Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bay House, onderdeel van The View aan de Rotterdamse Rijnhaven
Het oorspronkelijke idee van de doorkijk in het hart van het raster bleef deels overeind.

Bay House, onderdeel van The View aan de Rotterdamse Rijnhaven

26 jaar lang bleef het concept van de eerste fase van The View overeind

De twee gebouwen van The View vallen onmiddellijk op door hun rijke architectuur. Spanning, kracht, elegantie en eigenzinnigheid kenmerken het complex. Samen met de omringende gebouwen transformeert het havengebied ‘De Pols van Katendrecht’ naar een hedendaagse woonwijk.

Joke Vos van Joke Vos Architecten heeft een lange geschiedenis met het plan. In 1998 voerde zij de eerste studies uit voor een mixed-use development op basis van een Chinees thema. Dit programma omvatte winkels, restaurants, een hotel, appartementen en een daktuin. Van het stedenbouwkundige concept werkte Vos de twee gebouwen aan de kade uit, totdat de bouw stilviel en het complex eind 2015 veranderde van eigenaar.

Op de maquette zijn alle ontwikkelingen te zien.

Het architectonisch concept

De nieuwe opdrachtgever, The View of Rotterdam, kocht een kant-en-klaar plan. Toch voerde zij eerst meerdere studies uit om programma en gebouw beter aan te laten aansluiten op haar filosofie. Het architectonisch concept van de gevel bleef hierbij overeind, zij het met aanpassingen (geen loggia’s, maar balkons, hoge sterkte betonnen schalen in plaats van massief beton en extra verdiepingen). Het westelijke gebouw van de eerste fase van The View werd Bay House en bestaat uit 88 luxe koopappartementen en 24 huurappartementen. Het oostelijke volume is bestemd voor een hotel en kantoren. Op straatniveau bevindt zich een dubbelhoge commerciële plint met winkels en horeca.

Het westelijke gebouw bestaat uit 88 luxe koopappartementen en 24 huurappartementen. Het oostelijke volume is bestemd voor een hotel en kantoren.

Rotterdamse havengebouwen

De wandgebouwen van The View refereren aan de Rotterdamse havengebouwen, waaronder de monumentale meelfabriek Latenstein/Codrico. De dubbelhoge prefab betonnen rasters van de gevels echoën de grote schaal van deze industriële panden. “De rasters maken duidelijk dat de gebouwen familie van elkaar zijn”, vertelt Vos.  

“Dit wordt nog eens extra benadrukt door de zwartbruine prefab banden en bronskleurige kozijnen. Tegelijkertijd hebben de gebouwen een eigen identiteit, omdat de patronen verschillen. Ook heeft het hotel opliggende glazen erkers op de bovenste laag. Bay House heeft balkons, deels uitkragend – een knipoog naar de laadplatforms – en deels inpandig, schuilgaand achter grote kruisen.”

De gebouwen zijn familie van elkaar. Tegelijkertijd hebben ze een eigen identiteit omdat de patronen verschillen.

Als doorkijk herkenbaar

In het oorspronkelijke ontwerp bevond zich een grote doorkijk in het hart van het raster voor de Bay House-balkons. De daktuin liep daar onder het gebouw door. In het aangepaste plan werden extra vierkante meters gerealiseerd door er een ultratransparant appartement – waarschijnlijk het grootste van Nederland – in te schuiven met extra hoge verdiepingen. Hiermee bleef het oorspronkelijke idee deels overeind. Vos: “De verdiepingsvloeren lopen niet door tot aan de glaswand. Ook de achterzijde bestaat uit grote glaspartijen; van het zonlicht op de daktuinen is dus nog iets te zien.”

Stijlvolle entrees

Stijlvolle, hoge entrees maken Bay House op twee plekken toegankelijk. Een derde entree bevindt zich in het achterliggende winkelstraatje. “Gedurende 26 jaar zijn we uitgedaagd om antwoorden te formuleren op nieuwe vragen. Meerdere keren leek het project te stagneren en toch wordt het nu gerealiseerd. Trots ben ik op het feit dat in al die jaren het architectonische concept overeind is gebleven. The View | Bay House heeft – misschien wel dankzij al die wijzigingen – een rijke, industriële architectuur, passend op deze plek aan de Rotterdamse Rijnhaven.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever The View of Rotterdam bv, Vlaardingen
  • Architect Joke Vos Architecten, Amsterdam
  • Aannemer Van Omme & De Groot, Rotterdam

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details