Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De Molenwiek | Almere

De Molenwiek | Almere

Veelbelovende pilot met prefab casco

Aan de rand van het centrum van Almere Buiten verrijst op de locatie van het voormalige gezondheidscentrum De Molenwiek het gelijknamige wooncomplex van 76 appartementen. De woningen, ontwikkeld en gebouwd in opdracht van woningbouwcorporatie de Alliantie, zijn gasloos en worden voorzien van een individuele lucht-warmtepomp in combinatie met pv-panelen. De oplevering van het complex staat gepland voor het eerste kwartaal van 2020.

Onder de bouw van De Molenwiek, naar een ontwerp van Klunder Architecten uit Rotterdam, staat de signatuur van Trebbe. De ontwikkelende bouwer realiseert het complex op basis van het in eigen huis ontwikkelde concept HoogWonen. Met dit concept kunnen gemakkelijk goede en betaalbare appartementencomplexen passend bij de doelgroep ontwikkeld en gerealiseerd worden, vanuit verschillende ontsluitingsvormen en types. In het geval van De Molenwiek gaat het om een achtspanner met centrale ontsluiting en elf bouwlagen. Bijzonder is dat het appartementencomplex het eerste HoogWonen-project is, dat geheel wordt uitgevoerd met een prefab casco. 

De Molenwiek

Gevels gereed voor kozijnmontage.


Alternatief
De ontwikkeling van het appartementencomplex nam, vanaf het schetsontwerp, een half jaar in beslag. Het resultaat: een elf lagen tellende achtspanner met een aantrekkelijk ontwerp. De Molenwiek fungeert door de maat en schaal als de poort van het centrum van Almere Buiten. “Het concept HoogWonen was gebaseerd op kalkzandsteen en kon tot circa zes lagen hoog. Bij De Molenwiek kon onmogelijk het tot dan toe gebruikte bouwsysteem worden ingezet”, blikt Christian Schuurman, projectleider bij Trebbe, terug. Een zoektocht naar een alternatief voor het kalkzandsteen ging van start. “De krapte op de arbeidsmarkt en de wens om sneller te bouwen, waren enkele redenen om de oplossing in prefab te zoeken.” Bestcon, leverancier van prefab beton, kwam al snel in beeld. “Bestcon sloot met haar prefab casco aan op de wensen en eisen van Trebbe. Bovendien bleek het goed te integreren in het voorliggende ontwerp.”

Snel, sneller, snelst
Samen ontwikkelden Bestcon en Trebbe een unieke vloeropbouw van het casco. Daar waar het gebruikelijk is om de installatielaag af te storten, wilde Trebbe naar een prefab vloer waarbij dat niet nodig is. Dit resulteerde in een vloer waar de installaties in sleuven zijn opgenomen. “De vloeren zijn dunner, we kunnen er grotere breedtes mee overspannen en we hoeven alleen de sleuven nog maar af te storten”, aldus Schuurman. Laatstgenoemde scheelt een bewerking in de planning en er is geen sprake meer van lange droogtijden. Om het bouwtempo nóg verder op te voeren, worden de balkons al in de fabriek aan de vloeren gestort. Hierdoor kan Trebbe één bouwlaag per week optrekken, zonder tijdrovende ondersteuningsconstructies. Dit levert bijna 50 procent tijdwinst op gedurende de ruwbouwfase, ten opzichte van een traditioneel systeem. De kunststof kozijnen worden al in de fabriek compleet met stelkozijnen en beglazing op de prefab wanden gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat het gebouw vlot wind- en waterdicht is, waardoor de afbouw ook snel kan starten.

De Molenwiek

De entree van De Molenwiek (Beeld: Klunder Architecten).


Van pilot naar 
nieuwe standaard
Trebbe heeft hoge verwachtingen van de pilot met het prefab casco en is inmiddels gestart met een tweede appartementencomplex, ook voor een woningcorporatie en toevallig ook in Almere. “Met de inzet van het prefab casco kan Trebbe met HoogWonen hoger en sneller goede, betaalbare appartementencomplexen realiseren. Een volgende stap voor het concept HoogWonen is de toepassing van prefab gevelafwerking. De eerste onderzoeken hiernaar lopen”, sluit Schuurman af.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details