Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘De wereld van de installatietechniek gaat zwaar gebukt onder capaciteit en levertijd van materialen’
John Dijkman, commercieel directeur van FOJA Groep.

‘De wereld van de installatietechniek gaat zwaar gebukt onder capaciteit en levertijd van materialen’

De directie van FOJA wordt gevormd door een 3-koppig team. Fons Jans – waar de naam FOJA van is afgeleid – is al 27 jaar algemeen directeur en eigenaar van de FOJA Groep. Rob Huis in ’t Veld is financieel directeur en John Dijkman is commercieel directeur. “Dit team werkt al vele jaren samen vanuit de filosofie dat onafhankelijkheid en bundeling van kracht de basis voor succes is”, aldus Dijkman.

Voor Van Kessel in Ede heeft Hamer een Clean Energy Hub gerealiseerd waar zowel duurzame als traditionele brandstoffen verkrijgbaar zijn.

FOJA is de moedermaatschappij van technisch totaalaanbieder Hamer (en Hamer België), project- en inspectiespecialist ContrAll, bedrijfswagenspecilalist FBS en Uitzendbureau Jans. Hamer is de grootste dochtermaatschappij van de FOJA holding, met 17 disciplines. Tezamen hebben deze werkmaatschappijen meer dan 500 mensen in dienst. De FOJA bedrijven zijn actief in de markten Automotive, Brandstoftechniek, Chemie, Industrie en Utiliteit en Datacenters in de Benelux. ContrAll is een onafhankelijk (ingenieurs-)bureau dat projectmanagement, advies, ontwerp, engineering en inspectie verzorgt voor de industriële en brandstoffensector. Zij is met name gespecialiseerd in pomp-, tank- en elektrotechnische installaties, grond- en civiele werken, werktuigbouwkunde installaties, milieu, veiligheid en CAD-design. ContrAll heeft alle kennis, kunde en tools in huis om complexe projecten tot een goed einde te brengen. De FOJA dochtermaatschappijen kunnen zich volledig op hun kerntaken richten en worden niet belast met ondersteunende diensten, daar zorgt de FOJA holding namelijk voor.

“FOJA is de verbindende factor tussen de activiteiten (zoals ontwerpen, realiseren, controleren en onderhouden) van haar dochtermaatschappijen. Daardoor kunnen de FOJA bedrijven opdrachtgevers op het gebied van techniek van A tot Z ontzorgen, dat is onze missie”, vervolgt Dijkman. 

Energietransitie

“Onze dagelijkse werkzaamheden worden op dit moment bepaald door de huidige situatie”, gaat Dijkman verder. “Wij zaten al in de energietransitie (ingestapt met warmtepompen voor utiliteitsgebouwen en elektrisch rijden), maar daar is door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nu de energiecrisis bij gekomen. De oorlog doet de energietransitie alleen maar versnellen en maakt deze nog meer noodzakelijk. Met name door het financiële aspect, aangezien gas en elektra schreeuwend duur zijn geworden. Vooral de afdelingen Industrie, Utiliteit en Automotive binnen FOJA buigen zich over de problematiek die de energietransitie met zich meebrengt.”

De veranderende eisen op het gebied van (brand)veiligheid, duurzaamheid, energietransitie en werkcomfort en de ontwikkelingen in de technieken die dit mogelijk maken, zorgen voor een veranderende vraag van zowel eindgebruikers, facilitair beheerders als instanties die toezien op de veiligheid. “De FOJA Groep is gespecialiseerd in het installeren van allerhande installaties in nieuwbouw, maar ook in bestaande gebouwen. Bij brandstof wordt vaak gedacht aan fossiele brandstoffen zoals diesel en benzine, maar FOJA onderscheidt zich ook met de aanleg van installaties voor alternatieve brandstoffen zoals waterstof, LNG en HVO.”

Elektrisch rijden

Ook de aanleg van elektrische laadapparatuur voor elektrisch rijden bij tankstations en bedrijven behoort bij FOJA tot de mogelijkheden. Dijkman: “Een probleem waar wij nu tegenaan lopen, is dat er bij het plaatsen onvoldoende capaciteit in het netwerk is. De klant wordt daarmee beperkt in het verduurzamen van zijn wagenpark. Dit kan opgelost worden met een extra batterij, maar dit brengt wel weer extra kosten met zich mee.”

FOJA wil haar klanten van A tot Z ontzorgen maar de huidige problematiek van de samenleving, zoals een beperkte capaciteit en het opleiden van onvoldoende gekwalificeerd personeel zorgt wel dat er een rem zit op de ambitie van Nederland om de energietransitie en het verduurzamen te versnellen.

Toekomstvisie

Als er gesproken wordt over haar toekomstvisie, heeft FOJA zeker een stip aan de horizon. “Missie is en blijft om opdrachtgevers op het gebied van Industrie, Brandstoftechniek, Utiliteit, Automotive, Chemie en Datacenters van A tot Z te ontzorgen. Maar daarnaast willen wij voorop blijven lopen op het gebied van nieuwe brandstoffen. Fossiele brandstoffen zullen nog wel even blijven, maar zullen steeds meer plaatsmaken voor elektriciteit, LNG, waterstof, hydrozine, zon- en windenergie Ook hiermee wil FOJA de klant ontzorgen. We hoeven daarbij niet alles zelf te doen, maar een vereiste is wel dat wij de kennis en expertise in huis blijven houden. Alleen dan kunnen wij klanten volledig en naar tevredenheid bedienen én behouden.”

Om zelf aan de eisen te voldoen die duurzaamheid en CO2-reductie met zich meebrengen, bereidt FOJA zoveel mogelijk installatiedelen prefab voor, zet het bedrijf combinatievrachtwagens in om in één keer grote hoeveelheden te transporteren en is zij bezig om de werkmaatschappijen steeds zelfstandiger te laten functioneren. Bijvoorbeeld om nog dichter bij de klant te zitten, voor alle disciplines. Ook wordt er overgegaan op elektrisch rijden en waar dit nog niet mogelijk is, rijden de montagebussen en vrachtwagens Euro 6 op HVO.

Dijkman wil speciaal even stilstaan bij haar eigen personeel: “Omdat we erg druk zijn en er veel van onze medewerkers wordt gevraagd, proberen we op allerlei manieren de druk van de ketel te halen. Zo hebben we sinds een half jaar een Fit & Vitaal programma dat onze mensen helpt om geestelijk en lichamelijk fit te blijven. Een bedrijf als FOJA valt of staat met gekwalificeerd personeel dat goed in zijn vel zit. Alleen dan zijn wij in staat om ons credo na te leven: de klant van A tot Z ontzorgen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details