Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
AFAS Experience Center, Leusden | Zorgvuldig gemonitord maatwerk

AFAS Experience Center, Leusden | Zorgvuldig gemonitord maatwerk

“Al onze werkzaamheden zijn gebaseerd op specials”, zegt projectleider Jurgen Exterkate van Buiting Staalbouw over het AFAS Experience Center, een project met nauwelijks repetitieve onderdelen. Dimensionering en detaillering zijn tot in de puntjes uitgewerkt. “Wij engineeren, produceren en monteren alles zelf om de kwaliteit in eigen beheer te houden. De hoofdconstructie is inmiddels gereed; dit najaar hopen wij het project af te ronden.”

Het AFAS Experience Center bestaat uit een serie gekoppelde gebouwen met elk een eigen signatuur. De constructieve staaldelen boven het maaiveld worden geproduceerd, geleverd en gemonteerd door Buiting Staalbouw. Exterkate: “De vrije vormen van het ontwerp, de verschillende constructies van de bouwdelen, de overspanningen en de complexe verbindingen vragen om maatwerkoplossingen.” Investeren in relaties aan de voorkant is noodzakelijk, zowel met AFAS als hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo. “Alles hangt met elkaar samen, details vragen aandacht.”

Atriumdak

Zowel naar het constructieontwerp als de uiteindelijke uitwerking is door meerdere partijen kritisch gekeken. “Om die reden zijn delen van de staalconstructie vooraf in de fabriek opgebouwd, zoals de dakconstructie van het atrium.” Het bleek bijvoorbeeld beter te werken met grote prefab frames met in de fabriek gemaakte lasverbindingen, dan te kiezen voor een opbouw op locatie. “Onder andere vanwege de geringe toleranties in relatie met het glazen dak. Lassen leidt sowieso tot vormvaste constructies en er zijn minder zichtbare boutverbindingen. Dit is een door ons regelmatig toegepaste methode, waarbij wij aanvoerlogistiek en montage uiteraard hebben afgestemd met Dura Vermeer.”

Hangbrugconstructie

De gekromde gevel van het hoofdgebouw kan worden beschouwd als een stalen hangbrugconstructie. Tijdens de opbouw is deze ondersteund door drie tijdelijke kolommen, gefundeerd op heipalen. “Toen de opbouw was gerealiseerd, zijn deze met behulp van gekoppelde hydraulische vijzels zorgvuldig verwijderd. De theoretische uitgangspunten bleken in de praktijk één-op-één te kloppen, we bleven binnen de toleranties. Vervolgens zijn wij verder gegaan met de opbouw van het middendeel, het restaurant en de toneeltoren. De hoofdconstructies waren eind 2019 gereed; momenteel zijn wij bezig met een brug naar het sporteiland en de trappartijen op het buitenterrein, onder meer afgewerkt met Cortenstaal. Medio november ronden wij dit project af.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details