Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Danone, Hoofddorp | Dynamisch lichtplan en LED-verlichting verhogen comfort  op werkplek

Danone, Hoofddorp | Dynamisch lichtplan en LED-verlichting verhogen comfort op werkplek

Energie-efficiënte en toekomstgerichte verlichtingsoplossingen op maat

Daglicht is een belangrijke factor voor de realisatie van een gezond en comfortabel binnenklimaat, maar bij onvoldoende aanwezigheid van dat natuurlijke licht biedt kunstlicht de oplossing. Dat geldt ook voor het duurzame kantoor van Danone. TRILUX zorgt er met een dynamisch lichtplan en bijhorende LED-verlichtingsinstallatie voor comfort en welbevinden op elke individuele werkplek. Deze installatie is volledig geïntegreerd in het smart building systeem van het gebouw. Net als bij de meeste projecten bestaat het pakket ook hier grotendeels uit maatwerk, waarvoor het team van TRILUX Nederland een beroep kon doen op de ingenieurs van het moederbedrijf in Arnsberg (Duitsland).

Voor de WELL-eisen moeten armaturen voldoen aan een hoge mate van kleurkwaliteit en echtheid. De waarde van het roodaandeel (R9) in de LED-module moet daarbij 50% of hoger zijn.

 

Op de dynamische en steeds complexer wordende verlichtingsmarkt staat TRILUX voor deskundig advies, een optimale oriëntatie en een perfecte verlichtingsoplossing. De Duitse marktleider voor technische verlichtingsoplossingen werd al in een vroeg stadium bij het project betrokken. “We staan in de markt bekend als een speler met kennis van zaken op het gebied van verlichting en gebouwintelligentie”, vertelt senior accountmanager Raymond van Dijken. “Naast het leveren van de verlichtingsarmaturen ondersteunen we eindgebruikers, architecten, adviseurs en installateurs op allerlei manieren, bijvoorbeeld door het opstellen van lichtplannen en -berekeningen, het uitbrengen van lichttechnisch advies, het meedenken in lichtmanagement met koppelingen in een gebouwbeheersysteem en het leveren van aanvullende services, zoals lichtmetingen op locatie ten behoeve van de BREEAM-bewijslast, montage en onderhoud.”

Verlichting draagt bij aan WELL- en LEED-certificering

Dankzij de expertise in verlichting en de slimme sturing ervan kreeg TRILUX via Terberg Totaal Installaties de opdracht om een dynamisch lichtplan en bijhorende LED-verlichtingsinstallatie te ontwerpen voor het nieuwe kantoorgebouw van Danone in Hoofddorp. Terberg was immers verantwoordelijk voor de elektrische installaties en een aantal aanvullende gebruikersinstallaties, zoals een datanetwerk, een toegangscontrolesysteem, autolaadvoorzieningen en een blusgasinstallatie voor de ICT-ruimten. “Als experts in verlichting stellen we onze ervaring en knowhow graag ten dienste van de installateur. Voor dit gezonde en comfortabele hoofdkantoor hebben we in nauwe samenwerking met Terberg Totaal Installaties alle uitdagingen op het vlak van verlichting aangepakt. We hebben in het verleden al meerdere projecten samen tot een goed einde gebracht, waardoor we perfect weten wat we aan elkaar hebben en steeds tot een optimale oplossing komen”, licht van Dijken toe. “De grootste uitdaging zat hier in het voldoen aan de eisen voor WELL op vlak van gezondheid en welzijn van de medewerkers en LEED met betrekking tot duurzaamheid en toekomstbestendigheid. We moesten onze lichtplanning en armatuurkeuze perfect op beide certificaten afstemmen. Voor de WELL-eisen moeten armaturen voldoen aan een hoge mate van kleurkwaliteit en echtheid. De waarde van het roodaandeel (R9) in de LED-module moet daarbij 50% of hoger zijn.”

TRILUX kreeg via Terberg Totaal Installaties de opdracht om een dynamisch lichtplan en bijhorende LED-verlichtingsinstallatie te ontwerpen. (Beeld: Sebastian van Damme)

Slimme technologie

Vanuit technologisch oogpunt is het kantoor­gebouw van Danone uitgerust met een smart grid (bGrid), dat onder andere de temperatuur en CO2-niveaus regelt. Ook de volledige verlichtingsinstallatie, die gelinkt werd aan sensoren voor daglichtregeling, werd in dit smart building systeem geïntegreerd. Bovendien ondersteunt dit systeem werkprocessen met innovatieve apps, zoals ‘Find my colleague’, ‘Roombooking’ en ‘Worksplace Finding’. “Bij TRILUX zijn we trots aan een dergelijk prestigieus project te kunnen meewerken. Meer dan 80% van alle verlichting werd door ons uitgewerkt. Zoals bij heel wat projecten ging het ook hier grotendeels om maatwerkoplossingen. Voor de aanpassingen van standaardsystemen of de ontwikkeling van nieuwe oplossingen kunnen we steeds terugvallen op de expertise van onze Duitse productievestiging”, sluit Van Dijken af. “Na de oplevering hebben we samen met installateur Terberg diverse lichtmetingen uitgevoerd, waaruit bleek dat de verlichting perfect voldoet aan alle hoge eisen voor één van de meest duurzame en gezonde kantoorgebouwen in Nederland.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details