European Medicines Agency
01:51
23-05-2019

EMA | Snel schakelen met technische partners

Voor het nieuwe onderkomen van de European Medicines Agency (EMA) in Amsterdam ontwikkelt, produceert en levert TRILUX de verlichting. Gespecialiseerd in DBM-opdrachten als deze denkt TRILUX vanaf de ontwerpfase mee in hoogwaardige, onderhoudsvriendelijke verlichtingsoplossingen.

“Speciaal aan het gebouw van de EMA is de korte ontwikkelings- en realisatietijd”, vertelt Senior Accountmanager Martin Hilbrands van TRILUX. “Binnen twee maanden nadat Bouwcombinatie EMA de opdracht gegund kreeg, moesten we met een ontwerp komen. De bouwcombinatie hield zogenoemde scrumsessies om dit in de korte ontwerptijd te realiseren.”

Scrumsessies
Tijdens de scrumsessies werden alle betrokken partijen aangewezen als partners. Vervolgens werden zij, per onderdeel of thema, bij elkaar gezet om tot concrete plannen en ontwerpen te komen. Hilbrands: “De eerste weken namen wij deel aan verschillende scrumsessies over de inpassing van de technieken. Samen met de installateurs en constructeur bepaalden we de plekken van onder andere de kabelgoten en luchtkanalen. Het mooie van deze sessies is dat je gelijk met alle betrokken professionals om de tafel zit. We hadden één gezamenlijk doel: zorgen dat na drie maanden de bouw van start kon gaan. Door transparant samen te werken en snel met elkaar te schakelen, is dat gelukt.”

BREEAM ‘Outstanding’
TRILUX produceert de ledverlichting voor het gehele gebouw: de kantoordelen, de vergaderlocaties, de congresruimte, het restaurant, de koffielounges en de algemene ruimten. “De verlichting voldoet aan de Europese regelgeving en de vereisten van BREEAM ‘Outstanding’”, vertelt Hilbrands. “We passen daarom daglicht- en aanwezigheidsregeling toe. Dit, in combinatie met de juiste efficiëntie en de kwaliteit van de leds en drivers, zorgt voor een extreem lange levensduur. In samenwerking met de architect en de engineers van EMA hebben wij ons lichtontwerp opgesteld conform de internationale norm EN-12464. Vanzelfsprekend zijn alle armaturen digitaal dimbaar uitgevoerd en worden deze centraal aangestuurd.”

European Medicines Agency

Technisch en decoratief
De armaturen die TRILUX levert, zijn onder te verdelen in technische armaturen en decoratieve verlichting. Hilbrands licht toe: “Onder de technische armaturen verstaan we de ingebouwde verlichting in onder andere de toiletten, kantoren, congresruimte en vergaderzalen. Hier passen we in de basis standaard producten toe, zoals downlights en armaturen die in de klimaatplafonds worden ingebouwd. Wij leveren een kwaliteitsproduct waar wij op specifieke klantwens een langere levensduur kunnen garanderen. Op een aantal plekken in het gebouw wordt nog meer van de verlichting gevraagd. Bijvoorbeeld in de congresruimte, die minimaal twaalf uur per dag gebruikt wordt. Daar hebben we armaturen geplaatst met een extreem lange levensduur.” De decoratieve verlichting betreft ‘standaard’ designverlichting, plus een aantal maatwerk armaturen die TRILUX zelf maakt. Hilbrands: “Voor het restaurant produceren we bijvoorbeeld door de architect ontworpen pendelarmaturen.”

Groene wand uitlichten
“Een specifieke uitdaging in dit project is de centrale groene wand”, benadrukt Hilbrands. “Deze groenwand, die zich over zestien etages uitstrekt, is voorzien van diverse soorten planten en die eisen natuurlijk licht gedurende een natuurlijke cyclus. Hier worden standaard armaturen toegepast met specifieke ‘groeileds’. Naast het fraai uitlichten van de groenwand, simuleren deze armaturen met een speciale lichtregeling het dag- en nachtritme.” 

Trots
Met de productie en levering nog in volle gang, is Hilbrands tevreden over het verloop van het project: “EMA is een prachtig project dat professioneel wordt aangepakt. We zijn er trots op dat we van de bouwcombinatie het vertrouwen hebben gekregen om deze opdracht uit te voeren. Dit vertrouwen, plus de grote hoeveelheid knowhow bij alle partijen, zie je terug in de kwaliteit van het gebouw.”

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Rijksvastgoedbedrijf

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Sterkstroominstallaties van de hoogste voltages
Het SDR-team, bestaande uit engineers, modelleurs, werkvoorbereiders, projectleiders en uitvoerders, is al vanaf het prille begin bezig met het voorbereiden van de elektrotechnische installaties voor het EMA kantoorgebouw. Het project is immers niet alleen groot, het moet ook nog in zeer korte tijd worden gerealiseerd. Maar juist dankzij die intensieve voorbereiding loopt het project nu als een trein.

De werkzaamheden van SDR Elektrotechniek bestaan uit het ontwerp, de engineering en de aanleg van de sterkstroominstallaties, waaronder het noodstroomaggregaat, de UPS, de hoofdverdeelkast, de railkokersystemen, de onderverdeelkasten en alle voedingen die daarop worden aangesloten. “De berekeningen en het tekenwerk zijn uitgewerkt in een 3D Bouw Informatie Model, oftewel ‘BIM’”, vertelt Bob Hogervorst, projectmanager van SDR Elektrotechniek “Dat is wel noodzakelijk voor een project van dit formaat. De installaties passen en sluiten optimaal aan op de installaties die door andere partijen worden geleverd. BIM vraagt in de voorbereidingsfase meer tijd en overleg, maar daar plukken we nu de vruchten van.”

European Medicines Agency

Dankzij de intensieve voorbereidingen kan SDR Elektrotechniek nu snel werken. Het project is volledig lean gepland, waardoor de bouwactiviteiten elkaar naadloos opvolgen. Hogervorst: “We werken in ploegendiensten en hebben de productie optimaal afgestemd op de planning. Alles wordt just-in-time geleverd en we werken waar mogelijk. Zodra een verdiepingsvloer veilig toegankelijk is, gaan we daar aan de slag. Voor een spraakmakend project als het EMA-kantoorgebouw doen we dat graag. Het is een geweldig project om bij betrokken te zijn.”

Stedenbouw partners

EMAVan Pommeren