Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Toekomstbestendig bouwproject in Enschede
Schets van het pand van Elektramat.

Toekomstbestendig bouwproject in Enschede

Groothuis Bouwgroep realiseerde in Enschede een nieuw pand voor online elektrotechnische groothandel Elektramat. Het pand bestaat uit een winkel, magazijn en kantoor en voldoet aan het hoogste energielabel. “We gaan voor duurzaam en toekomstbestendig vastgoed. Luchtdicht bouwen in combinatie met een duurzaam installatiesysteem zorgt voor een goed binnenklimaat voor onze medewerkers.”

Ook het kantoor is sfeervol ingericht.

In 2018 groeide Elektramat uit haar jasje en besloot het bedrijf een nieuw pand te realiseren. Er werden meerdere aannemers benaderd en uiteindelijk viel de keus op Groothuis Bouwgroep. Bedrijfsleider Xander Berendsen van Elektramat: “Zij communiceerde prettig en was fanatiek. Ook beschikte ze over een mooi portfolio en dacht ze direct goed met ons mee.”  

Duurzaamheid

“Het is onze kracht om vanaf het begin vanuit de klantwensen mee te denken naar een optimaal project”, vertelt Willem Jan van de Worp, manager Klant & Markt van Groothuis Bouwgroep. “Samen met architect BGA maakten we studies en kwamen we tot een ontwerp.” Elektramat had verschillende wensen. Zo moest er voldoende opslagruimte zijn, evenals ruimte voor laden en lossen en moet het pand zo duurzaam mogelijk zijn. Berendsen: “We wilden een goed zonnepark op het dak kunnen leggen en dat is gelukt. We hebben nu ruim twaalfhonderd panelen en daarvoor zijn zware nutsaansluitingen gerealiseerd. Op alle vlakken voldoet het pand aan de laatste eisen met betrekking tot de GPR duurzaamheidscertificering. Het hele pand is voor een groot deel recyclebaar. Ook beschikken we over warmtepompen voor zowel vloerverwarming als airconditioning.” 

Fase 2 tijdens de bouw.

Van de Worp vult aan: “Als bouwer vinden wij het belangrijk om kwalitatief hoogstaande gebouwen te ontwikkelen en te realiseren. Onder andere door materiaalkeuzes en door luchtdicht te bouwen, in combinatie met een duurzaam installatiesysteem zodat het binnenklimaat comfortabel blijft.” Berendsen: “Het ontwerp moest daarnaast voldoen aan strenge eisen vanuit de gemeente, om in het straatbeeld te passen. Ook de logistieke ontsluitingen zijn uitgewerkt met gescheiden verkeersstromen, wat bijdraagt aan de veiligheid. Dat is allemaal goed opgepakt door Groothuis.”

De showroom.

Toekomstbestendig

Fase 1 van de bouw bestond uit het kantoor, de showroom en het magazijn met een totale oppervlakte van 6.500 m2 en werd na een bouwtijd van zes maanden eind 2019 opgeleverd. Fase 2 leverde nog eens 3.500 m2 extra magazijnruimte op en werd eind 2021 opgeleverd. “Voor fase 1 waren wij verantwoordelijk voor het totale ontwerp, de engineering, de vergunningsaanvraag en de realisatie”, aldus Van de Worp. “Daarnaast adviseerden we over duurzaamheid. Vanuit de behoefte van Elektramat is gekeken naar hoe de bedrijfsvoering nu en in de toekomst kan plaatsvinden. De bouw is zo multifunctioneel mogelijk voorbereid. Qua logistieke stellingsystemen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is een deel van fase 1 inmiddels voorzien van een halfautomatisch systeem met shuttlekasten.”

Het magazijn.

Fase 2 van de bouw is voorzien van een ultra vlakke vloer, waarop inductie­geleide voertuigen gaan rijden. Dit draagt bij aan de veiligheid en je kunt werken met smalle gangen en dus meer palletplaatsen.

Elektramat wil haar personeel een mooie en goede werkplek bieden. De inrichting van het kantoor is dan ook sfeervol, modern en gericht op groepsdynamiek. Tussen de gebouwen van fase 1 en fase 2 komt een binnentuin om rustig te kunnen lunchen. Via een bordes kunnen medewerkers veilig en snel andere delen van het pand bereiken.   

Bestaand en nieuw vormen één geheel

Toen Elektramat in 2019 een nieuw bedrijfspand liet bouwen in Enschede, was het BGA bouwkundig ontwerp en advies die de nieuwbouw ontwierp. Toen de elektrotechnische groothandel een jaar later besloot om verder uit te breiden, was het dan ook een logische keuze om BGA opnieuw te vragen. Dit keer ontwikkelde het bouwkundig bureau een magazijn, kantoren en een laaddock.

BGA bouwkundig ontwerp en advies ontwerpt en begeleidt bouwkundige projecten en werkt ze uit. Dat doet het bureau voor particuliere en zakelijke klanten, voor aannemers en architecten. Eigenaar Harold Groothedde ging bij de uitbreiding bij Elektramat uit van de reeds bestaande bouw en maakte een ontwerp dat naadloos in elkaar overloopt. “Het magazijn sluit aan met een doorgang naar het bestaande magazijn. Ook de puzzelstukjes van de bestaande en nieuwe kantoren vallen goed samen. De glazen gevel en overkragende luifels hebben we doorgezet. Om te voorkomen dat de glazen gevel te lang zou worden, hebben we een visuele knip gemaakt door middel van een houten gevel van verticale delen. Dat is de overgang van het bestaande naar het nieuwe gedeelte, met erachter een buitenruimte voor het personeel.”

Het gebouw heeft een eigen kleurstelling, waardoor het een unieke uitstraling heeft in de omgeving. Toch sluit het perfect aan binnen de omgeving qua hoogte en massa. Groothedde: “We hebben het maximale volume neergezet binnen de gestelde kaders; het Programma van Eisen van Elektramat, het bestemmingsplan en de maximale brandcompartimentering. Dat was een leuke uitdaging. Het gebouw is zeer duurzaam en GPR-gecertificeerd.” De bouw verloopt inmiddels voorspoedig. Naar verwachting wordt de nieuwbouw voor het eind van het jaar opgeleverd.

Engineering en realisatie van elektrotechnische installaties door een gespecialiseerde partner

De goede werking van installaties hangt niet alleen af van de apparatuur, maar vooral ook van een vakkundige en correcte montage. Toen de directie van Elektramat besloot om haar faciliteiten in Enschede uit te breiden, deed ze wederom een beroep op De Jong Elektra & Kluswerken voor de engineering en realisatie van de elektrotechnische installaties.

“Als vaste relatie van Elektramat staan we sinds 2017 via outsourcing in voor de montage van haar installaties. Voor de nieuwbouw van Elektramat in Enschede ontwierpen en integreerden we ook alle elektrotechnische installaties. Vandaag de dag wordt gewerkt aan de uitbreiding van deze locatie. Al in de ontwerpfase werden we opnieuw gevraagd om intelligente oplossingen op maat te ontwerpen en de integratie binnen de originele plannen te controleren”, vertelt directeur Daniël de Jong. “Ik had al jaren in diverse installatiebedrijven meegedraaid, toen ik in 2014 besloot om een eigen bedrijf te starten. De ervaring heeft me geleerd dat luisteren naar de klant en communiceren met andere aannemers belangrijk is om elk project tot een goed einde te brengen. Inmiddels telt De Jong Elektra & Kluswerken 20 vakbekwame medewerkers. Men kan hier terecht voor laadoplossingen voor elektrische voertuigen, groepenkasten/verdeelinrichtingen, E-utiliteit en onderhoud van E-installaties. Het afgelopen jaar lag de focus vooral op groepenkasten, laadpalen en specifieke oplossingen voor de utiliteitsbouw. ”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Elektramat
  • Architect BGA bouwkundig ontwerp en advies
  • Hoofdaannemer Groothuis Bouwgroep

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details