Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Brandveiligheid is optelsom van advies, producten en services
Eén van de kernwoorden in brandveiligheid is compartimentering.

Brandveiligheid is optelsom van advies, producten en services

Het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk is twee jaar na de ingebruikname in 2017 alweer te klein. Fase twee heeft dubbel zoveel vloeroppervlak. Dat betekent nog grotere aantallen mensen op de werkvloer en meer waardevolle pakketten. Bouwbedrijf van de Ven en bol.com kozen ervoor om brandveiligheid te beleggen bij een partij die al in een eerdere fase advies, producten en services leverde: Hoefnagels Fire Safety.

Tekst en beeld | Hoefnagels Fire Safety

Eén van de kernwoorden in brandveiligheid is compartimentering. Dat zijn maatregelen die het verspreiden van brand naar aangrenzende ruimten of naastgelegen gebouwen voorkomen. Doorgangen zijn daarbij de meest kwetsbare punten.

Transportbanden

Transportbanden verplaatsen pakketten door het distributiecentrum van bol.com. De wanden waar de transportbanden doorheen lopen, hebben onvermijdelijk openingen. Bij brand sluiten Firescreen Radiation- en Firescreen Temperature-schermen elk van deze openingen hermetisch af en maken de brandcompartimentering compleet. Een intelligent veiligheidssysteem controleert en regelt dat pakketten op de transportbanden het sluiten van de brandschermen niet belemmeren.

Onder controle

Brandschermen hebben als primaire functie om vlammen te weren. Maar met temperaturen die aan de brandzijde kunnen oplopen tot meer dan 1.000 graden kan de hitte aan de veilige zijde ook zonder vlammen zo groot worden dat materialen spontaan vlam vatten, met een nieuwe brandhaard tot gevolg. De 41 Firescreen Radiation-schermen beperken die warmtestraling tot een veilig niveau. Vijf van de schermen die in het nieuwe deel zijn geïnstalleerd gaan zelfs nog een stapje verder. De wandtemperatuur op de geïnstalleerde Firescreen Temperature-schermen komt gedurende een periode van 60 minuten niet boven de 140 graden. Zo’n periode is voor brandweer en brandbestrijdende voorzieningen vaak voldoende om uitbreiding te voorkomen en de brand onder controle te krijgen.

Uitdagingen

Elke brandwerende oplossing heeft zijn eigen uitdagingen. De montageactiviteiten van de brandschermen hadden soms plaats op grote hoogte in de 34 meter hoge hal. In overleg gebeurde dat voorafgaand aan de installatie van de transportbanden door de leverancier.

Als Hoefnagels Fire Safety op termijn periodieke keuring en onderhoud gaat uitvoeren, is de brandveiligheid van bol.com ook in de toekomst gewaarborgd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details