Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Van de Friese ribbelpannen tot de kraallijsten en overstekken
De daken voor de renovatie.

Van de Friese ribbelpannen tot de kraallijsten en overstekken

Zorgvuldige dakrenovatie

De daken van de woningen in Hollanderwijk vormen de blikvangers in deze monumentale wijk. Monumentenstichting Elkien en Monumentenzorg willen dat de daken worden hersteld en verduurzaamd en tegelijkertijd volledig in oude glorie worden hersteld. Van de oude Friese ribbelpannen tot de kraallijsten en overstekken.

Ter voorbereiding op deze omvangrijke klus maakt Hekstra Bedrijven – gevestigd in het Friese Damwâld – eerst talloze foto’s. Zo wordt duidelijk wat de dakmeesters kunnen tegenkomen. Vervolgens isoleren en renoveren ze het dak van de proefwoning die de woningcorporatie hiervoor ter beschikking heeft gesteld. “De uitdaging zit in de vele, oude details, dat was onmiddellijk duidelijk”, vertelt Arjen Brouwer, projectleider van Hekstra. “Na de renovatie moeten alle lijnen weer exact bij elkaar komen, compleet met de monumentale verbindingen.” Na goedkeuring van het dak van de proefwoning renoveert Hekstra de overige daken.

Omdat de Friese ribbelpannen niet meer leverbaar zijn, wordt gezocht naar een producent die de monumentale pannen kan namaken in de oorspronkelijke, donkere kleur. Aan de achterzijde wordt een keramische dakpan van Nelskamp toegepast; aan de voorzijde de markante Friese ribbelpan. De dakkapellen worden vernieuwd en de goten met de oude kraallijsten en overstekken hersteld. Zo is nu  een derde van de daken gerenoveerd.

Het renovatieproject in Hollanderwijk wordt uitgevoerd door de afdeling Hekstra Dakmeesters, gespecialiseerd in het renoveren van daken, van dakgoot tot schoorsteen en alles wat daartussen ligt. Brouwer: “Daken hebben voor ons geen geheimen. Of het nu gaat over onderhoud, isolatie of vernieuwing, onze mannen kunnen ermee uit de voeten. Hollanderwijk is extra aantrekkelijk, omdat het ook vakmanschap vraagt van onze andere bedrijfsdisciplines.” De andere bouwdisciplines zijn Hekstra Rietdekkers, Hekstra Bouwers en Hekstra Prefab. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details