Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Distributiecentra

DOOR, Maasdijk | ‘Engineering staalconstructie is kwestie van vooruitdenken’

In opdracht van GS Staalwerken engineerde ADS-Ertner de complete staalconstructie voor de nieuwbouw van Coöperatie DOOR in Maasdijk. De grootte...

complet-tekla-model-zicht-vanaf-hellingbaan-kopieren

2 juli 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In opdracht van GS Staalwerken engineerde ADS-Ertner de complete staalconstructie voor de nieuwbouw van Coöperatie DOOR in Maasdijk. De grootte en de samenstelling van het complex vormden hierin de grootste aandachtspunten.

“Voor de staalconstructie was ruim duizend ton staal nodig”, vertelt constructeur/projectleider Arco de Gelder van ADS-Ertner. “Het complex heeft een totale afmeting van 170 x 140 meter en is wat staalwerk betreft onder te verdelen in zeven verschillende onderdelen: het voorste gedeelte dat tussen het prefab beton ligt, de hal op het prefab, het kantoor, het reclame-accent, een zware vuilverwerker, de hellingbaan en de aanrijdbeveiliging op het dak. Deze onderdelen worden in een bepaalde volgorde gebouwd, maar moesten wel zoveel mogelijk als één geheel geëngineerd worden. Zeker omdat er met prefab onderdelen gewerkt wordt. Het tekenen, berekenen en afstemmen van alle onderdelen gebeurde dan ook zoveel mogelijk in het voortraject. De tijd die we daarin staken, betaalt zich terug in een vlotte en soepele uitvoering.”

Aandachtspunten

“Binnen dit geheel van onderdelen vroeg de aansluiting van het staal op het prefab beton aan de voorzijde van de hal veel aandacht”, vervolgt De Gelder. “Met name over de aansluitdetails hadden we veel overleg en afstemming met Kaskon, het ingenieursbureau dat zich over het prefab betonnen deel ontfermde. Verder was het vooral een kwestie van vooruitdenken, om de staalconstructie zo goed mogelijk in dienst te laten zijn van de onderdelen die erop aansluiten.”

Andere punten van aandacht waren de randbeveiliging, die om de rank ontworpen stalen hellingbaan gemonteerd moest worden, evenals het kantoor. De Gelder: “Door de enorme afmeting van het distributiecentrum valt het wellicht niet zo op, maar met vijf verdiepingen is het kantoor behoorlijk groot. Bij distributiecentra zie je zelden kantoren van deze omvang. Bovendien heeft het kantoor een flinke overkraging, waardoor de constructie zware details bevat.”

Constructieve knoop in het kantoor. | Constructieve knoop in het reclameaccent.

 

Communicatie en samenwerking

Nu het meeste staal in productie of al gemonteerd is, zit het werk van ADS-Ertner op dit
project er grotendeels op. “Het was een complex en door de tijdsdruk intensief project”, blikt De Gelder terug. “Ondanks dat is het engineeringstraject goed verlopen. De heldere communicatie en prettige samenwerking met de andere ingenieursbureaus – Kaskon en IMd Raadgevende Ingenieurs – heeft daar zeker aan bijgedragen. We hebben dit werk echt met elkaar gemaakt en daar plukken de uitvoerende partijen de vruchten van.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%