Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Zo blijf je duurzaam bouwen in tijden van een veranderend klimaat

Zo blijf je duurzaam bouwen in tijden van een veranderend klimaat

De aansluiting op het gas wordt weggelaten. Ook zijn gemeenten strenger geworden bij het aanvaarden van vergunningsaanvragen. Woningen moeten energiezuinig zijn en het liefst over een zo groen mogelijk energielabel beschikken. Welke rol kun je hier als ontwikkelaar of uitvoerder in spelen? In dit artikel lees je er meer over.

Overigens draagt duurzaam bouwen niet alleen bij aan het tegengaan van de klimaatverandering. Ook maakt het woningen aantrekkelijker voor consumenten. Zij gebruiken een website als Kizi.nl steeds vaker voor het afsluiten van een groen energiecontract. Vergelijk energie op Kizi.nl ook eens voor het afnemen van zakelijke stroom!

Woningen met glas en kozijnen met lage Ug-waarde

Een lage Ug-waarde van de combinatie van glas en kozijnen maakt dat er minder energie verbruikt wordt binnen de woning. Des te lager de Ug-waarde van een kozijn is, des te beter is dit voor het energieverbruik in huis. Tegenwoordig wordt bij nieuwbouwprojecten vrijwel standaard voor kunststof in plaats van hout gekozen. Het materiaal is niet alleen goed voor de isolatiewaarde van de woning. Ook draagt het bij aan de duurzaamheid van het pand. Kunststof vergt minder onderhoud dan hout en gaat vaak langer mee. Houten kozijnen zullen zeker eens per twee tot drie jaar geverfd moeten worden om het hout te beschermen tegen houtrot.

Voorzie woningen standaard van zonnepanelen

Niet alleen wordt bij de bouw van nieuwe woningen vrijwel standaard voor ruiten en kozijnen met een lage Ug-waarde gekozen. Ook worden nieuwbouwwoningen steeds vaker van zonnepanelen voorzien. Zonnepanelen dragen bij aan het verkrijgen van een groene energielabel voor de woning. Een deel van de benodigde stroom voor bijvoorbeeld het gebruik van de installatie voor warm water en de verwarming in huis wordt immers zelf opgewekt. Een bewoner kan het aantal zonnepanelen op het dak eventueel zelf uitbreiden om energieneutraal te wonen. Helemaal energieneutraal zal de woning niet zijn, daar de meeste energie benodigd is op momenten dat de zon niet schijnt.

Vloerverwarming zorg voor efficiënte manier van verwarmen

Een derde component om rekening mee te houden bij duurzaam bouwen is de wijze waarop de woning verwarmd wordt. Aan te raden is het gebruik van vloerverwarming. Vloerverwarming verwarmt de woning op efficiëntere wijze op, dan de klassieke radiatoren. Daarbij vinden veel huishoudens de radiatoren bepaald geen sieraad in huis. In nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig alle ruimtes van vloerverwarming voorzien.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details