Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouwen met prefab elementen voor een korte bouwtijd
De voorkant van het project. Links de nieuwbouwtoren en rechts het bestaande deel.

Bouwen met prefab elementen voor een korte bouwtijd

Het bestaande en verouderde kantoorpand aan de Paasheuvelweg in Amsterdam wordt getransformeerd naar een appartementencomplex met 57 woningen. Daartegenaan komt een nieuwe toren met 176 appartementen en een horecagelegenheid op de begane grond. Dura Vermeer Bouw Midden West is hoofdaannemer van het project.

Over het bestaande deel komt een 2-laags parkeerdek, dat via een autolift te bereiken is. In totaal komen er dus 233 woningen: 217 in het sociale segment en 16 middeldure huurappartementen. De woningen worden eind 2022 opgeleverd en zijn bedoeld voor jongeren, starters en spoedzoekers.

Alex Hoeksema, ontwerpleider van dit project bij Dura Vermeer Bouw: “De locatie was bij dit project een uitdaging. Er is weinig ruimte, dus moesten we vooraf goed nadenken over de logistiek. Als aannemer heb je bij zo’n project de kans om je eigen sausje erover te doen qua uitvoeringsmethodiek. Bij Dura Vermeer vinden we het ook leuk om hiermee te puzzelen.”

In dit geval werd er gekozen voor een prefab skelet met gevelelementen, vertelt projectleider Rutger van der Werf. “We hebben de afgelopen periode nogal wat tegenslagen gehad met corona en de situatie in Oekraïne. Dit bouwsysteem heeft ons wel geholpen om te kunnen bouwen binnen de planning. De bouwlocatie is amper groter dan het gebouw zelf. Daarom konden we hier geen voorraad houden of met steigers werken. Het is geen traditionele manier van bouwen en daar moest iedereen in het begin wel even aan wennen. Daar heb je ook een aannemer voor: om te kijken hoe het project het best tot stand kan komen.”

De ruwbouwfase.

Uitdaging

Het pand staat in een verouderd kantoorgebied dat is getransformeerd naar een woonwijk. Binnen dat gebied is dit pand een toonaangevend gebouw: het is het eerste pand dat je ziet als je de wijk inrijdt. Werken in een bestaand pand brengt altijd knelpunten en uitdagingen met zich mee. Hoeksema: “We hebben de bestaande situatie vooraf zo veel mogelijk in kaart gebracht en problemen getackeld. De grootste uitdaging hier waren de schachten voor de leidingen. Daar hebben we vroegtijdig goed naar gekeken met de constructeur en de installateur. En onder de bestaande vloer wilde de installateur in eerste instantie één groot luchtkanaal. Die zou dan onder de stalen balken door moeten, waardoor er te weinig vrije hoogte overbleef. Door dit kanaal op te splitsen in meerdere kleine kanalen, kunnen ze nu door de stalen balken lopen.”

Een sterk staaltje engineering, vindt ook Van der Werf. “In het voorlopig ontwerp hebben Alex, de installateur en de constructeur hier al goed naar gekeken. We hebben ook extra staalconstructies moeten inbouwen, maar dit was dus op voorhand allemaal getackeld. Belangrijk, want dit was een bepalend uitgangspunt van de transformatie.”

Minder arbeid op de bouwplaats

Niet alleen de gevelelementen zijn geprefabriceerd, ook de badkamers, inclusief meterkasten en warmteterugwinunits, konden als een compleet blok in de bouw worden geplaatst. Ter plekke was de grootste installatiecomponent het aanleggen van de vloerverwarming. Van der Werf: “Omdat de badkamer geprefabriceerd is, is er veel minder arbeid nodig op de bouwplaats. De opperpakketten met daarin de wanden en woningtoegangsdeur zijn al bij de ruwbouw geplaatst. Door alles goed voor te bereiden en nauw af te stemmen, verloopt het hele proces soepel.” Het werken met prefab elementen zorgt er ook voor dat het aantal transportbewegingen beperkt blijft.

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe bewoners geen last hebben van verkeerslawaai, werd gekozen voor een geluidsnis: een inpandig balkon van geluidsabsorberende materiaal. Dit absorbeert het geluid voor de lucht de woning binnenkomt. Hoeksema vindt het bijzonder hoe het project tot stand is gekomen. “Het ontwerp is in het begin van de coronacrisis gemaakt. Alles gebeurde online. Scheldebouw bouwde vervolgens de gevelelementen en die hebben we pas na een jaar in het echt gezien. We kijken positief terug op dit traject. Het online overleggen dwingt ook tot een efficiënt proces, omdat je zo makkelijker één op één over bepaalde uitdagingen kunt praten.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Maatschap Paasheuvelweg (B-Right Urban Living en Doniger Urban Developments)
  • Architect De Loods Architecten en Adviseurs ism Dura Vermeer Bouw Midden West BV
  • Aannemer Dura Vermeer Bouw Midden West BV
  • Constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs b.v.
  • Prefab skelet Byldis
  • Installateur Schouten Techniek
  • Gevelbouw Scheldebouw

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details