Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Voor elke bouwmethode een passende, stekerbare oplossing
Ook wanneer projecten vragen om modulaire oplossingen, zoals voorgeassembleerde badkamers, keukens of bedachterwanden, kan met de oplossingen van WAGO snel, efficiënt en onderhoudsvrij geïnstalleerd worden.

Voor elke bouwmethode een passende, stekerbare oplossing

De woningschaarste, het groeiende tekort aan bouwvakkers en installateurs én de achterblijvende productiviteitsgroei vereisen creativiteit en een nieuwe manier van bouwen. Anno 2022 worden woningen steeds vaker industrieel geproduceerd, in de fabriek, onder de beste klimaat- en arbeidsomstandigheden en vanuit herhaalbare en flexibele bouw­systemen die per project inspelen op de eigenheid van bewoners en opdrachtgevers. Zo kan niet alleen sneller, maar ook efficiënter, veiliger en goedkoper gebouwd worden. De installatiebranche kan hierin meegaan, door slim en stekerbaar te installeren. “Conceptueel bouwen leent zich bij uitstek voor stekerbaar installeren”, vindt ook Marcel Visser, Prefab (Stekerbaar) Expert bij WAGO, dat hier tal van oplossingen voor aanbiedt. Ongeacht of de installaties in de droge bouw of (prefab) betonbouw geïntegreerd moeten worden.

Stekerbaar installeren is dé oplossing voor repeterende installaties in conceptuele woningbouwprojecten. Zeker wanneer gekozen wordt voor WAGO WINSTA®, meent Visser. “De stekerbare oplossingen van WAGO WINSTA® maken het installeren efficiënter en leveren forse besparingen op tijdens het ontwerp- en installatieproces. Door kabels en elektrisch schakelmateriaal te voorzien van stekers, worden aansluitfouten voorkomen én kan veiliger gewerkt worden. Door de installatie van groepenkast tot schakelmateriaal volledig stekerbaar uit te voeren, kunnen projecten bovendien 60-80% sneller geïnstalleerd worden. Na oplevering zijn de stekerbare installaties 100% onderhoudsvrij. Daarnaast zijn stekerbare installaties 100% losmaakbaar, waarmee zij bijdragen aan een duurzame en circulaire bouw.”

Oplossingen voor holle wanden en verlaagde plafonds

Meest voor de hand liggend als het gaat om stekerbaar installeren is de toepassing van holle wanden en verlaagde plafonds. “Deze bouw­methode wordt vaak ‘droge bouw’ genoemd en is binnen de woningbouw veelal gericht op transformatie- en renovatieprojecten”, aldus Visser. “Denk bijvoorbeeld aan de transformatie van kantoorpanden naar woningen en/of de renovatie van corporatiewoningen in grote steden, waarvoor ons 100% winstalleren concept uitstekend geschikt is.” 100% winstalleren is een stekerbaar installatiesysteem gebaseerd op de voorbedrade centraal- of kabeldozen van Attema, in combinatie met prefab gemonteerd schakelmateriaal en stekerbare groepenkasten, vertelt hij. “Deze onderdelen worden aangesloten met soepele WAGO-kabels met compacte RD-stekers. Een beproefd en plug and play concept, zonder beperkingen, dat een tijdsreductie van 70% én een onderhoudsvrije installatie garandeert.”

(Prefab) betonoplossingen

Dat ook stekerbaar installeren in beton mogelijk is, bewijst WAGO met een breed assortiment producten die naadloos aansluiten op de producten van vooraanstaande fabrikanten van (stort)dozen. “Prefab betonoplossingen zijn niet meer weg te denken in de huidige bouw”, aldus Visser. “Ook wanneer losse plafond- en wandmodules op de bouw samenkomen, kan stekerbaar installeren enorm veel tijd besparen in het installatieproces. Samen met onze partners werken wij aan passende (totaal)oplossingen hiervoor. Denk bijvoorbeeld aan de beton-koppeldozen van Attema en ABB, waar onze componenten naadloos in passen. De kabels worden vooraf door een assembleur in een flexibele mantel geschoven. Hierdoor ontstaat een soort ‘spin’, die zonder risico’s in de fabriek in het beton kan worden ingestort. De koppelstukken en open einden van de kabels worden beschermd door de koppeldoos, die als het ware een infrastructuur in het beton creëert. Dankzij deze oplossing kunnen installateurs de voordelen van stekerbaar installeren ook in de prefab betonbouw ervaren.”

Gecombineerde (hybride) oplossingen

Projecten zijn niet uitsluitend beton- of droge bouw, ook een combinatie van beiden komt voor. Voor die situaties heeft WAGO de oplossingen uit beide bouwprincipes gekoppeld, voor een maximaal voordeel. “Middels de WAGO buisadapter is het letterlijk mogelijk om een conventionele installatie met flexibele buizen te koppelen aan het WAGO WINSTA®-systeem”, aldus Visser. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan (hoogbouw)projecten waarbij de wanden en vloeren nog traditioneel worden uitgevoerd in beton, maar de binnenwanden zijn opgebouwd als ‘holle wanden’. Maar ook aan renovatie- en transformatieprojecten, waarin bestaande conventionele installaties slim gekoppeld kunnen worden aan de nieuwste stekerbare technieken.”

Door kabels en elektrisch schakelmateriaal te voorzien van stekers, worden aansluitfouten voorkomen én kan veiliger gewerkt worden.

Modulaire oplossingen

Ook wanneer projecten vragen om modulaire oplossingen, zoals voorgeassembleerde badkamers, keukens of bedachterwanden, kan met de oplossingen van WAGO snel, efficiënt en onderhoudsvrij geïnstalleerd worden. “Voor de modulaire bouw hebben wij de WAGO Box ontwikkeld, waarmee complete installaties teruggebracht kunnen worden naar één installatiepunt”, aldus Visser. “De WAGO Box vormt hierbij het hart (verdeelpunt) van de modulaire oplossing en wordt klantspecifiek samengesteld. Hierdoor kunnen ook de complexere installaties plug and play geïnstalleerd worden.”

Breed assortiment, kwaliteitsvolle producten

“De kracht WAGO is dat wij een heel breed assortiment hebben, met kwaliteitsvolle producten voor stekerbaar installeren”, resumeert Visser. “Daarmee bieden wij voor elke vraag en elke bouwmethode een passende, stekerbare (totaal)oplossing.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details