Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
1.500 ton staal houdt atrium EDGE Stadium in evenwicht

1.500 ton staal houdt atrium EDGE Stadium in evenwicht

‘Hoe complexer, hoe liever’

In Amsterdam wordt de laatste hand gelegd aan EDGE Stadium. Dit indrukwekkende project omvat de uitbreiding en verduurzaming van het voormalige hoofdkantoor van Loyens & Loeff aan de Fred Roeskestraat. Tussen twee bestaande gebouwvleugels is een imposant nieuw atrium opgetrokken, waarvoor De Kok Staalbouw B.V. de complete staalconstructie heeft geleverd en gemonteerd. Bovendien stond The Dutch Steel Company uit Heerle in voor de productie en montage van de ondersteuningsconstructie voor de nieuwe glazen atriumkap en de stalen beplating van de nieuwe dakopbouw.

EDGE Stadium betreft een ontwikkeling van EDGE, in opdracht van eigenaar Allianz. Atelier Pro is verantwoordelijk voor het ontwerp, terwijl G&S Bouw de bouwkundige werkzaamheden verricht. “Het voormalige hoofdkantoor bestaat uit twee gebouwvleugels, met aan de voor- en achterzijde een vierkant en een hartvormig gebouw”, vertelt Eddy Dingemans, Hoofd Projecten bij De Kok Staalbouw B.V. “Hiertussen bevond zich een groot atrium, dat zorgvuldig is gesloopt. Hierbij zijn de ‘kubus’ en het koperkleurige ‘hart’ behouden gebleven. Wij zijn al in een heel vroeg stadium door G&S Bouw betrokken, om mee te denken over de staalconstructie van het nieuwe atrium. Gezamenlijk hebben wij het definitieve ontwerp uitgewerkt in een uitvoeringsontwerp. Hierbij zijn nog enkele optimalisaties doorgevoerd. Zo hebben wij de montageverbindingen versimpeld. De zettingen van de bestaande vleugels worden bovendien opgevangen met schuifverbindingen en lichte toleranties (speling) in de nieuwe verbindingen.”

In Amsterdam wordt de laatste hand gelegd aan EDGE Stadium.

Volledig op zichzelf

In april 2021 is De Kok Staalbouw B.V. met de montagewerkzaamheden gestart. “Om te beginnen hebben wij een nieuwe verdieping toegevoegd bovenop de bestaande gebouwgevels, die naderhand door G&S Bouw zijn bekleed”, vertelt Dingemans. “Vervolgens zijn we gestart met de atriumconstructie. Om in een binnenstedelijke omgeving en tussen twee bestaande vleugels een volledig nieuwe staalconstructie op te trekken, was niet eenvoudig. Zeker omdat ook de gebouwen aan de voor- en achterzijde behouden bleven. Echter draaien wij onze hand niet om voor dergelijke uitdagende projecten. Sterker nog: hoe complexer hoe liever. De staalconstructie staat volledig op zichzelf. Alleen de vloeren zijn afgesteund tegen de bestaande gebouwen.” 

Voorgefabriceerde houten vloeren

Waar normaal gesproken kanaalplaatvloeren gemonteerd worden, is in dit project gekozen voor 13.300 m2 aan voorgefabriceerde houten vloeren met houten balken en houten toplagen. Dingemans: “De vloeren in de lengterichting betreffen smalle vides met een houten afwerking, waar medewerkers en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten, wandelend kunnen vergaderen en/of kunnen genieten van de bijzondere atriumsfeer. De vloeren rond de kubus en het hart én de verdieping daarboven worden ingericht als kantoren.” Nieuwe trapopgangen, trapsparingen en deursparingen zorgen ervoor dat de vides en kantoorvloeren straks goed bereikbaar zijn vanuit de bestaande gebouwvleugels. “Ook hiervoor hebben wij al het staal geleverd en gemonteerd.”

1.500 ton staal

In totaal produceerde en monteerde De Kok Staalbouw B.V. zo’n 1.500 ton staal ten behoeve van de atriumconstructie. “Aan de voorzijde van het gebouw is een atriumgevel gezet, die wij in het werk hebben afgewerkt in RAL 9007 (aluminiumgrijs).” Op de dakopbouw heeft De Kok Staalbouw B.V. 560 m2 gevelschermen aangebracht ter afscherming van de luchtbehandelingsunits. Gekozen is voor plankprofielen, die het geheel een chique uitstraling geven. Ook deze beplating is gecoat in RAL 9007.

Toonaangevende speler

De Kok Staalbouw is een staalconstructiebedrijf uit Heerle, een plaatsje dat valt onder de gemeente Roosendaal. Het is een echt familiebedrijf met een rijke historie. Deze gaat terug tot 1927, toen de eerste generatie het bedrijf in het Noord-Brabantse plaatsje oprichtte. Sindsdien heeft De Kok Staalbouw een geweldige ontwikkeling doorgemaakt en is ze uitgegroeid tot een toonaangevende (inter)nationale speler in de utiliteit, industrie, petrochemie, sport & leisure, stalen bruggen, on- & offshore en kranenbouw.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details