Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De allereerste witte dakbedekking op basis van >15% gerecycled bitumen ligt in Heerenveen

De allereerste witte dakbedekking op basis van >15% gerecycled bitumen ligt in Heerenveen

Producent, verwerker en eindgebruiker slaan handen ineen in route naar een circulaire economie

Op Ecopark De Wierde is begin mei gestart met renovatie van twee gebouwen van afvalinzamelaar en -verwerker Omrin. Belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is de renovatie van de dakbedekking. In opdracht van Omrin monteert Feenstra Dakbedekking circa 3.700 m2 Derbicolor NT wit van Derbigum, waarin ten minste 15% gerecyclede bitumen is verwerkt. Met dit project hebben de stakeholders een circulaire primeur in handen…

De nieuwe dakbaan zal op korte termijn worden toegevoegd aan de Nationale Milieu Database (NMD).

Omrin verzorgt de inzameling en/of verwerking van afval in 35 gemeentes in Friesland, Groningen en ver daarbuiten. “Van versleten spijkerbroek tot leeg melkpak en van oude krant tot klokhuis: afval is voor ons van grote waarde”, vertelt hoofd communicatie Jelmar Helmhout. “Immers zit het boordevol grondstoffen, die wij graag een duurzaam tweede leven geven. De keuze voor dakbedekking met ten minste 15% gerecycled bitumen sluit hier naadloos op aan.”

De eerste laag wordt mechanisch bevestigd op de bestaande dakbedekking, waarna een nieuwe Derbicolor NT wit toplaag op de nieuwe onderlaag wordt gebrand.

Koploper in circulariteit en duurzaamheid

“Als organisatie zijn wij koploper in de circulaire economie en in het verduurzamen van processen”, benadrukt Helmhout. “We maken een snelle transitie door, waarbij we werken aan steeds betere technieken om ons afval te scheiden. Bijvoorbeeld door zorgvuldige bron- en nascheiding.” De locatie in Heerenveen is het centrum voor nascheiding, vertelt hij. “Met behulp van diverse installaties wordt hier het huishoudelijk afval van 1,7 miljoen inwoners gesorteerd en verdeeld in grondstoffen, die opnieuw in de keten ingezet kunnen worden. Hierbij maken we bijvoorbeeld onderscheid tussen kunststoffen en organisch materiaal, waarbij het organisch materiaal wordt vergist tot groen gas voor onze voertuigen. Producten die niet in aanmerking komen voor recycling, worden in onze verbrandingsoven in Harlingen omgezet in duurzame energie.”

In opdracht van Omrin monteert Feenstra Dakbedekking circa 3.700 m2 Derbicolor NT wit van Derbigum, waarin ten minste 15% gerecyclede bitumen is verwerkt.

3.700 m2 circulaire dakbedekking

De panden in Heerenveen die op dit moment gerenoveerd worden, zijn een afvalscheidingshal van 2.000 m2 en een vergistingshal van 1.700 m2. “Uit een inspectie bleek dat de waterdichte laag van beide daken aan het eind van zijn technische levensduur was gekomen”, vertelt Folkert van den Bosch, civiel- en bouwtechnisch medewerker bij Omrin. “Bovendien waren de hallen zelf aan een revitalisering toe. We hebben diverse marktpartijen benaderd om ons hierin te adviseren. Zijn er producten in de markt die aansluiten bij onze circulaire ambitie?” Helmhout: “Als organisatie zoeken we actief naar samenwerkingen met (lokale) marktpartijen, die hetzelfde denken over duurzaamheid en circulariteit. Om deze reden zijn we ook aangesloten bij Circulair Friesland en Circulair Groningen.” Van den Bosch: “Bovendien dagen we leveranciers uit om met ons mee te denken. Hoe kunnen we onze circulariteitsgedachte verder doorvoeren in ons terrein en onze gebouwen? Feenstra Dakbedekking verraste ons met Derbicolor NT wit; een nieuw product van Derbigum met een hoog percentage gerecyclede bitumen én een witte leislag.”

Combinatie van drie afvalstromen

“Derbicolor NT wit bestaat voor minimaal 15% uit gerecyclede bitumen, die gewonnen wordt uit drie afvalstromen: onze eigen productieresten, de rest- en afvalstromen van onze erkende verwerkers en geschikte oude dakbedekkingen van sloopdaken”, vertelt Erik van Emst, rayonmanager Noord-/Oost-Nederland bij Derbigum. “Alle rest- en afvalstromen worden zorgvuldig verwerkt op onze recycleplant in Perwez, België, waarna ze opnieuw en als volwaardige secundaire grondstof in onze productie worden ingezet. Zónder concessies te doen aan kwaliteit en levensduur. Doordat zowel de winning, de verwerking als het transport van nieuwe grondstoffen doeltreffend worden ondervangen, stoten we aanzienlijk minder CO2 uit. Hoe groot deze besparing exact is, tonen we per project aan in een CO2-reductiecertificaat. Hierdoor is het mogelijk om de CO2-reductie van daken mee te nemen in bijvoorbeeld een CO2-besparingsproces.” De CO2-reductieberekening is gevalideerd door PWC. 

Cool Roof-effect van witte dakbedekking

De witte kleur van Derbicolor NT wit wordt bereikt door een witte coating aan de minerale leislag toe te voegen, waarmee flinke energetische voordelen behaald kunnen worden. “Met onze panden gaan we steeds meer over naar witte dakbedekking”, vertelt Van den Bosch. “Met name omdat deze kleur de warmte van de zon tegenhoudt (Cool Roof-effect). In onze fabriekshallen staat een keur aan sorteer- en verwerkingsmachines, die veel warmte produceren. Hierdoor is de inpandige warmtelast in basis al groot. Door de temperatuur op het dak zo laag mogelijk te houden, voorkomen we extra opwarming van de hallen en is het veel prettiger werken voor onze operators.”

Tweelaags dakbedekkingssysteem

“Omdat de bestaande dakbedekkingsconstructie nog goed is, blijft deze tijdens de renovatie duurzaam behouden”, vertelt Willem Feenstra, directeur bij Feenstra Dakbedekking. “Op diverse plekken in de afvalscheidingshal zaten lichtstraten, die na jaren trouwe dienst poreus waren geworden. Deze lichtstraten worden tijdens de dakrenovatie verwijderd, waarna de stalen dakconstructie, de dakisolatie en de dakbedekking zorgvuldig worden aangeheeld. Omdat een nieuwe machine door het dak naar binnen gehesen moet worden, zal ook dit deel aangeheeld worden, waarna het complete dak intensief wordt gereinigd. Vervolgens brengen we een nieuw en tweelaags dakbedekkingssysteem aan. De eerste laag wordt mechanisch bevestigd op de bestaande dakbedekking, waarna een nieuwe Derbicolor NT wit toplaag op de nieuwe onderlaag wordt gebrand. Hierdoor blijft Omrin lekkages en andere problemen voor.” Net voor de zomervakantie moeten de laatste werkzaamheden gereed zijn.

‘Iedereen moet meedoen’

Door waar mogelijk circulaire producten te adviseren, draagt Feenstra Dakbedekking bij aan een duurzamere bouw, vertelt Feenstra. “Bovendien onderscheiden wij ons hiermee van andere dakbedekkingsbedrijven.  

Want hoewel de productie, kwaliteit en levensduur van dakbedekking steeds beter worden, is recycling nog altijd een ondergeschoven kindje in onze branche. Wij proberen hierin het verschil te maken. Zo zamelen wij ook al jaren actief Derbigum snijafval in voor recycling.” Van Emst: “Om de circulaire economie te laten slagen, moeten echt álle stakeholders meedoen. Van producent tot verwerker en eindgebruiker. In Heerenveen bewijzen wij dat dit kán.”

Nationale Milieu Database

De ambitie van Derbigum is om in de komende jaren alle traditionele dakbedekkingsproducten om te zetten in circulaire producten. “De introductie van Derbicolor NT wit is een belangrijke stap in deze ambitie”, besluit Van Emst. “De nieuwe dakbaan zal op korte termijn worden toegevoegd aan de Nationale Milieu Database (NMD). Bij elk opgeleverd Derbigum-dak bieden wij bovendien een terugnamegarantie aan, waardoor onze circulaire ambitie ook in de toekomst wordt geborgd.”

Bouwinfo:
  • Opdrachtgever Omrin
  • Dakdekker Feenstra Dakbedekking
  • Leverancier dakbedekking Derbigum

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details