Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Banen tot 27 meter breed in één keer supervlak

Banen tot 27 meter breed in één keer supervlak

Distributiecentra worden steeds groter en hetzelfde lijkt te gelden voor de kolomvrije overspanningen van deze gebouwen. Loos Betonvloeren speelt hierop in met haar gloednieuwe Giga Screed; een indrukwekkende machine die in één keer een strook van maximaal 27 meter breed supervlak kan afwerken. De machine is onlangs officieel in gebruik genomen in Den Hoorn, vlakbij Delft, waar Loos Betonvloeren voor aannemer Goldbeck heeft meegebouwd aan een distributiecentrum van 50.000 m² bruto vloeroppervlak.

“Met deze machine kunnen we in één dag een supervlakke vloer leggen van ruim 2.000 m²”, vertelt Dirk Loos, algemeen directeur van de betonvloerenspecialist uit Obdam. “En snelheid betekent kosten besparen, al draait het in eerste instantie natuurlijk om de kwaliteit.”

Sneller, goedkoper, vlakker

“De primeur van de Giga Screed is dat we er banen tot 27 meter breed mee kunnen maken. Een unicum in betonvloerenland en voor zover ik weet de grootste afmeting in Europa. Dankzij de Giga Screed kunnen we niet alleen sneller bouwen voor opdrachtgevers, maar ook kosten besparen. Architecten kunnen bovendien ca. 29 meter kolomvrije ruimte en meer bruikbaar vloeroppervlak intekenen.” In distributiecentra worden de vlakheidseisen steeds strenger, weet Loos. “Dat komt door de geautomatiseerde storage- and pickingsystemen en heftrucks die steeds hogere stellingen moeten bedienen. Onze nieuwste aanwinst kan dat allemaal zonder problemen aan.”

Technische snufjes

De Giga Screed is in wezen een enorme rol die vers gestort beton uitvlakt. “Alleen heeft de machinebouwer alle mogelijke technische snufjes ingebouwd”, benadrukt Loos. “Het systeem is modulair opgebouwd waardoor verschillende breedtes, tot maximaal 27 meter, mogelijk zijn. Daarnaast zijn er LED-spots ingebouwd voor een goede verlichting van de werkplek en heeft de machine een hogedrukspuit aan boord. Hiermee kunnen we dus te allen tijde de machine en aanverwante gereedschappen schoonspuiten. Verder zitten aan de koppen zogeheten movers waarmee de Giga Screed zelfstandig op het werk te verrijden is. Voorman Dennis Schoenmaker, die hier op de bok zit, heeft vanaf het begin meegedacht over de ontwikkeling van deze machine, die volledig vanuit de werkplek is ontworpen.” De gehele machine is daarnaast volledig draadloos te bedienen.

Krimpvrij, geen voegen

Voor de Giga Screed aan de slag kan, worden eerst met behulp van handrolmachines voorstortstroken aangelegd aan beide zijden van de kolommen. Deze voorstortstroken worden afgezoomd met stalen hoeklijnen en vormen de rijbanen voor de machine. De wapening loopt onder de hoeklijnen door. Loos: “We kunnen met onze vloersystemen in principe oneindig grote oppervlakten maken die krimpvrij en voegloos zijn.” Als de wapening op orde is en de Giga Screed klaar staat, kan de stort beginnen. Met een betonpomp en af en aan rijdende betonwagens gaat dat razendsnel: zodra er een aantal meters beton is gestort over de gehele breedte, gaat de machine er meerdere keren overheen en (super)vlak is de vloer. Uiteindelijk maken de monoliet afwerkers het af.

Engineering conform de strengste normeringen

Loos Betonvloeren doet overigens meer dan alleen het storten van betonvloeren. De paalfundering, de ondergrond waarin het puin is verwerkt, de vloerdikte, de samenstelling van het beton en de wapening; alles bij zo’n vloer moet kloppen om voor de klant de meest efficiënte oplossing te krijgen wat betreft vloerbelasting, vlakheid, bouwsnelheid en kosten. “Om hier optimaal invulling aan te geven, houden we graag controle over het proces”, aldus Loos. “Daarom nemen we ook graag de engineering van deze vloeren voor onze rekening, conform NEN 2747 Klasse I en DIN 15185. Daarnaast verzorgen we natuurlijk nog steeds de andere vloeruitvoeringen, waaronder de NEN2747 klasse 2 t/m 7, wandenstorts, et cetera, voor alle takken in de bouw. Van utiliteit tot infra en alles daaromheen. Met zes stortploegen en circa dertig monolietafwerkers doen we iedere dag waar we goed in zijn: met liefde voor beton Nederland telkens weer een stukje mooier maken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details