Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Betonvloer met hybridewapening

Betonvloer met hybridewapening

Supervlak, glad en voegloos

De betonvloeren in dc Convent worden geëngineerd, geproduceerd en gestort door De Jong Betonvloeren uit Rijssen. In totaal realiseert zij 20.000 m² hybridevloer, waarvan de eerste 10.000 m² inmiddels zijn opgeleverd.

De voorbereidingen voor de enorme betonvloeren trof De Jong Betonvloeren samen met  staalvezelleverancier Bekaert. “De gegevens van de stellingbouwer waren ons uitgangspunt”, vertelt Rohald de Jong, directeur van De Jong Betonvloeren. “Zo wisten we de belasting van de stellingen en die van de heftrucks. De draagkracht van de ondergrond hebben we bepaald met drukproeven. De combinatie van deze gegevens leidde tot het advies van een hybridevloer.”

photo-2019-10-24-6-kopieren

De Jong Betonvloeren maakte gebruik van de Manipav, waarmee zij over de wapening reed en in slagen van 3 m breedte het beton uitvlakte.

 

Dilatatievrij

De term ‘hybride’ duidt hier op een staalvezel­vloer gecombineerd met traditionele wapening. Bij deze vloeren wordt veelal alleen een bovennet toegepast, aangevuld met een dosering goed presterende staalvezels (type Dramix® 4D 65/60BG). Bekaert ontwikkelde speciaal hiervoor de Dramix® 4D staal­draadvezels met een verbeterde verankering en hogere treksterkte van het draad. In combinatie met een wapeningsnet ontstaat een vloer met optimale scheurbeheersing (0,1–0,3 mm) en een grote impactweerstand. De hybridevloer is vrij van dilataties en kan zowel op de volle grond als op palen worden toegepast. Dat maakt de vloer ideaal voor toepassing in distributiecentra met intensief heftruckverkeer.

Een lange ontwikkelingsperiode

Aan de hybridevloer ging een lang ontwikkelingsproces vooraf. “Staalvezelvloeren worden al ruim 40 jaar toegepast”, vertelt De Jong. “De eersten hebben zaagsneden om de krimpspanningen op te vangen. Deze zaagsneden hebben echter ook nadelen. Ze vragen onderhoud, zijn hinderlijk voor de heftrucks en veroorzaken afbrokkeling en schotelvorming. Voor ons aanleiding om te blijven zoeken naar een vloer met minder nadelen.”

photo-2019-10-24-2-kopieren

Na het vlinderen was de vloer klaar voor gebruik.

 

Glad en vrij van voegen

Een belangrijke stap in deze zoektocht is de verhoging van de hoeveelheid en kwaliteit van de staalvezels. De Jong: “Hierdoor kan de vloer meer krimpspanningen opnemen en kunnen we vlakken maken van 50 x 50 m, waarbij de zaagsneden worden vervangen door dilatatieprofielen. Het is een flinke stap vooruit, maar ideaal is het nog steeds niet. Ook die profielen vragen onderhoud en de heftrucks ondervinden er nog steeds hinder van. Deze factoren tezamen hebben uiteindelijk geleid tot de supervlakke, gladde hybridevloer.”

Supervlak

Het supervlakke oppervlak van de hybridevloer is essentieel voor distributiecentra en dus ook voor dc Convent. “Als de vloer vlak is, hoeven dc-eigenaren de stellingen nauwelijks te stellen. Dat scheelt hen veel werk. Bij dc Convent moest de vloer voldoen aan de norm NEN 2747 klasse 3.” Hiervoor gebruikte De Jong Betonvloeren de Manipav, waarmee zij over de wapening reed en in slagen van 3 m breedte het beton uitvlakte. Na het vlinderen was de vloer klaar voor gebruik.

Behalve de hoge kwaliteitseisen, had De Jong Betonvloeren te maken met grote oppervlaktes. Het was de eerste keer dat zij de hybridevloer leverde voor twee eenheden van 10.000 m². “Om dit beheersbaar te maken, hebben we het werk verdeeld in zes fasen van zo’n 1.600 m². Tussendoor troffen we de voorbereidingen voor de volgende shift. De laatste shift van fase I is nu afgerond; fase II start in maart 2020.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details