Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Distributiecentra

Built-to suit servicekantoor en warehouse voor Welkoop Retail

De bouw is afgerond en de verhuizing heeft inmiddels plaatsgevonden: retailer Welkoop, gespecialiseerd in tuin- en dierproducten, is van Ede naar het nieuwe distributiecentrum met servicekantoor in Apeldoorn verhuisd.

Systabo – DC Welkoop Apeldoorn 5-10-2020 drone WM-2(ENT_ID=1087 kopiëren
Op Bedrijventerrein Apeldoorn Noord werd ten behoeve van de bevoorrading van ruim 150 winkels een nieuw DC gerealiseerd.

Tekst | Jac Buchholz

Beeld | Daan Sonneveld

9 maart 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De bouw werd verzorgd door Systabo B.V.. De aannemer realiseerde samen met zusterbedrijf VolkerWessels Logistics Development B.V. een volledig ‘built-to-suit’-project voor eindgebruiker Welkoop.

Welkoop onderging de afgelopen jaren een dusdanige groei dat het bedrijfspand niet meer voldeed. De zoektocht naar een nieuwe locatie leidde naar Bedrijventerrein Apeldoorn Noord, dat voor Welkoop een mooie, centrale ligging ten opzichte van haar winkels heeft. Daar werd ten behoeve van de bevoorrading van ruim 150 winkels een nieuw DC gerealiseerd. Het nieuwbouwproject bestaat uit een warehouse van 19.500 m², een servicekantoor van 3.300 m² en een naastgelegen parkeergarage met 185 parkeerplaatsen. Het servicekantoor bestaat uit diverse kantoortuinen, vergaderruimtes, een kantine en een testwinkel.

Slagvaardig

Systabo startte in december 2019 met de bouw, vertelt planontwikkelaar Vincent Kenkhuis. “Wij zijn vanaf het begin bij het project betrokken geweest. Als bouwpartner brengen we onze technische expertise in, om vanuit de eerste ontwerpgedachte een optimaal gebouw neer te zetten. Bij alle afwegingen in het ontwerp- en uitvoeringsproces staan de wensen van de klant en ‘ontzorgen’ centraal. Door de zorgvuldige voorbereiding in BIM met onze vaste LEAN ketenpartners hebben we het werk snel en slagvaardig kunnen realiseren.” Het DC van drie voetbalvelden groot kent twee expeditiezijden en is zodanig opgezet dat de in- en uitgaande goederenstromen volledig gescheiden zijn. Kenkhuis: “In overleg met Welkoop zijn er tijdens de bouw al diverse huurderswensen meegenomen. Zo zijn er tijdens de afbouw van het project al stellingen in het warehouse geplaatst en heeft Systabo in opdracht van de eindgebruiker de complete kantoorinrichting gerealiseerd.”

Op Bedrijventerrein Apeldoorn Noord werd ten behoeve van de bevoorrading van ruim 150 winkels een nieuw DC gerealiseerd.

Hybride installatie

Het warehouse en kantoor zijn ontworpen en gebouwd onder een BREEAM ‘Very Good’-certificaat. “Dat zie je onder meer terug op het dak, waar ruim 6.000 zonnepanelen liggen. Het warehouse is uitgevoerd met een hybride installatie. Voor 90% van de tijd kan worden volstaan met het gebruik van een luchtwarmtepomp. Alleen tijdens piekmomenten in een strenge winter wordt met gas bijgestookt. Ook dit was een specifieke wens van de gebruiker, om niet 100% afhankelijk te zijn van één stookprincipe.” Hij wijst daarnaast op de wadi’s op het eigen terrein, ten behoeve van waterinfiltratie en -berging. Verder zijn bij de bouw vooral duurzame materialen gebruikt.

Bouwmethode

Zoals Kenkhuis al aangaf, is het bouwproces soepel verlopen. Heeft het coronavirus niet voor vertraging gezorgd? “Natuurlijk kwamen bepaalde materialen wat later, maar dat hebben we weten op te vangen door wat andere zaken naar voren te halen. Tijdens het werk werden maatregelen zoals het houden van afstand goed nagevolgd. Overleggen vonden waar dit kon digitaal plaats.” Systabo heeft tijdens de realisatie gebruik gemaakt van haar standaard bouwmethode: “Tijdens de bouw van dit soort volumineuze gebouwen lopen de verschillende onderaannemers in treintjes aaneengesloten in planning. Dankzij de BIM werkwijze in combinatie met LEAN weet iedere ketenpartner wanneer en wat er van haar verwacht wordt.” Met het nieuwe DC en servicekantoor is Welkoop klaar voor de toekomst, stelt Kenkhuis tot besluit. “Er werken nu zo’n 150 mensen en er is ruimte voor meer. Er is bovendien rekening gehouden met de groei van het assortiment.”  


Bouwinfo

Opdrachtgever
VolkerWessels Logistics Development B.V., Amersfoort

Eindgebruiker/huurder
Welkoop Retail B.V., Ede

Architect
Leferink Architecten BNA B.V., Oldenzaal

Aannemer
Systabo B.V., Enschede

Constructeur
Snetselaar Constructieve Ingenieurs B.V., Ede

Installaties
Van Dalen Installatietechniek B.V., Nijkerk

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details