Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

500 studenten­woningen pal aan de A10

poeldijkstraat-1-kopieren

7 juli 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Een woongebouw met meerdere gezichten

Aan de Amsterdamse Poeldijkstraat in de Delftlandpleinbuurt realiseert Bot Bouw in opdracht van Woonstichting Lieven de Key een wooncomplex met vijfhonderd zelfstandige studentenwoningen met bijbehorende voorzieningen. Het gebouw is ontworpen door Paul de Ruiter Architects en staat pal aan de A10, wat extra uitdagingen met zich meebracht. Het U-vormige blok is ontworpen met zes woonlagen op een plint met voorzieningen.

“Woningstichting de Key wil een flinke bijdrage te leveren aan de doorstroming op de woningmarkt”, vertelt Johan Kuin, projectleider van Bot Bouw. “Daarom is het sterk gericht op het bouwen van betaalbare huurwoningen voor de woonstarter, met een maximum doorlooptijd van de huur van vijf jaar. De studentenwoningen aan de Poeldijkstraat maken deel uit van dit bouwprogramma. Voor ons is dit al het vierde project met starters- en studentenwoningen voor De Key waar wij aan meebouwen.”

poeldijkstraat-3-kopieren

Aluminium kozijnen en keramische gevelbekleding. (Beeld: Paul de Ruiter Architects)

 

Blind

Het studentencomplex aan de Poeldijkstraat wordt een bouwblok met meerdere gezichten. De open zijde van de U-vorm is naar de A10 gekeerd. Paul de Ruiter: “In verband met de zware geluidsbelasting zijn de kopgevels van de U van minder ramen voorzien en komt er tussen de uiteinden een staalconstructie met een vliesgevel, die loopt van de eerste tot en met de zesde verdieping. Achter deze geluidsgevel van veiligheidsglas ligt in de geluidsluwte straks de gezamenlijke binnentuin.”

Geleding

Geluidswering speelt ook een rol in de noord- en zuidgevel. De Ruiter: “De gevels aan de noord- en zuidkant krijgen een verticale belijning waarin een soort van grote suskasten zijn opgenomen. De verticale, verdikte elementen schermen als het ware het geluid af waardoor in de luwe zijde erachter geluidsarm geventileerd kan worden. Aan de oostzijde langs de Poeldijkstraat is nauwelijks geluidsbelasting en vonden we een horizontale geleding beter passen in het straatbeeld. De buitengevels van de U-vorm krijgen een stoere uitstraling door de toepassing van aluminium panelen met terugliggende keramische beplating. De houtskelet gevelelementen worden er in één keer in gehesen. Daarom hebben we gekozen voor niet te zware materialen. Omdat we wel een robuuste gevelafwerking zochten, kwamen we uit op verdiepingshoge keramische tegels. De HSB-elementen van de gevels rond de binnentuin worden afgetimmerd met verduurzaamd hout, voor een zachtere en warme uitstraling.”

poeldijkstraat-4-kopieren

Tunnelgieten: ongeveer 15 dagen per verdieping. (Foto: Johan Kuin)

 

Plint

In de plint van het gebouw komen de hoofdentree (aan de Poeldijkstraat), gemeenschappelijk ruimten, een fietsenstalling, een woonkeuken, installaties en een aantal woningen die ontsloten worden via de binnentuin. De Ruiter: “Door ramen met diepe neggen af te wisselen met houten latten krijg je in de terugspringende plint een mooi samenspel van licht en donker.”

Tunnelgietbouw

Bouwkundig wijkt de plint ook af van de verdiepingen. Kuin: “De begane grond heeft een afwijkende plattegrond en met vier meter een afwijkende hoogte. Die is traditioneel in het werk gestort. Voor de verdiepingen hebben we er in het bouwteam voor gezorgd dat er een maximaal repeteereffect was, om met tunnelgietbouw een hoge bouwsnelheid te kunnen realiseren. We komen nu uit op één laag per vijftien dagen. Voor de gevelinvullingen werken we met HSB-elementen compleet met kozijnen en beglazing om de gevel snel wind- en waterdicht te krijgen. De afbouwers en installateurs kunnen dan snel aan de slag.”

poeldijkstraat-2-kopieren

Geluidsluwe binnentuin met houten gevelbekleding.
(Beeld: Paul de Ruiter Architects)

 

Warmtenet

Hoewel het plan voor dit wooncomplex aan de Poeldijkstraat al een tijd op de plank lag, hebben de betrokken partijen een hoge mate van duurzaamheid weten te bereiken. De Ruiter: “Het gebouw is aangesloten op het milieuvriendelijke warmtenet van Vattenfall, dat vooral op restwarmte draait. Daarmee is dit een duurzame manier van verwarmen. De temperatuurlevering van stadverarming is hoger is dan bijvoorbeeld van een warmtepomp, dus was het gebruik van radiatoren hier goed mogelijk. Het gebouw heeft bovendien PV-panelen op het dak en warmteterugwinning op de luchtbehandeling.”

Het studentencomplex wordt naar verwachting medio volgend jaar opgeleverd.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details