Als ketenpartner van De Alliantie verduurzaamt Nijhuis Bouw 298 sociale huurwoningen in de Bomenbuurt te Amersfoort. Hier werkt het bouwbedrijf met co-makers en bewoners aan een gezonde, comfortabele en betaalbare leefomgeving.
Nijhuis Bouw neemt het gehele verduurzamingstraject uit handen, conform het eigen Trento® Renovatieconcept. Met dit volledig uitgedachte concept ontzorgt Nijhuis Bouw woningcorporaties van portefeuillebeleid tot beheer. Het concept bestaat uit bewezen oplossingen op het gebied van bouwsysteem, proces, co-makers en organisatie. Deze worden afgestemd op de wensen en situatie van de opdrachtgever.
Energetische maatregelen
“In de Bomenbuurt voerden we eerst een quickscan uit”, vertelt werkvoorbereider Arjan Slagman van Nijhuis Bouw. “Met onze co-makers brachten we de bestaande situatie in kaart. Op basis daarvan adviseerden we een aantal scenario’s, waaruit De Alliantie een keuze maakte. We passen vooral energetische maatregelen toe, zoals vloer-, spouwmuur- en dakisolatie, HR++ beglazing, nieuwe dakpannen, mechanische ventilatie en schilderwerk.” Omdat de woningen beschermd stadsgezicht zijn, moeten karakteristieke eigenschappen behouden blijven. Zo komen de roede-indeling van de ramen en de oorspronkelijke grijze en witte gevelkleuren in de vernieuwde situatie terug.
Tien woningen per week
De 298 woningen zijn verdeeld over tien complexen. Het team van co-makers voert de werkzaamheden uit in een bouwtempo van tien woningen per week. “Bij elk complex beginnen we met de gevel- en dakwerkzaamheden”, vertelt hoofduitvoerder Ernst-Jan Brunnekreef van Nijhuis Bouw. “Na één tot twee weken gaan we in de woningen aan het werk. Per woning hebben we vijf dagen nodig voor het vervangen of herstellen van ramen en deuren, het monteren van mechanische ventilatie, het aanbrengen van vloerisolatie en het controleren van installaties. Ook het buitenschilderwerk voeren we binnen deze cyclus uit.”
Bewoners centraal
De bewoners worden zo veel mogelijk meegenomen in het traject. Zo zet Nijhuis Bouw twee woonconsulenten in om de bewoners te begeleiden. Slagman: “In het voortraject informeren we de bewoners met onder andere een algemeen informatieboekje en een informatiemarkt. Na het verkrijgen van 70% draagvlak gaan we bij alle bewoners langs om de werkzaamheden persoonlijk toe te lichten. Ook kijken we naar de specifieke situatie per woning, zodat we daar in de uitvoering rekening mee kunnen houden.” Brunnekreef voegt toe: “Ook tijdens de werkzaamheden staat de bewoner centraal. Alle co-makers dragen herkenbare werkkleding. Ze werken netjes, zijn beleefd en laten de woning na afloop schoon achter. Om het aantal transportbewegingen in de straten te beperken, werken we met een hub. Van daaruit leveren we alleen de benodigde materialen just-in-time aan.”
‘Werkzaamheden verlopen vlot’
Van de eerste 64 woningen die aangepakt worden, is nu ruim de helft gereed. In de nog volgende fasen bevinden zich verschillende woningtypen, elk met een andere aanpak. “In relatie tot de strakke planning van tien woningen per week is dat een uitdaging”, zegt Slagman. “Verder moeten we ervoor zorgen dat de vernieuwde huurwoningen aan blijven sluiten op de particuliere koopwoningen. Die bevinden zich tussen de huurwoningen en worden in de meeste gevallen niet in de werkzaamheden meegenomen. Desalniettemin verloopt het project vlot. De lean-sessies aan de voorkant van het traject en de goede onderlinge afstemming tijdens de uitvoering, werpen hun vruchten af. Iedereen kent zijn taak en voert deze conform planning uit. Met elkaar zorgen we ervoor dat de Bomenbuurt weer jaren vooruit kan.”