Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

1.100 ton aan tijdelijke hulpconstructies voor Sluishuis Amsterdam

WIMR9774
Hoe simpel en geordend het ontwerp er ook uitziet, het is een complex raamwerk.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Matemco Hulpconstructies

8 november 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Sluishuis is niet alleen een iconisch project en verrijking van Amsterdam IJburg, maar ook een prachtig nieuw visitekaartje voor Matemco Hulpconstructies. Tijdens de realisatie van het bijzondere woongebouw komen de complete dienstverlening én het uitgebreide assortiment van de steiger- en ondersteuningsspecialist uit Ede namelijk optimaal tot hun recht.

In opdracht van bouwcombinatie Sluishuis (VORM Bouw/BESIX) heeft Matemco Hulpconstructies een groot deel van de gevelsteigers en vloerondersteuningen getekend, berekend en geleverd. “Meest bijzonder én uitdagend is de ondersteuningssteiger onder de cantilever”, vertelt projectleider Jos Hendriks. “Om de hoge belastingen van de cantilever én de zettingen van het gebouw goed te kunnen opvangen, hebben wij ruim 300 ton aan ondersteuningsmateriaal geleverd.”

Hoge staanderbelastingen tot 75 kN

De steigers onder de cantilever behoren tot het multi-inzetbare Kwiksteigersysteem van Matemco Hulpconstructies, waarbinnen hoge staanderbelastingen (tot 75 kN) toelaatbaar zijn. De onderdelen beschikken over een hogere staalkwaliteit (S355) en grotere wanddikte van de steigerbuis, waardoor deze aanzienlijk sterker én universeel toepasbaar zijn. Bovendien is de hoogte van de ondersteuning in principe niet van invloed op de toelaatbare staanderbelasting. “Dit stelt ons in staat om de ondersteuningsconstructie met een minimum aan staanders samen te stellen, met een optimale veiligheid én lagere montagekosten als resultaat.”

Waar Kwiksteiger Ondersteuning de cantilever ondersteunt, zorgt ruim 350 ton aan Kwiksteiger Gevelsteigers dat de monteurs op de bouw eenvoudig hun kozijnen, gevelisolatie, beplatingen, et cetera kunnen aanbrengen.

Kwiksteigersysteem

Het Kwiksteigersysteem is een opzichzelfstaand systeem met staanders, die onderling worden gekoppeld met (schoor)schakels waarin de schoren eenvoudig vastgeklikt kunnen worden. Hierdoor kan opnieuw flink op montagetijden worden bespaard. “Binnen het assortiment maken we onderscheid in drie oplossingen: Kwiksteiger Ondersteuning, Kwiksteiger Decking en Kwiksteiger Gevelsteiger, waarbij een groot deel van de onderdelen uitwisselbaar is. In Sluishuis worden alle drie de varianten toegepast. Waar Kwiksteiger Ondersteuning de cantilever ondersteunt, zorgt ruim 350 ton aan Kwiksteiger Gevelsteigers dat de monteurs op de bouw eenvoudig hun kozijnen, gevelisolatie, beplatingen, et cetera kunnen aanbrengen.”

Aanvankelijk leken de balkons voor uitdagingen in de maatvoering te zorgen, vertelt Hendriks. “Maar omdat ons assortiment ook staanders van 2,20 meter bevat, konden wij dit perfect ondervangen. En ook in de vakafmetingen kwamen we met onze materialen exact op de juiste posities uit.”

1.100 ton materiaal

Voor de kelders en de punten van de appartementenvloeren op de schuine wanden heeft Matemco Hulpconstructies Kwiksteiger Decking geleverd. Dit systeem beschikt over valkoppen, dragers en kinderbinten. Dankzij de valkop kunnen eenvoudig balk- en vloerbekistingen gemaakt en efficiënt hergebruikt worden. De montage van alle gevelsteigers en vloerondersteuningen is verzorgd door vaste partner Steigerbouw Monty. In totaal gaat het om 1.100 ton aan tijdelijke hulpconstructies, waarvan de helft inmiddels terug is in het magazijn. Eind januari worden de laatste steigers afgebroken.  

Matemco Hulpconstructies, onderdeel van Otri Groep
Matemco Hulpconstructies behoort sinds afgelopen zomer tot de Otri groep, waar ook Jako en Yelloo groep deel van uitmaken. Dankzij de krachtenbundeling is niet alleen een one-stop-shop ontstaan voor bekistingssystemen, tijdelijke ondersteuningsconstructies, personen- en goederenliften, modulaire hangbruggen, ijzerwaren en gereedschappen, maar wordt ook een sterk fundament gelegd voor de toekomst.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details