Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Zwols beton is sterk vertegenwoordigd in Emmen

Zwols beton is sterk vertegenwoordigd in Emmen

Zonder beton gebeurt er (bijna) niets in de bouw!

Wist u dat beton, na water, het meest geconsumeerde product in de wereld is? Logisch eigenlijk, want beton staat aan de basis van bijna alles wat met de bouw te maken heeft. BudoBouw BV weet er alles van. De firma uit Zwolle zorgt namelijk letterlijk en figuurlijk voor de fundering waarop gebouwen verrijzen en is als stille kracht aanwezig in de gehele bouwketen.

In Emmen verrijst momenteel het hoogste gebouw dat deze plaats ooit gekend heeft: de Hondsrugtoren, maar liefst 65 meter hoog. De bouw wordt uitgevoerd door AKOR bouw, naar een ontwerp van Attika Architecten en in opdracht van Peter van Dijk. Het gaat om een prestigieus gebouw, waarvoor BudoBouw BV het betonwerk verzorgt. Reeds eerder realiseerde BudoBouw BV de uitbreiding van de parkeergarage aan het Willinkplein, pal naast de Hondsrugtoren. We spreken met Denis van Wijk en Jeroen van Ostaijen van BudoBouw BV, over de werkzaamheden en de verschillende toegepaste disciplines op het gebied van beton.

Ondergronds bouwen met beton

“Eerst stond de uitbreiding van de ondergrondse parkeergarage aan het Willinkplein op de planning”, opent Van Wijk het gesprek. “Deze vormde namelijk de basis voor het gebouw dat er nu bovenop staat. De ondergrondse uitbreiding levert Emmen circa 365 parkeerplaatsen op en diverse technische ruimten, allen op niveau -1.” Van Ostaijen vult aan: “Tevens hebben we een sprinklerbassin, een nieuw trappenhuis en een liftombouw op niveau -2 gerealiseerd.”
De uitbreiding van de parkeergarage werd gedaan aan de reeds bestaande parkeergarage, die qua betonwerk ook van de hand van BudoBouw BV kwam. “Ook bij ondergronds bouwen met beton maken we gebruik van diverse technieken”, legt Van Ostaijen uit. “Zo zijn de hellingbanen voor de in- en uitritten van gestort beton gemaakt. Er ligt een monolitische vloer met een fundering van betonnen balken. De bovenbouw bestaat uit prefab holle wanden, die we hebben afgestort, wat tevens geldt voor de druklagen op de begane grond.”

Met beton de lucht in

Nadat de parkeergarage aan het Willinkplein gereed was, kon er gestart worden met de opbouw van de nu al befaamde Hondsrugtoren, op de hoek Hondsrugweg/Weerdingerstraat in Emmen. Van Wijk licht toe: “Ook daar zijn we begonnen met de bouw van een bescheiden parkeerkelder, volgens hetzelfde bouwprincipe als bij de grote parkeergarage, namelijk een monolitische vloer met een fundering van betonnen balken. De begane grond van de toren bestaat uit verzwaarde balken met een breedplaatvloer, waarop wanden gezet zijn. We hebben de begane grond en eerste verdieping gerealiseerd met een mix van holle wanden en in het werk gestorte wanden. De vloeren zijn allen balkstructuren met breedplaatvloeren.” Van Ostaijen: “Vanaf de tweede verdieping worden er twee typen wanden toegepast, de binnenwanden zijn grijs en massief, de buitenwanden betreffen sandwich betonwanden. Deze laatsten zijn opgebouwd uit een buitenwand met een isolatiekern en een binnenwand. Deze bouwmethode herhaalt zich vanaf de tweede verdieping tot en met de bovenste verdieping. Het vloerwerk bestaat daarbij wederom uit breedplaatvloeren.”

Werkzaamheden aan de Hondsrugtoren.

 

Wie op de N34 richting Groningen rijdt als alles gereed, wordt getrakteerd op een mooie skyline van Emmen, met de Hondsrugtoren als echte blikvanger. Het aanzicht van Emmen wordt dan voorgoed bepaald door maar liefst 17 verdiepingen die bestemd zijn voor wonen, werken en recreëren, in een grandioze toren van 65 meter hoogte. Bedenk dan, wanneer u geniet van deze aanblik, dat aan de basis van dit bijzondere project de expertise en inzet van ‘de mannen van beton’ uit Zwolle ligt. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details