Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Overig

Woldring Locatie | Groningen

Aan de Friesestraatweg in Groningen, vlakbij de universiteit en binnenstad, bouwen Van Wijnen en ITBB Group een hoogwaardige woonplek voor...

apakinggroningen_2

17 juni 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Aan de Friesestraatweg in Groningen, vlakbij de universiteit en binnenstad, bouwen Van Wijnen en ITBB Group een hoogwaardige woonplek voor jongeren. Met de Woldring Locatie is Groningen een imposant woongebouw rijker, met maar liefst 435 appartementen en 500 vierkante meter commerciële ruimten.

De Woldring Locatie is een nieuwbouwproject van Woldring United BV. Eind 2017, na een lange aanbestedingsprocedure, werd de realisatie van dit appartementengebouw gegund aan Van Wijnen en ITBB. “Onze rol is meer dan uitvoerend”, zegt projectleider Arend Wiering van Van Wijnen. “We dachten onder meer mee in de uitwerking van het voorlopig ontwerp. Daarin voerden we een aantal optimalisaties door, zoals een efficiëntere indeling van het installatiepakket.”

Aantrekkelijke locatie en architectuur
Met het woongebouw beantwoordt Woldring United aan de groeiende behoefte aan jongerenhuisvesting in Groningen. Dit betreft vooral jongeren die in de eindfase van hun studie zitten of net afgestudeerd zijn. De kwaliteiten van de Woldring Locatie sluiten naadloos aan op de woonbehoeften van deze jongeren. Niet alleen qua locatie – het  pand ligt centraal ten opzichte van de universiteit en de binnenstad – maar ook qua architectuur. Het gebouw bestaat uit twee torens van 50 meter hoog en vier lager gelegen delen. De schuine belijningen en verschillende gevelbekledingen, van strak witte gevelpanelen tot traditioneel roodbruin metselwerk, geven het gebouw een spannende dynamiek.  

Compleet afgewerkte appartementen
“De kwaliteit van de Woldring Locatie zit zeker ook in het hoogwaardige materiaalgebruik en afwerkingsniveau van de appartementen”, zegt Wiering. “De appartementen hebben een oppervlakte van 30 tot 50 vierkante meter. Ze worden voorzien van een prefab badkamer, inclusief hoogwaardig tegelwerk en sanitair, en een keuken met combioven, vaatwasser en koelkast. Verder worden de appartementen gestoffeerd en met afgewerkte wanden opgeleverd.” Het gebouw biedt tevens ruimte aan het kantoor van Woldring United en interessante voorzieningen voor jongeren. In één van de commerciële units komt bijvoorbeeld een fitnessruimte. De overige vier units zijn nog beschikbaar.

Ruwbouw gereed
In maart 2018 ging de bouw van start. Vanaf dat moment gingen ruim vierhonderd fundexpalen de grond in. Wiering: “De torens realiseerden we met tunnelbouw. Medio maart 2019 waren beide torens op hoogte. De vier aansluitende, lage delen bouwden we op met prefab vloeren. De gevels maakten we in één keer wind- en waterdicht met Unidek SIPS-elementen van Kingspan. Deze elementen gaan compleet met aluminium kozijnen in de gevel. De buitenring van het gebouw voorzien we van metselwerk. Dat is voor ongeveer zeventig procent gereed. Op de binnenring komen gevelpanelen.”

Woldring

Duurzame installaties
“Met de binnenafbouw zijn we inmiddels ook gestart”, vervolgt Wiering. “Zo installeren we het sanitair in de appartementen. Woldring United verzorgt de keukens en de vloerbedekking. Deze werkzaamheden nemen wij in onze planning mee.” Het woongebouw wordt tevens voorzien van duurzame installaties. Een WKO-installatie in combinatie met een warmtepomp zorgt voor warm water en, via de vloerverwarming, voor warmte. Op het dak komen zonnepanelen.

Logistieke puzzel, hoog tempo
Met een kleine bouwplaats en slechts één toegangsweg voor zowel het bouw- als reguliere verkeer, is de nieuwbouw van de Woldring Locatie een logistieke puzzel. “Alles wordt just-in-time aangevoerd volgens onze gezamenlijke lean-planning en vrijwel direct ingehesen”, zegt Wiering. “Op de locatie draaien twee torenkranen op volle toeren. Het tempo ligt heel hoog. Vorig jaar juli was dit terrein nog leeg. Als je ziet wat we nu al gerealiseerd hebben, dan zijn we daar best trots op.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%