Woldring
01:48
17-06-2019

Woldring Locatie | Groningen

Aan de Friesestraatweg in Groningen, vlakbij de universiteit en binnenstad, bouwen Van Wijnen en ITBB Group een hoogwaardige woonplek voor jongeren. Met de Woldring Locatie is Groningen een imposant woongebouw rijker, met maar liefst 435 appartementen en 500 vierkante meter commerciële ruimten.

De Woldring Locatie is een nieuwbouwproject van Woldring United BV. Eind 2017, na een lange aanbestedingsprocedure, werd de realisatie van dit appartementengebouw gegund aan Van Wijnen en ITBB. “Onze rol is meer dan uitvoerend”, zegt projectleider Arend Wiering van Van Wijnen. “We dachten onder meer mee in de uitwerking van het voorlopig ontwerp. Daarin voerden we een aantal optimalisaties door, zoals een efficiëntere indeling van het installatiepakket.”

Aantrekkelijke locatie en architectuur
Met het woongebouw beantwoordt Woldring United aan de groeiende behoefte aan jongerenhuisvesting in Groningen. Dit betreft vooral jongeren die in de eindfase van hun studie zitten of net afgestudeerd zijn. De kwaliteiten van de Woldring Locatie sluiten naadloos aan op de woonbehoeften van deze jongeren. Niet alleen qua locatie – het  pand ligt centraal ten opzichte van de universiteit en de binnenstad – maar ook qua architectuur. Het gebouw bestaat uit twee torens van 50 meter hoog en vier lager gelegen delen. De schuine belijningen en verschillende gevelbekledingen, van strak witte gevelpanelen tot traditioneel roodbruin metselwerk, geven het gebouw een spannende dynamiek.  

Compleet afgewerkte appartementen
“De kwaliteit van de Woldring Locatie zit zeker ook in het hoogwaardige materiaalgebruik en afwerkingsniveau van de appartementen”, zegt Wiering. “De appartementen hebben een oppervlakte van 30 tot 50 vierkante meter. Ze worden voorzien van een prefab badkamer, inclusief hoogwaardig tegelwerk en sanitair, en een keuken met combioven, vaatwasser en koelkast. Verder worden de appartementen gestoffeerd en met afgewerkte wanden opgeleverd.” Het gebouw biedt tevens ruimte aan het kantoor van Woldring United en interessante voorzieningen voor jongeren. In één van de commerciële units komt bijvoorbeeld een fitnessruimte. De overige vier units zijn nog beschikbaar.

Ruwbouw gereed
In maart 2018 ging de bouw van start. Vanaf dat moment gingen ruim vierhonderd fundexpalen de grond in. Wiering: “De torens realiseerden we met tunnelbouw. Medio maart 2019 waren beide torens op hoogte. De vier aansluitende, lage delen bouwden we op met prefab vloeren. De gevels maakten we in één keer wind- en waterdicht met Unidek SIPS-elementen van Kingspan. Deze elementen gaan compleet met aluminium kozijnen in de gevel. De buitenring van het gebouw voorzien we van metselwerk. Dat is voor ongeveer zeventig procent gereed. Op de binnenring komen gevelpanelen.”

Woldring

Duurzame installaties
“Met de binnenafbouw zijn we inmiddels ook gestart”, vervolgt Wiering. “Zo installeren we het sanitair in de appartementen. Woldring United verzorgt de keukens en de vloerbedekking. Deze werkzaamheden nemen wij in onze planning mee.” Het woongebouw wordt tevens voorzien van duurzame installaties. Een WKO-installatie in combinatie met een warmtepomp zorgt voor warm water en, via de vloerverwarming, voor warmte. Op het dak komen zonnepanelen.

Logistieke puzzel, hoog tempo
Met een kleine bouwplaats en slechts één toegangsweg voor zowel het bouw- als reguliere verkeer, is de nieuwbouw van de Woldring Locatie een logistieke puzzel. “Alles wordt just-in-time aangevoerd volgens onze gezamenlijke lean-planning en vrijwel direct ingehesen”, zegt Wiering. “Op de locatie draaien twee torenkranen op volle toeren. Het tempo ligt heel hoog. Vorig jaar juli was dit terrein nog leeg. Als je ziet wat we nu al gerealiseerd hebben, dan zijn we daar best trots op.”

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Apa Foto Sjef Prins

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Projectinfo

Kant-en-klare, brandveilige prefab badkamers

Nieuwbouw van studentenhuisvesting is booming, en gezien het repeterende karakter interessant voor hoogwaardige prefab. LOGUS Prefab wordt door Van Wijnen ingezet voor het produceren, plaatsen, stellen en bouwkundig afwerken van de badkamers van het Woldring-complex; deze zijn volledig ingericht en geproduceerd in het Belgische Hamont-Achel.

Gezien het grote volume en de bijzondere vorm van de Woldring Locatie was de ontwikkeling geen sinecure. Een aantal badkamers onder schuine gebouwhoeken wordt door Van Wijnen zelf gebouwd, maar toch gaat het nog om een 370-tal volledig ingerichte prefab badkamers. “Wij hebben al jaren een goede relatie op ons vakgebied met hoofdaannemer Van Wijnen”, zegt John Vette, adjunct-directeur van LOGUS Prefab. “Wij kunnen volledig autonoom produceren, inclusief de attesten voor de brandveiligheid. De constructie wordt daarin steeds belangrijker, dus wij werken in binnen- en buitenland met vaste onderaannemers voor het plaatsen, stellen en bouwkundig afwerken van de badkamers. Dit houdt in dat wij just-in-time aanleveren vanuit Hamont-Achel, met een productieritme van tien volledige badkamers per dag, voorzien van leidingenwerk, volledige betegeling en sanitair. De bouwkundige afbouwwanden en brandmanchetten worden door ons ter plaatse gemonteerd. Dit is zorgvuldig afgestemd met onder meer de installateur.” Dan is exacte maatvoering van groot belang, en hierom staat prefab productie bekend. “De combinatie van prefab bouw met constructieve ontzorging zie je steeds vaker, omdat de markt erom vraagt en de eisen worden verscherpt. Vanwege deze insteek zien wij ook vanuit het technisch hoogwaardige Duitsland steeds meer opdrachten binnenkomen.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever/ontwikkelaar Woldring United BV, Groningen
Aannemer Van Wijnen BV, Groningen
Installatietechniek ITBB Group BV, Groningen
Bouwperiode Maart 2018 – oktober 2019

Rockfon KriosVrieshuis Aviko