Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Uitwisselbare accu’s maken generator overbodig
De accu’s zijn zeer compact. Hierdoor kunnen zij eenvoudig worden opgepakt en meegenomen.

Uitwisselbare accu’s maken generator overbodig

Op weg naar een 100% emissieloze projectlocatie

Duurzaam, schoon en emissieloos bouwen. Met de klimaatdoelstellingen van 2050 in het vooruitzicht stappen steeds meer bouw- en infrabedrijven over van brandstofgestookt naar hybride of 100% elektrisch materieel. Niet alleen omdat zij dit zelf ambiëren, maar ook omdat gemeenten, provincies en andere opdrachtgevers hierom vragen. Top Systems ondersteunt deze bedrijven met een uitgebreid pakket (autonome) energiesystemen, zoals het Li-Swap uitwisselbare accusysteem. Deze nieuwste innovatie van Top Systems maakt bouwmaterieel zelfs 100% elektrisch!

Altijd voldoende stroom beschikbaar op de bouw- en projectlocatie.

Altijd en overal energie

De missie van Top Systems is energieonafhankelijkheid in de breedste zin van het woord. De specialist uit Bodegraven is al meer dan 35 jaar marktleider in onafhankelijke energievoorzieningen, waarvan het Li-Swap uitwisselbare accusysteem een uitgekiend voorbeeld is. “Het Li-Swap uitwisselbare accusysteem is bij uitstek geschikt voor bouw- en infraprojecten waar geen net-aansluiting voorhanden is en/of waar traditionele generatoren niet (meer) wenselijk zijn”, vertelt Ronald van den Berg, sectorspecialist Bouw en Infrastructuur bij Top Systems. “De eerste stap naar een groene bouwplaats betreft vaak het verduurzamen van de bouwkeet of schaftwagen. Niet voor niets zijn emissieloze bouwketen en schaftwagens inmiddels dé standaard op bouw- en infraprojecten. Het Li-Swap uitwisselbare accusysteem is hierin een logische volgende stap.”

De accu’s kunnen eenvoudig en per drie of vier stuks in een rek worden geplaatst, waardoor een maximale capaciteit van 9,2 kWh ontstaat.

‘U vraagt, wij engineeren’

De ontwikkeling van de Li-Swap accu’s is het gevolg van bevindingen en vragen uit de markt, vertelt hij. “In de afgelopen periode hebben wij vele accusystemen van Victron Energy en MG Energy Systems geleverd, voor toepassing in onder andere hybride en 100% elektrische schaftwagens. De accu’s werden in combinatie met een omvormer en MPPT-regelaar ingebouwd. Vervolgens werd het dak van de bouwketen en schaftwagens vol gelegd met zonnepanelen, die in een energieneutrale stroomvoorziening moesten voorzien. Hierbij kwamen we voor een aantal uitdagingen te staan. Zo is de ruimte op het dak beperkt, terwijl de energievraag in de bouwketen en schaftwagens vrij hoog is. Om het koffiezetapparaat en de verlichting, verwarming/airco, laptops en smartphones te voeden, is flink wat stroom nodig. Stroom dat het beperkte aantal zonnepanelen op winterse en bewolkte dagen niet altijd kan leveren. Omdat een netaansluiting vaak ontbreekt, kan aansluiten op de generator uitkomst bieden. Echter is dit op steeds meer locaties niet meer toegestaan. Konden we hier geen oplossing voor engineeren?”

Handzame accu’s, nu ook als 3-fasesysteem

Het demonteren en elders opladen van de accu’s lijkt in dit geval een simpele oplossing, maar is het allerminst, benadrukt Van den Berg. “Immers heb je te maken met allerlei beveiligingen. Bovendien zijn de standaard lithiumaccu’s voor deze vermogens veel te zwaar. Ons Li-Swap uitwisselbare accusysteem biedt hier een oplossing voor. Wij hebben in eerste instantie een 1-fase (230 VAC) energievoorziening uitgewerkt. Hierbij is het accusysteem onderverdeeld in meerdere handzame Li-on accu’s (48V/45,5Ah) van circa 2,3 kWh en 10 kg per stuk, inclusief een handvat en Anderson connector. De accu’s kunnen eenvoudig en per drie of vier stuks in een rek worden geplaatst, waardoor een maximale capaciteit van 9,2 kWh ontstaat.” Inmiddels is ook een 3-fase (400 VAC) Li-Swap energiesysteem beschikbaar, waarin tot acht (!) accu’s gekoppeld kunnen worden. “Hierdoor hebben bouw- en infrabedrijven nog meer stroom (18,4 kWh) voorhanden.” Bovendien heeft Top Systems in eigen beheer een Li-Swap battery precharge kast ontworpen, waarop de accu’s, een Victron MultiPlus-II omvormer/lader, een Victron SmartSolar MPPT laadregelaar en een Victron Cerbo GX met touchpanel worden aangesloten.

Betrouwbaar en veilig 

Dankzij de Li-Swap precharge kast is vonkvorming bij het uitwisselen van de accu’s niet aan de orde, vertelt Van den Berg. “Een belangrijk veiligheidsaspect, dat tevens geldt voor de Anderson connectoren. Deze connectoren zijn namelijk zo ontworpen, dat de aansluitingen (metalen pinnen) nooit onderling contact kunnen maken. Ook niet wanneer zij los op de grond liggen. Zo worden kortsluiting en verbranding van de connectoren voorkomen.” Wanneer het energiesysteem gedurende een vooraf bepaalde tijd niet wordt gebruikt, dan schakelt het systeem zichzelf uit. Hierdoor wordt ook energieverspilling slim ondervangen. Een CAN-bus communicatieprotocol en Bluetooth verbinding garanderen een optimale connectiviteit. “Een Victron Cerbo GX communicatiemodule regelt de besturing en monitoring. De status van elke accu kan bovendien met de geavanceerde Top Systems app worden uitgelezen.”

Eenvoudig uitwisselbaar

Op het moment dat de accu’s leeg zijn, kunnen zij eenvoudig uitgewisseld worden met een volle accu, vertelt Van den Berg. “Vervolgens kunnen de lege accu’s eenvoudig en met behulp van een acculader in de werkplaats, thuis of op elke andere locatie worden opgeladen. Hierdoor blijven bouw- en infrabedrijven onder alle (weers)omstandigheden over voldoende stroom beschikken. Een generator op locatie is niet meer nodig.” Het gewicht van de Li-Swap accu’s valt ruim binnen de Arbonormen. “Bovendien zijn de accu’s zeer compact. Hierdoor kunnen zij eenvoudig worden opgepakt en meegenomen.”

Van eigen bodem

Alle onderdelen van het Li-Swap uitwisselbare accusysteem zijn gefabriceerd door Nederlandse bedrijven (Top Systems en Victron Energy). “Gebruikers zijn bovendien verzekerd van de nieuwste technieken”, benadrukt Van den Berg. “Het Li-Swap accusysteem draagt bij aan een duurzame en emissieloze toekomst voor onze kinderen en dankzij de lange levensduur is het aantal grondstoffen beperkt. Met het Li-Swap uitwisselbare accusysteem zetten wij dan ook een enorme stap voorwaarts, op weg naar een 100% emissieloze bouwplaats zonder CO2, NOx en fijnstof! Om de woorden van Neil Armstrong te gebruiken: ‘That’s one small step for man, one giant leap for mankind’.”

Tal van toepassingsmogelijkheden

Het Li-Swap uitwisselbare accusysteem is inmiddels voor iedereen verkrijgbaar. “Naast bouwketen en schaftwagens zijn de Li-Swap Li-on accu’s bij uitstek geschikt voor elektrische boten, tiny houses, bedrijfs- en servicewagens en overige mobiele oplossingen”, besluit Van den Berg. Als voorbeeld noemt hij het mobiele energiekarretje, dat eenvoudig naar de juiste plek op de projectlocatie gereden kan worden. “De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Wij denken graag met u mee voor een oplossing op maat.”  

De voordelen van het Li-Swap uitwisselbare accusysteem

• 100% emissieloos, geen uitstoot van CO2, NOx en fijnstof;

• Betrouwbaar en veilig;

• Gewicht van de accu’s valt ruim binnen de Arbonormen;

• Altijd en overal voldoende stroom;

• Gecertificeerd en voldoet aan de UN 38.3;

• Schaalbaar, waardoor eenvoudig uit te breiden;

• Beschikbaar als 1-fase (230 VAC) of 3-fase (400 VAC) systeem;

• Omvormervermogen tot 15 kVA mogelijk;

• Monitoring op afstand via een geavanceerde app;

• Tal van toepassingsmogelijkheden ook buiten de bouw- en infrasector.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details