Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Zalmhaven, Rotterdam | Aluminium gevelbekledingen geven Zalmhaventorens cachet

De skyline van Rotterdam wordt de komende jaren flink uitgebreid. Onder andere met de state-of-the-art woontorens van het Zalmhavenproject.

overzicht-kopieren

17 april 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De skyline van Rotterdam wordt de komende jaren flink uitgebreid. Onder andere met de state-of-the-art woontorens van het Zalmhavenproject. Naast de 215 meter hoge toren Zalmhaven I (highrise) omvat dit project twee lagere woon­torens (midrise) van 70 meter, die op een verbindende plint van 13 meter worden gebouwd. In opdracht van BAM Bouw en Techniek – Grote Projecten voorziet de Rotterdamse gevelspecialist Aldowa alle gebouwen van aluminium gevelbekledingen op maat.

Voor de midrise-gebouwen had KAAN Architecten aanvankelijk een gevel in prefab beton met een strakke belijning uitgewerkt, weet Edwin Nipius, projectleider bij Aldowa. “Maar uiteindelijk is ervoor gekozen om deze gevel te maken met aluminium zetwerk, in dezelfde strakke belijning. We hebben een mock-up gemaakt van een aantal raamkaders om de architect en opdrachtgever te overtuigen, waarna we de engineering, productie, levering en montage van circa 5.000 m² gevelbeplating gegund hebben kregen. Inclusief bijbehorende aluminium achterconstructie. Bovendien nemen wij de glaswol gevelisolatie voor onze rekening.” De beplating is uitgevoerd in een witte, 2-laagse coating. “Om de verstekhoeken super strak te kunnen uitvoeren, zonder zichtbare naden, hebben wij –ook in verband met de hoeveelheden – speciaal voor dit project een nieuwe schuurmachine en lasrobot aangeschaft.”

Voor de highrise – ontworpen door Van Dam & Partners – realiseert Aldowa het witte, aluminium zetwerk rond de balkons en bijbehorende HVA-standleidingen. “Voor de bouw wordt gebruik gemaakt van een hijsloods, om de bouwmaterialen naar de juiste verdieping te vervoeren en in een veilige en geconditioneerde omgeving te monteren”, vertelt Nipius. “Ook wij gaan daarin mee. Per week leveren we één verdieping op.”

‘Alles wat een architect bedenkt, kunnen wij maken’

Aldowa heeft ruim veertig jaar ervaring in het engineeren, produceren en monteren van metalen gevelbekleding in alle soorten metaal: aluminium, RVS, SV staal, Cortenstaal, voorgelakt aluminium en staal, strekmetaal en bondmateriaal. De Rotter­damse gevelspecialist wordt graag vanaf een vroeg stadium bij projecten berokken, zodat haar kennis en expertise optimaal kan worden benut. Bijvoorbeeld bij complexe gevelontwerpen. “Alles wat een architect bedenkt, kunnen wij maken”, vertelt Nipius. “De Zalmhaventorens zijn daarvan een uitstekend voorbeeld.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%