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Doorstrijkmortels op maat voor ’t Groene Wold
In ’t Groene Wold is gekozen voor de doorstrijkmethode.

Doorstrijkmortels op maat voor ’t Groene Wold

In Oosterwold, ten oosten van Almere, wordt gebouwd aan een nieuwe woonwijk: ‘t Groene Wold. De nieuwe wijk aan de Goudplevierweg wordt gekenmerkt door zijn groene omgeving en dorpse karakter, waarbij ieder blok een ander type baksteen krijgt. Een uniforme plint én uniforme mortelkleur zorgen hierbij voor eenheid in verscheidenheid.

“De gevels van de 372 woningen worden gemetseld met verschillende steensoorten. Van sterk zuigende stenen tot gehydrofobeerde matig zuigende stenen”, vertelt Jan Jousma, Product Manager bij Remix Droge Mortel BV. “Eén standaard mortel is dan volstrekt ongeschikt en zou onvoldoende hechting, onvoldoende sterkte-ontwikkeling en een (te) laag metseltempo veroorzaken. Om deze problemen te ondervangen, hebben wij al in een vroeg stadium en volgens ons Remix Mortel-Op-Maat®-systeem morteladviezen uitgebracht, waarmee we perfect inspelen op de eigenschappen van de stenen, de gewenste voegwijze en metselsnelheid én de bouwplaats- en weersomstandigheden.”

Doorstrijkmethode

In ’t Groene Wold is gekozen voor de doorstrijkmethode, vertelt Jousma. “De metselaars metselen vol en zat en strijken de mortel met een voegroller door, zodra deze is aangetrokken. Vervolgens hoeven zij alleen nog licht na te vegen en klaar is de voeg, in één arbeidsgang. Direct na het metselen kan de steiger al worden afgebouwd, wat scheelt in bouwtijd en kosten. Ook is er dankzij deze methode aanzienlijk minder mortelverlies. Het metsel-/voegwerk vormt één monolithisch geheel waardoor schade aan het voegwerk nauwelijks voorkomt. Het resultaat is een hoogwaardige en sterke gemetselde gevel met een kortere bouwtijd en een veel langere levensduur. Doordat al onze doorstrijkmortels beschikken over het Dubokeur, zijn opdrachtgever én verwerkers bovendien verzekerd van de meest duurzame en milieuvriendelijke mortels.”

Op elke silo staat duidelijk aangegeven voor welk type stenen de specifieke doorstrijkmortels gebruikt moet worden.

Geen witte afzetting

Om de uitstraling van de gevels naar het hoogste niveau te brengen, is het belangrijk dat er na het metselen geen witte kalkuitbloei optreedt. “Daarom zijn alle Remix doorstrijkmortels uitbloeiingsarm (UA)”, aldus Jousma. “Een uitgekiend pakket uitbloeiingsblokkers heft de capillaire vochtstroming in onze mortels op. Dit voorkomt witte kalkafzetting aan het oppervlak van het metselwerk.” De mortels worden via dealer Raab Karcher aan aannemer Vastbouw geleverd. “Op het project staan meerdere silo’s met vier verschillende typen antracietkleurige doorstrijkmortels, die steeds worden bijgevuld door onze bulkwagens. Op elke silo staat duidelijk aangegeven voor welk type stenen de specifieke doorstrijkmortels gebruikt moet worden. Bovendien staat Remix Accountmanager Hans Bouwman in voor een goede advisering en bouwplaatsbegeleiding, waarmee een soepele uitvoering wordt geborgd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details