Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Veilig bouwen doe je samen!’
Algemeen directeur Jeroen Lammertse.

‘Veilig bouwen doe je samen!’

Aboma Connect, de klantendag van certificeringsorganisatie Aboma, is uitgegroeid tot een volwaardig netwerk- en kennisevenement voor de bouw. Vele onderwerpen passeerden de revue tijdens de laatste editie op 7 oktober jongstleden, met veiligheid en interpretatie van ontwikkelende wetgeving als hoofdpunten. Zaken die alle betrokkenen aangaan, zegt algemeen directeur Jeroen Lammertse van Aboma. “Het is goed te zien dat vele stakeholders aanwezig waren en hun stem lieten horen.”

Marketeer en trendwatcher Marjet Rutten en Arjan Walinga van Bouwend Nederland namen de bezoeker begin oktober mee in de ontwikkelingen en innovaties binnen de branche, in het Utrechtse Spoorwegmuseum. “Wij proberen altijd een locatie te vinden die aansluit bij onze doelgroep”, zegt Lammertse. “Een prettige setting om klanten te ontmoeten én om kennis te delen.” 

Aboma is de organisator bij uitstek van zo’n kennisevenement over veiligheid en Arbowetgeving in de bouw, met antwoorden op vragen als: hoe geef je invulling aan de wettelijke verplichtingen? Wat betekent de veranderende wet- en regelgeving voor het bouwproces? Hoe geef je praktisch invulling aan de maatgevende Safety Culture Ladder en waar vullen richtlijnen en checklists als SCL, VCA en ISO 45001 elkaar aan? Je best doen is niet voldoende, veiligheidsregels moeten duidelijk en uitvoerbaar zijn, zo leert de praktijk. Lammertse: “Door industrialisatie verhuist de organisatie op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid steeds meer naar de voorkant van het proces. Dat biedt kansen om iedereen mee te nemen, van opdrachtgever tot bouwplaatsmedewerker.”

De netwerkdag werd gehouden in het Spoorwegmuseum.

Focus op gedrag

Bouwprojecten worden vaak onder tijdsdruk gerealiseerd. Zorg er nu voor dat je veiligheidsaspecten goed regelt wanneer die tijdsdruk er níet is, stelt Lammertse. Prioritering van ‘hijsen’ en ‘laden en lossen’ is bijvoorbeeld aan de orde vanwege het gegroeide aandeel prefab productie, was een van de bevindingen op Aboma Connect. “In een panelgesprek met de organisaties die vormgeven aan de verschillende richtlijnen, werd duidelijk dat we in gesprek dienen te blijven. Een dag als Aboma Connect is daartoe bijzonder nuttig. De schema’s moeten voor de aannemer ook uitvoerbaar zijn; we moeten voorkomen dat we bijvoorbeeld met de Safety Culture Ladder zaken compliceren en dat er teveel overlap is met VCA en ISO 45001.”

Veilig bouwen doe je samen en Aboma Connect is een ideaal platform tot beter samenwerken, denkt Lammertse. “De algemene teneur van de zaal was dat de focus op menselijk gedrag moet liggen als het gaat om de implementatie van veiligheid en aansprakelijkheid op de bouwplaats. Wij zijn ontzettend goed in Nederland om zaken af te spreken en op papier te zetten, maar dat laatste stukje is essentieel. Zorg voor je mensen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details