Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Y-Point Amsterdam: moderne kantoren in 100 jaar oud pakhuis

Y-Point Amsterdam: moderne kantoren in 100 jaar oud pakhuis

Een uit 1913 stammend pakhuis in de Oude Houthavens in Amsterdam was al eens eerder omgebouwd tot kantorenpand. Dat voldeed echter niet meer aan de hedendaagse eisen. Onder de naam Y-Point is het gebouw nu getransformeerd tot eigentijds kantorencomplex. 

Tekst | Jac Buchholz    Beeld | René de Wit

Hoofdaannemer van dat project was Dura Vermeer. Projectleider Cock Geerlings vertelt dat vanaf het eerste moment werd ingezet om het gebouw, een gemeentelijk monument, te moderniseren, maar het daarbij wel zijn vroegere charme te laten behouden. “Vanaf de start was er oog voor kwaliteit. Het gebouw is compleet herontwikkeld. Het is toegankelijker, transparanter en biedt modern comfort.”

Meer transparantie

Binnen, vertelt hij, is er veel veranderd. De structuur van het pakhuis is teruggebracht en er is meer transparantie aangebracht. Zichtlijnen van links naar rechts en van voor naar achter maken het pand ‘open’. “Een pakhuis is eigenlijk een lange gang met links en rechts ruimtes. Dat was na de vorige transformatie naar kantorenpand met zijn kamertjes niet meer aanwezig en nu wel. Het gebouw is gestript en de monumentale trappenhuizen hebben we schoongemaakt. Belangrijkste ingrepen waren het verhogen van de plafonds, of eigenlijk het weglaten ervan, en het maken van metersbrede doorgangen waardoor het gebouw veel opener is. Dat heeft wel tot gevolg dat de constructie moest worden versterkt – er zijn een extra staalconstructie en koolstofwapening aangebracht.” De ingrepen binnen, zegt hij, leverden verder de mogelijkheid op de installaties zo hoog mogelijk onder de vloeren te verwerken. Die installaties zijn afgestemd op wat van een modern kantoorpand mag worden verwacht.

Grote verandering aan de buitenzijde is dat de erkers zijn behouden, maar nu in plaats van rond vierkant zijn en vrijwel volledig van glas.

Precisiewerk

Grote verandering aan de buitenzijde is dat de erkers zijn behouden, maar nu in plaats van rond vierkant zijn en vrijwel volledig van glas. Volgens Geerlings was de verwachting dat de balkons vrije hoogte hadden, zodat ze op het bestaande afwerkniveau konden worden gebracht. Dat was echter niet het geval. Hij merkt op dat het inmeten van de erkers precisiewerk was. “Er was sprake van veel afwijkingen/veel verschillende maatvoeringen. Dat hebben we naar zes verschillende maten weten terug te brengen.” De kozijnen in de meest authentieke gevel, aan de achterzijde, verkeerden in de slechtste staat, zegt Geerlings. “Die hebben we integraal vervangen, wel conform de vroegere uitstraling.” En dan was er het logistieke aspect, de aanvoer van materialen en producten. Geerlings lacht: “In Amsterdam altijd een uitdaging. Hier ook. Maar we zijn tot een prima oplossing gekomen: vervoer per boot over het IJ. Het materiaal werd gelost in een haventje nabij Y-Point. Die oplossing gaf de mogelijk soms bepaalde zaken op de boot voor te bereiden.” De bouw is inmiddels afgerond, zegt hij, en het is wachten op de eerste gebruikers. “Die komen in een bijzondere omgeving terecht: een toekomstbestendig kantoorgebouw met deels een 100 jaar oude uitstraling.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details