Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

Casco woningen inclusief compleet afgewerkte gevels: ‘Meer heb je niet nodig’

DJI_0009
Speciaal voor Gevelklaar heeft Spaansen Bouwsystemen in 2020 een nieuwe en CO2-neutrale fabriekshal van 3.000 m² gebouwd.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Spaansen Groep B.V.

11 januari 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Een constante hoge kwaliteit en een ongekende ontwerp- en afwerkingsvrijheid. Maar ook: een hoog bouwtempo en een schone bouwplaats, tegen een lage kostprijs en een minimale CO2-uitstoot. De gevelklare betoncasco’s van Spaansen Bouwsystemen bieden tal van voordelen voor architecten, aannemers én eindgebruikers.

Het epicentrum van Spaansen Bouwsystemen is de fabriek in Harlingen, waar complete en modulaire betoncasco’s voor grondgebonden woningen en kleine appartementengebouwen worden gemaakt. De casco’s, die zijn opgebouwd uit prefab betonnen vloeren en wanden, worden in nauw overleg met de klant berekend, voorbereid en geproduceerd, vertelt Ab Knook, groepsdirecteur van Spaansen Groep B.V. “Wij engineeren elke woning afzonderlijk, waardoor een maximale vrijheid in afmeting, vormgeving én uitvoering ontstaat. Een ambitie die naar een nog hoger niveau wordt getild, met de introductie van ons ‘Gevelklaar’ concept.”

Gevelklaar en met een authentieke uitstraling.

Compleet afgewerkte gevels

Sinds kort kunnen de betoncasco’s van Spaansen Bouwsystemen ook geleverd worden met compleet afgewerkte gevels. “Met Gevelklaar wordt het prefab systeem gecompleteerd, door al in de fabriek de kozijnen in te storten en de wanden te voorzien van isolatie, met een aanzienlijk hogere Rc-waarde dan het Bouwbesluit voorschrijft”, aldus Knook. “Vervolgens worden met behulp van onze robots strip voor strip keramische steenstrips op de isolatie verlijmd.” Dankzij Gevelklaar is het hele productieproces traceerbaar. “Bovendien vindt de productie onder de beste arbeids- en klimaatcondities plaats, waardoor een constante hoge kwaliteit wordt geborgd.”

Maximale ontwerpvrijheid

Binnen het geautomatiseerde proces biedt Spaansen Gevelklaar een enorme ontwerpvrijheid. Zo hebben architecten en eindklanten keuze uit verschillende metselpatronen (halfsteens verband, wildverband, tegel/stapelverband), rollagen en verticaal metselwerk, uitkragende stenen én meer dan 30 steenkleuren. Omdat ook de hoekstrips en neggekanten al in het productieproces worden aangebracht, wordt bovendien een snelle montage op de bouw mogelijk.

De Gevelklaar gevels worden traditioneel met de hand gevoegd, waarna deze just-in-time naar de bouw worden vervoerd. Hier staan de eigen montageploegen in voor de assemblage van het casco, wat de aannemer het nodige comfort biedt. “Binnen enkele dagen kunnen de kappen al geplaatst worden, waarna de woningen direct wind- en waterdicht zijn”, aldus Knook. “Vochtproblemen tijdens de bouw worden zo sterk verminderd en de binnenafwerking kan direct starten. Dankzij ons systeem blijft de bouwplaats schoon én opgeruimd. Daarnaast is het aantal handelingen en transportbewegingen op de bouw minimaal.”

Sinds kort kunnen de betoncasco’s van Spaansen Bouwsystemen ook geleverd worden met compleet afgewerkte gevels, inclusief kozijnen, isolatie en steenstrips.

Nieuwe en CO2-neutrale fabriek

Speciaal voor Gevelklaar heeft Spaansen Bouwsystemen in 2020 een nieuwe en CO2-neutrale fabriekshal van 3.000 m² gebouwd, met ruimte voor een carrousel en volledige robotstraat. “Dankzij 1.150 zonnepanelen kunnen we in onze eigen energiebehoefte voorzien, terwijl een warmtepomp de hal op een constante temperatuur houdt. Dit is essentieel voor de verwerking van onze lijmen en het voegwerk. Uitbloei van gevels is niet of nauwelijks aan de orde. Door het transport van de gevels te integreren in het huidige transport van beton, wordt onze CO2-footprint bovendien verkleind. Een geconditioneerd en gecontroleerd fabricageproces resulteert in minder verpakkingsmaterialen en restafval.”

Grondstoffen en Logistiek 

Spaansen Bouwsystemen is één van de drie hoofddivisies van Spaansen Groep B.V., dat verder bestaat uit Spaansen Grondstoffen en Logistiek en Spaansen Tuin en Bestrating. “Spaansen Grondstoffen en Logistiek focust op de winning van grondstoffen (zand en grind) in de Waddenzee, Noordzee en het IJsselmeer voor de wegenbouw en betonindustrie”, vertelt Knook. “De divisie beschikt over eigen zeeschepen, een eigen binnenvaartvloot, diverse overslaglocaties, een grote klasseerinrichting en circa zestig vrachtauto’s, waarvan een deel wordt ingezet voor de wegenbouw. De vrachtwagens brengen bijvoorbeeld zand vanaf de loswal naar wegenbouwprojecten. Ongeacht of dit een paar kuub voor het straatwerk van een kleine aannemer betreft of miljoenen kuubs voor de aanleg van snelwegen.”

Tuin en Bestrating

De divisie Spaansen Tuin en Bestrating verkoopt bestratingsmaterialen in het hogere segment aan hoveniers en particulieren. “Met ons ‘Tuinklaar’ concept bieden we  een oplossing voor aannemers”, aldus Knook. “Tuinklaar omvat de projectmatige tuinaanleg bij grondgebonden nieuwbouwwoningen. Hiervoor sluiten we een contract af met de aannemer, zodat hij de aanleg van een basistuin in de V.O.N.-prijs kan opnemen. Vervolgens staan wij in voor de tuinaanleg. Via een tuinconfigurator kunnen bewoners hun tuinontwerp op maat aanpassen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details