Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Wonen in De Linden: Mooie toevoeging aan RijswijkBuiten

de-linden-1
Het project De Linden bestaat uit appartementengebouwen, patiowoningen, maisonnettes en zorgstudio’s.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Tetteroo Bouw en Projectontwikkeling B.V.

8 september 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De Linden wordt gebouwd in twee fases. In juni 2020 werd gestart met de bouw van drie appartementengebouwen: de Koningslinde, de Zilverlinde en de Witte Linde. Met een hoogte van 44 meter is de Koningslinde het hoogste gebouw van de drie. De andere twee zijn wat kleinschaliger, maar de woningen zelf zijn ruim en licht, met grote raampartijen en een buitenruimte. Bovendien hebben ze ieder een eigen parkeerplaats. Deze bevindt zich in de parkeergarage die onder de drie gebouwen ligt.

Mix aan woningen

Als de ruwbouw van de eerste fase gereed is, rond de zomer, kan de bouw van fase twee beginnen. De Zomerlinde is een gebouw dat bestaat uit zes patiowoningen met alle leefruimte op de begane grond. Op de eerste verdieping bevinden zich nog twee slaapkamers. De Hollandse Linde zal bestaan uit vijf tweekamerappartementen op de begane grond met een tuin en vijf maisonnettes op de eerste verdieping met een dakterras. Er ontstaat een mix aan woningen die geschikt zijn voor ouderen, gezinnen en verschillende leeftijden.

Het is het eerste project dat Tetteroo volledig in BIM uitwerkte.

Subtiel spel

M 3 Architecten ontwierp de gebouwen naar het voorbeeld van architect Willem Marinus Dudok, met hoekige vormen, lichte kleuren en een subtiel spel in de gevels. Deze speelse gevels geven het geheel extra sjeu, maar vormen ook een extra uitdaging, vertelt Marco Honders, projectleider bij Tetteroo. “Het oogt beslist niet als een blok beton. Als metselwerk hebben we Sto minerale strippen aangedragen, die hier in halfsteens verband zijn verwerkt.”

De minerale strippen waren één van de innovatieve ideeën die Tetteroo voorstelde. Een ander idee was om prefab betonelementen te gebruiken in plaats van natte betonbouw. Dit heeft de bouw versneld, maar het was ook een nieuwe manier van werken voor veel van de medewerkers. Honders: “Met name de Koningslinde was constructief een uitdagend project. Daar bevinden zich nog natte wanden op kelderniveau, maar daarboven zijn alle betonnen elementen prefab. Een aantal wanden was erg zwaar (bijna 29 ton per stuk), om de stabiliteit te waarborgen. Doordat de gevel zo speels is, was er heel wat rekenwerk nodig.”

Duurzaam en comfort

In heel RijswijkBuiten ligt geen enkele gasleiding, dus ook niet bij De Linden. Het project heeft een hoge duurzaamheidsambitie. De woningen worden goed geïsoleerd en voorzien van duurzame installaties, zoals balansventilatie met warmteterugwinning, warmtepompen voor verwarming en koeling en warmteterugwinning uit het douchewater. Op de appartementen en de laagbouw woningen worden PV-panelen geplaatst. Deze voorzieningen zorgen niet alleen voor een energiezuinige, toekomstbestendige omgeving, maar ook voor het beste comfort.

Wanneer de steigers weg mogen, verschijnt er een prachtig gebouw met lichte kleuren en speelse gevels.

Uitstel, maar geen afstel

Het duurde even voordat het project kon starten, maar nu loopt het soepel, vertelt Honders verder. Dat de plannen een tijdje in de ijskast stonden, kwam door een beroepsprocedure over het bestemmingsplan. Inmiddels is dat opgelost, mede dankzij de gemeente. “De samenwerking met de gemeente is zeer positief, inclusief het bouwtoezicht. Wij hebben een opgeruimde bouw en de medewerkers krijgen regelmatig complimenten”, aldus Honders.

Our House

Inmiddels is Tetteroo in gesprek met Rijswijk Wonen voor de bouw van het volgende en laatste gebouw in dit deelplan. Het gaat om vijftien zorgstudio’s onder de naam Our House. Naar verwachting kan de bouw tegelijkertijd met fase twee starten. Het is daarbij de bedoeling dat deze vijftien zorgstudio’s gelijktijdig met de woningen worden opgeleverd.   

Bouwinfo

Architect
M 3 Architecten, Rijswijk

Projectontwikkelaar en hoofdaannemer 
Tetteroo Bouw en Projectontwikkeling B.V., Den Haag

Bouwperiode 
juni 2020 – juli 2022

Veilig voorbeeldproject

Bij de appartementen, maisonnettes en patiowoningen van De Linden is Van den Pol verantwoordelijk voor de E-installatie en slimme LED-verlichting in de algemene ruimtes en stallingsgarage. “Bewegingssensoren zorgen ervoor dat de lampen nooit nodeloos branden. Dit levert een mooie besparing op en draagt bij aan het duurzame karakter van dit project”, zegt Bob Oostendorp, business unit leider Woningbouw bij Van den Pol. In de garage heeft de Montfoortse E-specialist naast verlichting ook hellingbaanverwarming en een slagboominstallatie aangelegd. 

In nauwe samenspraak met de kopersbegeleiders van Tetteroo voert Van den Pol aanvullende wensen door van de toekomstige bewoners. “Denk aan zaken als inbouwspots, loze leidingen en contactdozen met USB-laders. Ook kiezen veel kopers voor een videofoontoestel in plaats van een huistelefoon. Wij installeren een versie met groot scherm en eenvoudig te bedienen functies.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Als één van de eerste gebouwinstallateurs is Van den Pol in 2020 gecertificeerd volgens trede 3 van de Safety Culture Ladder. “Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom is het goed te zien dat ook Tetteroo de lat hoog legt. De bouwplaats is netjes en er is veel aandacht voor voorzieningen als steigers en tijdelijke trapleuningen. Als het gaat om veiligheid is dit echt een voorbeeldproject.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details