Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
EMA | Snel schakelen met technische partners

EMA | Snel schakelen met technische partners

Voor het nieuwe onderkomen van de European Medicines Agency (EMA) in Amsterdam ontwikkelt, produceert en levert TRILUX de verlichting. Gespecialiseerd in DBM-opdrachten als deze denkt TRILUX vanaf de ontwerpfase mee in hoogwaardige, onderhoudsvriendelijke verlichtingsoplossingen.

“Speciaal aan het gebouw van de EMA is de korte ontwikkelings- en realisatietijd”, vertelt Senior Accountmanager Martin Hilbrands van TRILUX. “Binnen twee maanden nadat Bouwcombinatie EMA de opdracht gegund kreeg, moesten we met een ontwerp komen. De bouwcombinatie hield zogenoemde scrumsessies om dit in de korte ontwerptijd te realiseren.”

Scrumsessies
Tijdens de scrumsessies werden alle betrokken partijen aangewezen als partners. Vervolgens werden zij, per onderdeel of thema, bij elkaar gezet om tot concrete plannen en ontwerpen te komen. Hilbrands: “De eerste weken namen wij deel aan verschillende scrumsessies over de inpassing van de technieken. Samen met de installateurs en constructeur bepaalden we de plekken van onder andere de kabelgoten en luchtkanalen. Het mooie van deze sessies is dat je gelijk met alle betrokken professionals om de tafel zit. We hadden één gezamenlijk doel: zorgen dat na drie maanden de bouw van start kon gaan. Door transparant samen te werken en snel met elkaar te schakelen, is dat gelukt.”

BREEAM ‘Outstanding’
TRILUX produceert de ledverlichting voor het gehele gebouw: de kantoordelen, de vergaderlocaties, de congresruimte, het restaurant, de koffielounges en de algemene ruimten. “De verlichting voldoet aan de Europese regelgeving en de vereisten van BREEAM ‘Outstanding’”, vertelt Hilbrands. “We passen daarom daglicht- en aanwezigheidsregeling toe. Dit, in combinatie met de juiste efficiëntie en de kwaliteit van de leds en drivers, zorgt voor een extreem lange levensduur. In samenwerking met de architect en de engineers van EMA hebben wij ons lichtontwerp opgesteld conform de internationale norm EN-12464. Vanzelfsprekend zijn alle armaturen digitaal dimbaar uitgevoerd en worden deze centraal aangestuurd.”

European Medicines Agency

Technisch en decoratief
De armaturen die TRILUX levert, zijn onder te verdelen in technische armaturen en decoratieve verlichting. Hilbrands licht toe: “Onder de technische armaturen verstaan we de ingebouwde verlichting in onder andere de toiletten, kantoren, congresruimte en vergaderzalen. Hier passen we in de basis standaard producten toe, zoals downlights en armaturen die in de klimaatplafonds worden ingebouwd. Wij leveren een kwaliteitsproduct waar wij op specifieke klantwens een langere levensduur kunnen garanderen. Op een aantal plekken in het gebouw wordt nog meer van de verlichting gevraagd. Bijvoorbeeld in de congresruimte, die minimaal twaalf uur per dag gebruikt wordt. Daar hebben we armaturen geplaatst met een extreem lange levensduur.” De decoratieve verlichting betreft ‘standaard’ designverlichting, plus een aantal maatwerk armaturen die TRILUX zelf maakt. Hilbrands: “Voor het restaurant produceren we bijvoorbeeld door de architect ontworpen pendelarmaturen.”

Groene wand uitlichten
“Een specifieke uitdaging in dit project is de centrale groene wand”, benadrukt Hilbrands. “Deze groenwand, die zich over zestien etages uitstrekt, is voorzien van diverse soorten planten en die eisen natuurlijk licht gedurende een natuurlijke cyclus. Hier worden standaard armaturen toegepast met specifieke ‘groeileds’. Naast het fraai uitlichten van de groenwand, simuleren deze armaturen met een speciale lichtregeling het dag- en nachtritme.” 

Trots
Met de productie en levering nog in volle gang, is Hilbrands tevreden over het verloop van het project: “EMA is een prachtig project dat professioneel wordt aangepakt. We zijn er trots op dat we van de bouwcombinatie het vertrouwen hebben gekregen om deze opdracht uit te voeren. Dit vertrouwen, plus de grote hoeveelheid knowhow bij alle partijen, zie je terug in de kwaliteit van het gebouw.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details