Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Utiliteitsbouw

AFAS Experience Center, Leusden | Zorgvuldig gemonitord maatwerk

“Al onze werkzaamheden zijn gebaseerd op specials”, zegt projectleider Jurgen Exterkate van Buiting Staalbouw over het AFAS Experience Center, een...

het-afas-experience-center-omvat-meerdere-constructiesent_id2-kopieren

7 april 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

“Al onze werkzaamheden zijn gebaseerd op specials”, zegt projectleider Jurgen Exterkate van Buiting Staalbouw over het AFAS Experience Center, een project met nauwelijks repetitieve onderdelen. Dimensionering en detaillering zijn tot in de puntjes uitgewerkt. “Wij engineeren, produceren en monteren alles zelf om de kwaliteit in eigen beheer te houden. De hoofdconstructie is inmiddels gereed; dit najaar hopen wij het project af te ronden.”

Het AFAS Experience Center bestaat uit een serie gekoppelde gebouwen met elk een eigen signatuur. De constructieve staaldelen boven het maaiveld worden geproduceerd, geleverd en gemonteerd door Buiting Staalbouw. Exterkate: “De vrije vormen van het ontwerp, de verschillende constructies van de bouwdelen, de overspanningen en de complexe verbindingen vragen om maatwerkoplossingen.” Investeren in relaties aan de voorkant is noodzakelijk, zowel met AFAS als hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo. “Alles hangt met elkaar samen, details vragen aandacht.”

Atriumdak

Zowel naar het constructieontwerp als de uiteindelijke uitwerking is door meerdere partijen kritisch gekeken. “Om die reden zijn delen van de staalconstructie vooraf in de fabriek opgebouwd, zoals de dakconstructie van het atrium.” Het bleek bijvoorbeeld beter te werken met grote prefab frames met in de fabriek gemaakte lasverbindingen, dan te kiezen voor een opbouw op locatie. “Onder andere vanwege de geringe toleranties in relatie met het glazen dak. Lassen leidt sowieso tot vormvaste constructies en er zijn minder zichtbare boutverbindingen. Dit is een door ons regelmatig toegepaste methode, waarbij wij aanvoerlogistiek en montage uiteraard hebben afgestemd met Dura Vermeer.”

Hangbrugconstructie

De gekromde gevel van het hoofdgebouw kan worden beschouwd als een stalen hangbrugconstructie. Tijdens de opbouw is deze ondersteund door drie tijdelijke kolommen, gefundeerd op heipalen. “Toen de opbouw was gerealiseerd, zijn deze met behulp van gekoppelde hydraulische vijzels zorgvuldig verwijderd. De theoretische uitgangspunten bleken in de praktijk één-op-één te kloppen, we bleven binnen de toleranties. Vervolgens zijn wij verder gegaan met de opbouw van het middendeel, het restaurant en de toneeltoren. De hoofdconstructies waren eind 2019 gereed; momenteel zijn wij bezig met een brug naar het sporteiland en de trappartijen op het buitenterrein, onder meer afgewerkt met Cortenstaal. Medio november ronden wij dit project af.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%