Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
111 NOM-Woningen Bomenwijk | Heerhugowaard

111 NOM-Woningen Bomenwijk | Heerhugowaard

Groene woningen in Bomenwijk Heerhugowaard

Huurders van woningcorporatie Woonwaard in de Bomenwijk in Heerhugowaard zijn er flink op vooruitgegaan. Na een intensief verduurzamingstraject, uitgevoerd door Dura Vermeer, zijn hun woningen nu Nul-op-de-Meter (NOM). Dat is goed voor het milieu én voor hun wooncomfort.

De woningen zijn onderdeel van een grootschalige verduurzaming binnen het gehele bezit van Woonwaard. Samen met o.a. warmteleveranciers, netbeheerders, gemeenten en bewoners maakt Woonwaard honderden woningen per jaar toekomstbestendig. Dit alles leverde de woningcorporatie de ‘Duurzaam Bouwen Award 2019’ op. “Dik verdiend”, zegt projectleider Robbert Rebel van Dura Vermeer. “Woonwaard steekt haar nek uit met dit soort projecten en werkt daarin op een prettige, coöperatieve manier samen.” 

Goede isolatie, geen gas
In de Bomenwijk verduurzaamde Dura Vermeer 111 woningen voor Woonwaard. De woningen zijn voorzien van een goede isolatieschil met nieuwe gevels en een nieuw dak. De gasaansluiting maakte plaats voor een energiemodule met laagtemperatuurverwarming. Op het dak liggen zonnepanelen. A3 Architecten gaf de nieuwe buitengevel vorm met stukwerk en steenstrips in verschillende tinten metselwerk en diverse metselverbanden. Aan de fauna in de wijk is ook gedacht. Aan de voor- en achtergevels hangen vogelhuisjes en een aantal kopgevels heeft een geïntegreerde vleermuiskast gekregen.

Bewoners voorbereiden
Tijdens de werkzaamheden bleven de bewoners in hun woning. Enkele weken voor de start van de werkzaamheden informeerden Woonwaard en Dura Vermeer hen over wat ze konden verwachten. Rebel: “We bereidden de bewoners voor op het intensieve renovatietraject, maar ook op de nieuwe situatie. De meest ingrijpende verandering betrof de gasloze aansluiting middels de energiemodule. Deze bestaat uit een lucht/water-warmtepomp voor warm tapwater en laagtemperatuurverwarming. Voor veel bewoners is dit wennen. Dat geldt ook voor het elektrisch koken.” 

Tien dagen voorbereiden
Half mei 2018 startte Dura Vermeer met het eerste blok. In maart 2019 was het zestiende en laatste blok gereed. Rebel: “Per blok waren we ongeveer tien dagen bezig met de voorbereidende werkzaamheden. Denk hierbij aan het vrijmaken van de gevels, het digitaal uitzetten van de maatvoering, het aanbrengen van een isolatiestrook langs de gevels en het treffen van voorzieningen voor de energiemodule. Vervolgens bereidden we de montage van de nieuwe gevel voor. Op de bestaande gevels, waar de nieuwe gevels tegenaan kwamen, brachten we een ophangsysteem en de installaties aan.”

Bomenwijk

Tijdens de bouw.


Kant-en-klare gevelelementen
De nieuwe gevels bestaan uit elementen met de breedte van de woning en de hoogte van één bouwlaag. Per woning waren dus vier gevelelementen nodig. Dura Vermeer paste de  gevelelementen van Rc Panels toe. Deze kant-en-klare elementen bestaan uit een isolatiepaneel dat op unieke wijze verlijmd wordt, met daarop de steenstrips en het stukwerk. Rebel: “Voordat we de elementen plaatsten, verwijderden we de complete deurkozijnen. Bij de ramen haalden we het glas en de tussenstijlen weg. Dit, plus het plaatsen van de nieuwe gevels, voerden we binnen een dag uit.”

Tien dagen in de woning
“In elke woning hadden we ongeveer tien dagen werk”, vervolgt Rebel. “Naast het plaatsen van de gevelelementen sloten we de energiemodule aan en vulden we de kruipruimte op met isolatiekorrels. Ook vernieuwden we het dak. We haalden alle dakpannen eraf, vulden het regelwerk uit over het dakbeschot en brachten de installaties aan. Daarna gingen de Kingspan dakelementen erop en vervolgens de zonnepanelen. Tot slot realiseerden we de aansluiting van luchtkanalen, water en cv. Ook timmerden we de kozijnen af.” Buiten de woning bestonden de laatste werkzaamheden uit het aanvullen van de grond, het in orde maken van de bestrating en het plaatsen van dakgoten en nokkappen. 

Intensief
“De bewoners hebben een intensief traject achter de rug”, blikt Rebel terug. “Maar daar hebben ze wel iets moois voor teruggekregen: een energieneutrale, comfortabele en fraaie woning die weer tientallen jaren meekan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details