Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Compleet prefab betoncasco uit Apeldoorn

Compleet prefab betoncasco uit Apeldoorn

Op een 2,2 hectare groot terrein op bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk verrijst de nieuwbouw van logistiek dienstverlener AFL Barendrecht. Het gebouw heeft een betonnen draagstructuur die volledig in de moderne fabriek van Preco in Apeldoorn is geproduceerd en in slechts 45 werkdagen wordt gemonteerd. Een huzarenstukje.

Het nieuwe logistieke centrum is 250 meter lang en 48 meter breed. Het biedt straks onderdak aan in totaal zeventien koelcellen, twee vriescellen, een ompakafdeling en een kantoorruimte van 400 m2 over twee lagen. “We hebben alle prefab betonconstructies voor de nieuwbouw geëngineerd, geproduceerd en geleverd”, zegt Stefan Jongewaard, projectleider bij Preco. Dat varieert van 153 kolommen tot 96 balken en drie traphuizen inclusief trappen en bordessen. Het overgrote deel beslaat echter de 508 stuks wandelementen, waarvan 3.600 m2 uitgevoerd als brandwand met een eis van 90 minuten brandwerendheid.” 

Het overgrote deel van de levering vanuit Preco beslaat de 508 stuks wandelementen, waarvan 3.600 m2 uitgevoerd als brandwand met een eis van 90 minuten brandwerendheid.

Strakke engineering

Daarnaast leverde Preco ook zestien laaddocks met daaromheen laadhuisjes van prefab beton en nog eens 5.500 m2 kanaalplaatvloeren. “Speciale aandacht ging onder meer uit naar een aantal balken en wanden die moesten meelopen met de schuinte van het dak en naar dertien stuks balken met een gewicht van maar liefst 36 ton.” De grootste uitdaging zat hem volgens Jongewaard in de doorlooptijd. “We hadden elke week een overleg met de engineeringspartij en onze opdrachtgever Hercuton om de voortgang van de engineering te bespreken en om openstaande punten aan te pakken. We hebben met elkaar veel gefinetuned om het proces voor alle partijen zo goed mogelijk te stroomlijnen. Dat heeft in het voortraject misschien wat meer tijd gekost, maar komt de doorlooptijd ten goede. Zo werden een aantal cruciale onderdelen naar voren gehaald in het engineeringstraject, zodat wij deze elementen eerder konden produceren. Voor de montage van het complete betoncasco zijn slechts 45 werkdagen gepland. Dat is echt megasnel.”

Ook de kolommen en balken komen uit de prefab betonfabriek van Preco.

De nieuwbouw wordt volgens planning op 1 augustus 2024 opgeleverd en voldoet aan de eisen van BREEAM ‘Excellent’.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details