Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
24/7 de beste koelprestaties tegen de laagste energiekosten
Van Kempen Koudetechniek maakte een doordacht ontwerp voor de centrale koelinstallatie en voerde het uit.

24/7 de beste koelprestaties tegen de laagste energiekosten

Het nieuwe bedrijfspand voor Kotra, specialist in Fresh & Frozen Logistics, vereiste een centrale koelinstallatie van de hoogste standaard, gebouwd met oog voor het milieu. Van Kempen Koudetechniek maakte hiervoor een doordacht ontwerp en voerde het uit. 

Vanuit het bouwteam maakte Van Kempen Koudetechniek het ontwerp voor een koel-/vriesinstallatie voor de diepvriescel, verskoelruimte, versevisruimte, verwerkingsruimte, expeditieruimte en crossdocking. Daarnaast sloot zij twee scherfijsmachines aan op het vriessysteem. Dit alles gebeurde zo duurzaam mogelijk en met minimale CO2-uitstoot.

Natuurlijke koudemiddelen

Door de inzet van natuurlijke koudemiddelen leveren de nieuwe koelruimtes geen enkele bijdrage aan het broeikaseffect. Tegelijkertijd staan zij voor een energiebesparing van 25% ten opzichte van HFK-koudemiddelen. En ook niet onbelangrijk: Kotra kwam hiermee in aanmerking voor een fiscale subsidieregeling.

Hergebruik restwarmte

Een tweede belangrijke stap in het kader van duurzaamheid was het hergebruik van restwarmte. “Hiervoor hebben we een desuperheater geplaatst, waarmee de restwarmte wordt teruggewonnen en vastgehouden in een warm buffervat”, vertelt Frank Boeijen, Sales Manager van Van Kempen Koudetechniek. “Deze wordt nu maximaal benut, onder meer voor de verwarming van de kantoren, ontdooiing en ondervloerverwarming van de vriescel. De centrale koelinstallatie omvat twee vriescompressoren en vijf koelcompressoren.”

VK-Dynamics-besturingssysteem

De koelers zijn volledig uitgevoerd in rvs. In de verwerkingsruimtes draaien de verdamperventilatoren op een zeer laag geluidsniveau. Tevens zijn ze in luchtopbrengst traploos regelbaar middels gelijkstroomventilatoren. De aansturing van de duurzame installatie gebeurt door het VK-Dynamics-besturingssysteem. Boeijen: “Dit besturingssysteem is volledig binnen Van Kempen Koudetechniek ontwikkeld en garandeert 24/7 de beste koelprestaties tegen de laagste energiekosten. Dit laatste is bij elk project ons uitgangspunt”, zegt Boeijen. “Van Kempen Koudetechniek staat voor ‘Cold today. Cold tomorrow.’”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details