Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
40 jaar licht, zicht en comfort
De prefab glazen balkons kunnen bij renovatieprojecten turnkey geïnstalleerd worden.

40 jaar licht, zicht en comfort

Solarlux is al 40 jaar dé specialist in flexibele glazen geveloplossingen die royale openingen, maximale daglichttoetreding en een vloeiende overgang tussen binnen en buiten garanderen. Wat in 1983 ontstond op een bierviltje, is vier decennia later uitgegroeid tot dé referentie in de markt. De glazen vouw- en schuifwanden, serres, tuinkamers en balkonbeglazingen worden continu doorontwikkeld, met oog voor technische details, design en comfort. Maar ook met aandacht voor ontwikkelingen en trends in de markt. Daarmee biedt Solarlux ‘Solar Architecture’ en ‘Solar Design’ in optima forma.

De dubbele glasgevel maakt het gebouw lichter, energiezuiniger en beter geluidisolerend.

“Glas heeft een enorme opkomst gemaakt in onze gebouwen”, begint managing director Ivar Homma. “Als bedrijf hebben wij deze ontwikkeling omarmd én geperfectioneerd. Wij verkopen al 40 jaar licht, zicht én comfort. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar met cero. Dit minimalistische schuifsysteem met uiterst slanke aanzichtbreedtes (2 mm) staat al jaren garant voor 98% glasoppervlak én transparantie. Maar ook ons glazen vouwwandsysteem Megaline gooit hoge ogen bij architecten en gebruikers, omdat nog bredere (tot 1.500 mm) en hogere (tot 4.500 mm) vleugelafmetingen mogelijk zijn.”

Nieuwe stap vooruit

“Onze gebouwarchitectuur wordt steeds uitdagender”, benadrukt Homma. “Bijvoorbeeld als gevolg van de grote woningnood en schaars beschikbare bouwgrond gaan gebouwen steeds meer de hoogte in, waar andere regen- en windlasten gelden. Bovendien zien we dat de wet- en regelgeving voor ventilatie, geluidwering en daglichttoetreding in dichtbinnenstedelijke gebieden steeds strikter en complexer wordt. Bijvoorbeeld bij de realisatie van appartementengebouwen is de toevoeging van een rechtstreeks vanuit de woning bereikbare en niet-gemeenschappelijke buitenruimte volgens het Bouwbesluit 2012 verplicht. Wanneer je een appartementengebouw realiseert in een geluidbelaste omgeving, dan moeten bovendien geluidwerende maatregelen worden genomen. Het afschermen van de buitenruimte met een schuifdraai- of schuifsysteem lijkt in dat geval een excellente keuze, maar brengt direct een nieuw probleem mee. Immers wordt in dit geval de natuurlijke ventilatie naar de achterliggende thermische schil onderbroken. Om de vervuilde lucht op het balkon af te voeren, kunnen bewoners spuien, maar daarmee halen zij direct weer geluid naar binnen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel, die onze SL 25 en SL 25 XXL draai-schuifsystemen al vele jaren doeltreffend ondervangen. Met de recente introductie van onze Proline T en Proline T Mega systemen zetten we hierin een nieuwe stap vooruit. In deze nieuwe systemen komen technische details en een oogstrelend design namelijk harmonieus samen. Ook kan veel energie worden bespaard.”

Proline T heeft slanke aanzichten met glasafmetingen tot 1 m breed en 3 m hoog.

De gevel als energiesysteem

“De opgave voor energiebesparing in de bouw is enorm”, weet Homma. “Bijvoorbeeld als gevolg van de nieuwe BENG-eisen en de Green Deal aanpak, die de uitstoot van gebouwen flink moet reduceren. Ook hier spelen Proline T en Proline T Mega perfect op in, omdat heel eenvoudig een dubbele gevel gerealiseerd kan worden.” De balkonbeglazing van enkel glas zorgt voor een zogenaamde ‘tweede huid gevel’, waarbij de brede spouwruimte dient als isolatiebuffer. “In combinatie met de beweegbare glaspanelen is bovendien de ventilatie geborgd. De transparante dubbele gevel vormt de intermediair tussen het buiten- en binnenklimaat en maakt gebruik van de door de zon opgewarmde lucht, als onderdeel van een energiebesparend concept.”

Extreem hoge windlasten

Proline T is ontwikkeld voor glasdiktes van 6 tot 12 mm en leent zich uitstekend voor de toepassing van thermisch gehard glas, waarbij een heat-soak-behandeling het risico op glasbreuk sterk inperkt, aldus Homma. “Voor wie grotere glasdiktes wenst, bieden wij Proline T Mega, dat geschikt is voor glasdiktes van 12 tot 18 mm. In dit systeem kan bijvoorbeeld een 15 mm geharde ruit worden toegepast, waarmee extreem hoge windlasten opgevangen kunnen worden. Ook is het mogelijk om een dubbel geharde ruit met 4 folies te plaatsen, waardoor een gelaagd-geharde ruit ontstaat. Hierdoor wordt het risico op vallende glasdelen bij glasbreuk ondervangen.” Een verbeterde en gepatenteerde borging garandeert een optimale stabiliteit. “Op het moment dat de vleugels geopend zijn, blijven zij heel stabiel op hun plek. Ook in het geval van veel wind.” In combinatie met extra dichtingen zijn geluidsweringen van 30 dB en meer mogelijk, waarmee Solarlux tevens voldoet aan de hoge geluidseisen in binnenstedelijke projecten.

Turnkey geïnstalleerd

Naar wens kunnen Proline T en Proline T Mega – in combinatie met de SL Plus en Modular balustradesystemen – turnkey geïnstalleerd worden. “We hebben inmiddels meerdere renovatieprojecten lopen, waarin de traditionele hekwerken van de balkonsystemen vervangen worden door een Modular systeem met Proline T”, vertelt Homma. “Doordat de systemen al in de fabriek van de prefab beton- of hsb-bouwer worden samengebouwd, worden handelingen, doorlooptijden en faalkosten op de bouw tot een minimum beperkt. Bovendien speelt Modular slim in op de ventilatie- en geluidseisen voor woongebouwen. Een geïntegreerd Alara-Lukagro rooster zorgt voor de permanente ventilatie van de buitenruimte, terwijl geluid efficiënt wordt geweerd.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details