Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

VERTICAL Amsterdam staat garant voor bijzonder wonen. In het groen de hoogte in

NL_ARCHITECTS_sloterdijk_UPD_Overview_white_copyrightWAX(ENT_ID

Tekst | Jan Mol

Beeld | WAX/Facédo

21 juli 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het prestigieuze project is in opdracht genomen door Heijmans en omvat 168 woningen, verdeeld over 3 deelgebieden: West, East en Center. East behelst de hoogste toren, met 112 appartementen en maisonnettes, variërend van 65 tot 200 m2. De bouw hiervan is in maart 2020 gestart. Uitgangspunt van het ontwerp is een stapeling van landschappen met verschillende typen groen die aansluiten bij het omliggende Brettenlandschap. West betreft de lagere toren, die bestaat uit 42 appartementen, met woonoppervlaktes van 45 tot 75 m2. In het ontwerp van West is er gefocust op biodiversiteit, op dieren en insecten. Center is het middengebied tussen East en West, gelegen aan een autoluw en groen hof en bestaat uit tweelaagse stadswoningen met daarboven tweelaagse tuinwoningen.

Center is het middengebied tussen East en West, gelegen aan een autoluw en groen hof.

Een bonte diversiteit

Vijf Nederlandse architecten hebben de ontwerpen aangeleverd, die rijk aan details zijn, verschillende kleuren kennen en in uitvoering verschillen. De levering van de kozijnen is als gevolg daarvan geen makkelijke taak, met de verschillen in uitstraling en maatvoering. Een kolfje naar de hand van Facédo echter, waar men vaker met dit bijltje heeft gehakt. Dennis en Bram Leijser van Facédo, resp. Algemeen Directeur en Projectmanager, vertellen over dit bijzondere project. “Het project is in twee fases opgedeeld”, opent Dennis het gesprek. “Fase 1 beslaat de hoogste toren, die maar liefst 80 meter de lucht in steekt. Fase 2 is het lagere deel ernaast. In totaal gaat het om 168 woningen, met zo’n 850 m2 commercie in de plint. Knap in het ontwerp: woonlaag 5 is een ‘Shared Living’, een gemeenschappelijke ruimte die de bewoners naar eigen inzicht kunnen gebruiken.”

Ruiten van 900 kg zijn geen uitzondering

Facédo levert voor dit project de RT72 serie kozijnen van Kawneer. “Deze zijn voorzien van triple beglazing”, licht Bram toe. “De kozijnen inclusief beglazing worden in de productielijn van Vianen Gevelelementen in de HSB-wanden gebouwd. Alles wordt dus kant-en-klaar aangeleverd op de bouw, op enkele elementen na die gewoon te groot zijn om helemaal prefab aan te leveren. Dat restant bevoorraden we in de ruwbouw. Is een vloer klaar, dan hijsen we de kist met beglazing erin. De ruiten zijn erg zwaar in verband met de eisen op het gebied van isolatie en geluidswering. De grootste exemplaren wegen per stuk maar liefst 900 kg! Deze worden dan ook in speciale profielen gevat met staalversterking.” Dennis: “De gevelelementen voor de entresolverdiepingen zijn meer dan 6 meter hoog. Onze montagemethodiek is vooral afgestemd op veilig werken, aangezien er steigerloos gebouwd wordt.”

Een logistiek hoogstandje

Met de bonte diversiteit aan uitvoeringen en uitstraling is het enorm belangrijk om de logistiek goed op orde te hebben. Leijser:“Om die reden worden alle kozijnen onder unieke referentienummers geproduceerd. We hebben er vier secties voor in het leven geroepen en elk kozijn heeft een eigen locatienummer. Eigenlijk is de logistiek hier ingewikkelder dan de techniek, maar we hebben de nodige ervaring met deze werkwijze. Ons werk is in april van dit jaar begonnen, in april volgend jaar moet het klaar zijn. Dan kunnen we wederom een spraakmakend project in ons portfolio bijschrijven!”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details